Creatieve berichten over borduren

Les 135: BERNINA Borduursoftware V8: tekst op een hoodie

Even een les over praktische zaken ivm. de vele vragen van V8 borduursters: het borduren van een tekst op een bestaand kledingstuk. En zeker in deze tijd voor Sinterklaas en Kerst(cadeautjes) is een praktische les handig. Soms weet je het wel, maar even je vaardigheden opfrissen kan er voor zorgen dat het persoonlijke cadeautje op de juiste manier gemaakt wordt. Zo heb ik zelf ook nog wat cadeautjes te voorzien van aanvullingen.

Het ontwerp maken.

Een hoodie voor oudste kleindochter gekocht en verzoek om er een tekst op te zetten. Vanwege lang haar zet ik dat op de onderkant van de achterkant. Omdat ik op een flink formaat hoodie kan werken, is het mogelijk om de tekst er ‘groot’ op te zetten. Het is een tekst van Winnie de Pooh, die ik al eens eerder heb gebruikt op een quilt voor het hele gezin.


Het maken van de tekst via de BERNINA Borduursoftware V8 is eenvoudig: klik met de rechter muisknop op ‘Belettering’ (linker taakbalk ‘Gereedschappen’, ‘Digitaliseer’), waardoor ‘Object eigenschappen’ geopend wordt en de tekst in het grote lege vak ingevoerd kan worden. Ik gebruik het lettertype dat standaard als eerste geopend wordt (London), en klik op ‘OK’ om de tekst op mijn werkvlak te krijgen, zodra ik daarop geklikt heb.


En daar staat de tekst: prachtige bemoedigende woorden. Als je de Winnie de Pooh verhalen vaker leest, kom je ze heel veel tegen. Aangezien ik deze tekst op een bepaalde hoogte en breedte wil hebben, kan alles nog verschaald worden, hoewel dat niet echt nodig was.


Maar wel is het belangrijk om de tekst passend in de borduurring van je keuze te krijgen: in mijn geval is dat de Jumbo Hoop (waar aan de linkerkant wel 5cm niet-gebruikt kan worden vanwege mijn machine), waardoor ik eerst de tekst verticaal ga plaatsen  = 2 x 45° of roteren 90.


Daarna heb ik op ‘Toon Inspanraam’ geklikt, en bij de gekozen machine (B770QE) en de Jumbo Hoop ook het vakje ‘Automatisch Centreren’ aangeklikt. En dan krijg je – na OK – dit te zien: je ziet weer duidelijk dat ca. 5cm aan de linkerkant niet gebruikt wordt – V8 weet dit omdat ik de machine heb aangegeven waarmee ik ga borduren. Zou ik bv. een machine van de 8-serie aangeven, dan kan ik de hele ring gebruiken.


Dan maak ik weer een afdrukvoorbeeld, om het patroon op ware grootte te kunnen gebruiken: ik zet de grootte dan ook op 100%, en krijg daardoor 4 A4tjes met de tekst/borduurring vanwege de afmetingen, en 1 A4tje met de aanwijzingen voor garen, stekenaantal, enz. Af en toe krijg ik de vraag waarom ik zoveel print: dat doe ik om een patroon op ware grootte niet alleen te gebruiken om bij de Jumbo Hoop alles op te kunnen meten = midden enz, maar zeker ook om dit op het kledingstuk te leggen om zo te zien waar de tekst exact moet komen, en natuurlijk waar dan het midden zit. Maar wees gerust: ik gebruik vaak printpapier wat al een keer door de printer is gegaan, oftewel mislukte prints. Dat scheelt papier!

Daarna heb ik het ontwerp op mijn USB stick gezet, en kan dit naar mijn B770QE met borduurmodule overbrengen. En dan is het goed uitkijken hoe de hoodie op de ring gelegd wordt.

Het voorbereiden van de borduurplek.


Om het midden van de onderkant/achterkant van de hoodie te vinden, meet ik de breedte eerst op: aangezien het te borduren tekstgedeelte bijna 35 cm breed is, moet ik wel zeker weten dat alles er op gaat passen (het beste is natuurlijk om dat vantevoren op te meten, zodat je in V8 de afmetingen al kunt aanpassen). Ik zet een speld op het middenpunt. Ook bij de hoogte zoek ik het middenpunt op, en verplaats de speld zodat deze zowel voor de breedte als voor de hoogte het midden aanwijst.


Daarna ga ik bekijken wat het midden is van het patroon = de printout die ik in 4 A4tjes aan elkaar heb geplakt om één geheel te krijgen. De twee pijlen aan de linkerkant geven de lijn van de ontbrekende 5cm aan, het rondje is het midden = kruispunt rode lijnen. Bij de printout is dus al rekening gehouden met de ontbrekende 5 cm, maar nog niet bij mijn Jumbo Hoop zelf. Dat kan ik pas opzoeken als de versteviging is ingespannen.

Wat wordt er ingespannen?


Alleen de versteviging wordt ingespannen: de hoodie zelf laat ik ‘zweven’ = apart erop leggen. Ik vind niets zo vervelend als ‘hoop burn’ = ingedrukte vorm van de borduurring, als ook de stof/hoodie ingespannen zou worden.

Als versteviging gebruik ik Filmoplast: zodra ik de papieren bovenlaag daarvan heb weggeknipt op het formaat + wat extra van het te borduren gedeelte, komt de plaklaag tevoorschijn. Daar leg ik later de hoodie op waardoor deze goed op z’n plaats blijft liggen tijdens het borduren. Dus geen gebruik van lijmspray of extra verstevigingen.

Zodra de Filmpoplast is ingespannen en de Jumbo Hoop is vastgezet dmv. de knop rechtsonder, haal ik de papieren bovenlaag weg en komt de plaklaag tevoorschijn. Nu moet ik het midden opzoeken van het te borduren gedeelte. Dat kan ik op twee manieren doen:

  • De sjabloon van de Jumbo Hoop op de Filmoplast te leggen voor het midden: dan moet ik het midden wel ‘verplaatsen’ ivm. de ontbrekende 5cm. Ik heb met viltstift op de sjabloon de plek aangegeven waar dat middenpunt zou moeten zitten en kan het zo terugvinden, maar daar zit geen opening. Dan til ik de sjabloon maar op (gaat wel lastig want de sjabloon plakt vast op de Filmoplast), kijk er recht boven en zet onder de sjabloon dan met potlood een kruisje. Zo kan ik het wel terugvinden.
  • Een gaatje knippen in het aangegeven middenpunt van het patroon, deze boven de ingespannen Filmoplast houden (uitkijken dat deze niet op de plaklaag komt, want dat is er niet meer af te krijgen) en een kruisje tekenen met potlood.


Op de afbeelding hierboven zie je dat ik de sjabloon eerst op het papieren patroon heb gelegd, om te zien waar het midden van het borduurontwerp moet komen. De stippellijn links geeft de ontbrekende 5cm aan, rondje in het midden is de opening/het midden van de sjabloon en het kruisje rechts met M erboven (pijl wijst ernaar) is het échte midden, zoals het op het borduurwerk komt te liggen.


Ik heb het midden getekend op de Filmoplast, want dat heb ik nodig om het midden van de hoodie op te plaatsen (de plek van de speld).

En dan leg ik de hoodie dwars op de borduurring: de rand zo recht mogelijk, want het staat niet mooi als de tekst er scheef op komt te staan. Alle uitstekende delen rol ik op en speld ik vast, zodat deze niet onder de borduurring of tussen de borduurring en machine terecht komen, als het borduren bezig is. De ring gaat een flink eind bewegen, dus moet je daar wel rekening mee houden.

Ook is het verstandig om rondom de uitzwaai van de grote Jumbo Hoop alles leeg te hebben op tafel, dus geen stapels stoffen, project, doosjes, of andere attributen daar laten staan.


De Jumbo Hoop met hoodie op de machine gezet, en het midden opgezocht (op het beeldscherm eerst de ‘I’ ingedrukt, daarna alle hoeken opzoeken en het midden). En kijk eens hoe mooi dat uitkwam! Mocht dat niet uitkomen, dan moet je niet aan knoppen gaan draaien, maar de hoodie zelf verplaatsen: dit is een grote tekst en er is bijna geen ruimte meer tot aan de rode veiligheidslijnen.

Het borduren.


Allereerst heb ik een grove stekenlijn rondom het geheel laten zetten, om te zorgen dat alles op z’n plek blijft tijdens het borduren. Ik gebruik geen topping (wateroplosbare boven versteviging) omdat dit een goede kwaliteit tricotstof is, die geen problemen zal opleveren. Dat scheelt me ook weer uitwassen… Het is overigens ook een goede manier om te zien of alles langs de onderrand recht zit: mocht dat niet het geval zijn, haal dan direct alles van de machine af, rijglijn weghalen, hoodie verplaatsen en opnieuw alles opzetten. Maar in dit geval zat het perfect.


En dan de eerste letters laten borduren: dit lettertype is altijd prima. Het wordt duidelijk en netjes geborduurd.


Zo heb ik de machine z’n werk laten doen. En uiteindelijk stond alles er op.


Borduurring van de machine afgehaald, omgedraaid en de rijglijn er als eerste uit (er waren geen gaatjes in de stof te zien: is dat wel het geval, even goed met je vingers er overheen wrijven, dan herstelt de stof zich meteen weer). Daarna alle afhechtingen en verbindingssteekjes voorzichtig weggeknipt met mijn kromme schaartje…

Het resultaat.


en dan is het cadeautje klaar! Anabelle – mijn paspop – mocht hem even aan, want dan kun je goed zien hoe het in werkelijkheid staat. Capuchon valt ruim erboven, lang haar komt niet over de tekst… zo is het prima.

Gauw inpakken en wegleggen voor de decembermaand, en op naar het volgende cadeautje!

Volgende keer weer een ander onderwerp: kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam