Creatieve berichten over borduren

Les 136: BERNINA Borduursoftware V8: nieuw bij de Update 2 – deel 1

Op 5 november jl. heb je al kunnen lezen over de Update van de BERNINA Borduursoftware V8 = 2.0. In dat bericht gaf ik al aan om aan het eind van november wat nieuwe opties/verbeteringen of aanvullingen te bekijken, zodat je wat meer inzicht krijgt in al het werk dat de dames en heren softwareontwikkelaars allemaal voor je gedaan hebben. In de 2 jaar dat deze Update na de vorige is ontwikkeld en verschenen, is veel wat aangegeven werd door gebruik(st)ers wat ontbrak of verbeterd kon worden gehonoreerd: zo zie je dat het écht de moeite loont om wensen, errors ed. aan te geven, al dan niet zelf of via mij (ik heb weer een kort lijntje naar de software ontwikkelaars) om zo met elkaar te zorgen voor een goed werkende borduur software. Zet dus ook ná het installeren en in gebruik nemen van deze vernieuwde versie van V8 je vragen en opmerkingen doorgeven via Commentaar onder dit (of een ander V8) bericht, óf via mijn FaceBook groep ‘Bernina Borduur Software V8 – wat kun je er mee’, óf door mij een email te sturen via sylvia@sylviasartquilts.nl

Als je de ‘Release Notes’ = .pdf (Engels) hebt gedownload via V8 (Bij Help-Onderwerpen), en wellicht uitgeprint, kun je stap voor stap bekijken wat er gewijzigd is. Omdat dit in het Engels staat, zal ik een aantal via Nederlands weergeven en bespreken, zodat je meer inzicht krijgt. Ik ga hier niet meer in op de installatie zelf (blz. 1 t/m 13) want dat is in het bericht op 5 november jl. al behandeld, maar bekijk de diverse onderwerpen vanaf pagina 14. Houd je .pdf erbij om te zien hoe dat bij de Engelse beschrijving met afbeeldingen staat.

Omdat er heel veel gewijzigd/verbeterd is, zal ik dit in een aantal lessen behandelen, zodat je ook vanuit V8 zelf kunt zien waar je iets kunt vinden of hoe het eruit komt te zien.

Pg. 14/15/16/17 – Connector = verbindingen; de verbeteringen


Het tabblad ‘Verbindingen’ is een nieuwe benaming voor Tie-in/off, die je bij ‘Object Eigenschappen’ kunt vinden. Stond er normaal gesproken wat bescheiden tekst over het knippen, wegwerken van begin- en einddraden ed, nu heb je uitbreide mogelijkheden om alles in te stellen. Kijk bij de opties wat je wilt instellen.

De opties en hun doel.

  • Knip alleen als de volgende connector >= …..mm. Deze instelling geeft je de gelegenheid om zelf te bepalen wanneer een verbinding geknipt moet worden. Standaard zullen BERNINA machines een verbinding langer dan 6mm afknippen. Voorheen bepaalde de software dat dit al bij 2mm automatisch zou gebeuren.
  • Knip altijd. Deze optie is ongewijzigd. Het wordt aanbevolen voor teksten waarbij de verbindingen korter zijn dan 1mm: deze worden dan geknipt.
  • Knip nooit. Deze optie voorkomt dat knippunten aan je ontwerp worden toegevoegd. Afhankelijk van je machine worden verbindingen op 6mm afgeknipt, of bij kleurwisselingen. Hierover hieronder meer.
  • Snijd het draad af voor../Snijd het draad af na…. Hiermee wordt het wegwerken van begin- en einddraden voor- en na elke knip ingesteld. Deze optie wordt standaard geactiveerd zodra je kiest voor ‘Knip alleen als de volgende connector >=…mm’.
  • Altijd afhechten/altijd aanhechten. Hiermee worden begin- en einddraden weggewerkt. Deze optie wordt standaard geactiveerd als je kiest voor ‘Knip altijd’ of ‘Knip nooit’.
  • Nooit afhechten/nooit aanhechten. Via deze optie worden de begin- en einddraden NIET weggewerkt.

Je ziet ook twee icoontjes bij ‘Draadafsnijder’ staan: klik één van beiden aan om de manier van afsnijden zelf te kunnen bepalen.

Verder bij de í’ = Informatie, een flinke tekst: lees goed door om te weten waar je het beste voor kunt kiezen.

Een aanbeveling van BERNINA voor het werken met BERNINA Machines, die ‘settings voor het knippen van draden bij verbindingssteken’ kunnen instellen: om te bepalen welke verbindingssteken door de machine zelf geknipt moeten worden, geldt voor alle BERNINA machines met ‘settings voor het afknippen van verbindingssteken’ om deze in de Software V8 op ‘NOOIT KNIPPEN’ te zetten .


Aangezien ik werk met de BERNINA770QE, waar een knipfunctie op zit, heb ik het vakje voor ‘Knip Nooit’ aangevinkt. Dan zie ik dat ‘Altijd afhechten’ en ‘Altijd aanhechten’ geselecteerd blijft, want dat moet wel. Op mijn machine zelf kan ik dan de knipfunctie inschakelen (of niet). Controleer of jouw (BERNINA) machine de knipfunctie heeft.

TIP: Als je je instellingen qua knipfuncties ed. wilt bewaren – dus niet bij elk nieuw ontwerp opnieuw hoeven in te stellen – kun je dit als een Sjabloon opslaan.

Op pagina 16 en 17 (bovenaan) zie je afbeeldingen van verbindingssteken en knippunten, zoals je ze bij je borduurontwerp in de Borduur Canvas kunt bekijken.

Pg. 17/18/19/20 – Verbeteringen bij digitaliseren en bewerken


Garenkaarten zijn aangevuld met de volgende merken/soorten machinegarens: Madeira Aerofil, Madeira Cotona, Madeira Frosted Matt, Glide, Sulky 2019* en R-A Super Brite Polyester 2019. *De Sulky garenkaart heeft de correcte kleurnummers gekregen = geen ‘942-‘ meer voor het nummer van de kleur/klosje erbij zetten: ik heb de oude ‘Sulky’, teruggeplaatst, en bij ‘Mijn Overzichten’ gekozen voor Sulky 2019, omdat ik voornamelijk met deze Sulky rayon 40 – 200m garens borduur. Bij R-A Super Brite Polyester zijn ontbrekende kleuren toegevoegd.

Verbeteringen bij digitaliseren en bewerken.


Problemen met ‘Home Dec 401 – te vinden bij  ‘Object Eigenschappen’, ‘Omlijning Type’, ‘Patroon Uitvoeren’, daarna kiezen voor die steek bij ‘Patroon Set/Selecteer’, zijn opgelost. Het plaatsen van start- en stoppunten creëerde voorheen stapsteken tussen de patronen. De steek loopt nu mooi door.


Toch een leuk patroontje om ipv. een ‘gewone’ rand eens te gebruiken, net als alle andere patroontjes. Over de afbeelding met de nummers en voorbeelden kom ik later (eventueel in een volgende les) nog terug.


Het opnieuw vormgeven van Blackwork objecten met satijnsteken is nu verbeterd, net als bij elke andere Satijn Omlijning. Veel nodes en mogelijkheden om de vorm te wijzingen zijn nu duidelijk te zien en goed te benutten. Niet alleen binnen een gesloten vorm,


maar ook als je een lijn tekent, zijn daar duidelijk meer nodes te zien, om de lijn op korte stukjes aan te passen. V8 zal de beste vorm plaatsen, zodra je alles verschuift of wijzigt.

Het is nu ook mogelijk om ‘Verwijder Overlappingen’ toe te passen bij knoopsgaten. Selecteer een knoopsgat en klik op de genoemde optie bij de linker taakbalk ‘Gereedschappen’, via ‘Bewerken’. De onderliggende steken worden verwijderd.

Ook waren er in het verleden problemen gemeld over ongewenste stapsteken die in de knoopsgaten gemaakt werden, waardoor er teveel af- en aanhechtingen werden gemaakt. Dit is via deze Update in V8 opgelost.


Nóg een verbetering: als je via ‘Bewerken’ = Menu balk, bovenaan, de optie ‘Dupliceer met Compensatie’  (Sneltoetsen Ctrl+Shift+D) gebruikt, wordt de kloon op een bepaalde vastgezette, gelijke afstand geplaatst. Dus niet meer alles bovenop elkaar, maar iets ‘verschoven’, zodat je elk nieuw motief makkelijk kunt ‘pakken’. Bij gewoon kopiëren en plakken wordt de kopie bovenop het oorspronkelijke ontwerp gezet, waarbij je niet zeker weet wat nu wat is… gebruik daarom deze genoemde optie, om beter en sneller overzicht te verkrijgen.

Problemen met de Del (Delete) toets zijn gemeld: deze ingedrukt houden terwijl je aan het digitaliseren bent liet het voorgaande object verdwijnen. Dit is bij deze Update verholpen.


Er zijn in het verleden problemen gemeld bij het gebruik van het Mes bij open Festonsteek objecten. Als het originele object van links naar rechts gedigitaliseerd was, bleef deze steekrichting/volgorde niet gehandhaafd nadat het mes gebruikt was. Ook dit is bij deze Update verholpen. Ik heb in beide richtingen getekend, twee lijnen met Festonsteken (bovenste van links naar rechts, onderste van rechts naar links), beiden apart geselecteerd en het mes gebruikt, waarna ik de verkregen losse delen uit elkaar kon schuiven. Ik zag (inderdaad) geen verschil in richting.

Verder worden er nog een aantal voorgaande problemen vermeld, zoals de ‘Auto Fit to Quilt Block’ functie, waarbij de zoom veranderde, maar het ontwerp op dezelfde maat bleef staan. Is nu verholpen.


Bij  de Patroon vulling bleek bij ‘Vul type’ de categorie ‘Embellishment’ te ontbreken: nu staat hij er weer. Je kunt de patronen weer gebruiken.

Pg. 20/21: Verbeteringen bij Automatisch Digitaliseren.


Er zijn problemen gemeld bij ‘Afbeelding herstellen’, dat je via de Instellingen/Opties kunt bekijken. BERNINA gebruikt CorelPHOTO-PAINT Essentials X6, ondanks het feit dat er een nieuwere versie is geïnstalleerd. Bij het installeren van CorelDRAW SE wordt de PHOTO-PAINT SE optie voor het bewerken van bitmaps NIET ingeschakeld. Dit is nu allemaal opgelost: de software werkt ook met PaintShop Pro 2019. Je kunt zelf kiezen.


Betreft het vantevoren bekijken van een Color PhotoStitch bitmap: ook hier waren problemen gemeld. De kleuren van de preview kwamen niet overeen met degenen voor Auto-Digitize. Is ook opgelost.


Het lijkt wel of deze optie overigens helemaal verbeterd is, want ik krijg écht mooiere resultaten bij het omzetten van een foto (bitmap) naar een PhotoStitch borduurontwerp, zelfs op ‘middelgrote’ resolutie. Leuk, kan ik daar ook wat meer mee ‘spelen’.

Volgende keer deel 2 over alles wat er via de BERNINA Software V8.2 Update gewijzigd/verbeterd is.

Kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam