Creatieve berichten over naaien

Tutorial: mand van koord

Wist je dat je van touw of koord ook manden kunt maken? Ik maak deze al sinds jaren en ze zijn altijd weer leuk om cadeau te doen. Op mijn blog (Duits) zie je een aantal voorbeelden.

Het koord en garen

Voor de manden gebruik ik gevlochten katoenen koorden of touwen met een dikte van 6 mm. Deze kun je in grote supermarkten krijgen of in DIY-winkels en zeker ook op internet. Het is belangrijk dat het koord of touw dicht gevlochten en niet te dun is. Een dikte van 4 – 8 mm vind ik persoonlijk fijn om mee te werken.  

De koordmandjes maak ik het liefst van wit of beige koord en gebruik gekleurd naaigaren om aan het einde een kleurrijk accent te maken. Maar je kunt natuurlijk ook gekleurd koord nemen. Alhoewel ik meestal het liefst met polyester garen naai, gebruik ik voor de mandjes graag katoenen garen zoals Silk Finish

Tutorial

Het begin is even friemelen

Het koord wordt opgerold zoals een slakkenhuis, ongeveer 3-4 keer. Het slakkenhuis wordt dan met 2 kopspelden kruisgewijs vastgezet zoals op de afbeelding te zien is.  

Het mandje wordt helemaal met een brede zigzag genaaid. Ik naai graag met een breedte van 6,5 mm en een lengte van 2,5 mm. Maar 5,5 mm breedte is ook voldoende. 

Als eerste stap wordt het vastgespelde deel als kruis genaaid. Je naait dan verschillende keren heen en terug. Leg het slakkenhuis onder de naaivoet en naai het kruis langzaam – trek de naalden tegelijkertijd weg. Onderbreek het werk niet, maar naai tot aan het midden van het kruis, zet de naaivoet omhoog en draai het slakkenhuis en de naaivoet. Als je het kruis hebt genaaid, naai dan tot aan de rand van het slakkenhuis, laat de naald omlaag staan en draai het slakkenhuis zoals op de afbeelding te zien is. Het koord wordt nu steeds verder om het slakkenhuis gewikkeld en met een brede zigzagsteek aan het reeds genaaide slakkenhuis genaaid.   

Daarna kun je meditatief naaien

Het volgende stukje naaiwerk is heerlijk meditatief en je zou zelfs een heel tapijt kunnen naaien, zo heerlijk is dit werk. Je mag echter nooit aan het koord trekken, want dan ontstaan er golven. Naai nu net zo lang door tot jouw “bord” (bodem) de gewenste grootte heeft. 

Opdat het project ook echt een mandje wordt, moet het geheel nu worden gedraaid. Aan de ene kant wordt het reeds genaaide “bord” omhooggeduwd en aan de andere kant wordt het koord vanaf de bovenkant geleid. Zo ontstaat de rand. Na twee-drie omrondingen kan het koord weer vanaf de voorkant worden geleid, zodat de rest van de rand ontstaat.  

 

Naai de rand nu zo hoog als je zelf wilt.

De afsluiting

Als afsluiting van het koordmandje moet je even wat fantasie gebruiken, want helaas is mijn making-of-foto verdwenen… Je hebt verschillende mogelijkheden: 

  1. Knip het koord af en naai dit met enkele zigzagsteken goed vast. Eventueel kun je hier overheen nog een stuk leer of kunstleer als afsluiting vastnaaien. 
  2. Maak een lus van het koordeinde en naai dit stevig vast. 
  3. Of omwikkel het uiteinde met een stuk stof en naai dit met een zigzagsteek goed vast.

 

De kleurige finish

Met gekleurd garen kun je aan het einde nog een paar mooie versieringen maken. Ik heb bijvoorbeeld nog drie rijen aan de bovenrand genaaid.  

Dit bericht werd uit het Duits vertaald.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam