Creatieve berichten over naaien

Boro-bag – cadeauverpakking van stofresten naaien

Welkom bij het 13e deurtje van de adventskalender van BERNINA met het thema ‘duurzaamheid’! Als patchwork-enthousiasteling bestaat mijn bijdrage aan dit onderwerp uit het gebruik van stofresten. Bij de hoeveelheid die dagelijks door mijn handen gaat, gaat het om een heleboel stofresten. Ik houd ze niet allemaal, maar ik wil mezelf – en jullie ook – een duwtje in de juiste richting geven met mijn bijdrage aan de adventskalender van BERNINA!

Boro-bag – cadeauverpakking

De Japanse methode voor het hergebruik van stofresten is een goed voorbeeld van duurzaamheid. ‘Boro’ is afgeleid van het Japanse woord ‘Boroboro’, wat ‘gescheurd’ of ‘gerepareerd’ betekent, en verwijst naar de praktijk om textiel (vaak kleding of beddengoed) te repareren door middel van samenstelling, stoppen of naaien om het gebruik ervan te verlengen.’ (Uit ‘Make Your Own Japanese Boro Bag’: V&A, https://www.vam.ac.uk/articles/make-your-own-japanese-boro-bag) Boro patchwork-tas uit de duurzame adventskalender van BERNINA

Materialen

  • Stofresten in alle kleuren en maten voor de buitenkant
  • Restjes compact non-woven vlies (zoals Freudenberg 279 katoenmix) van ca. 65 cm x 45 cm
  • Een groter stuk stof voor de binnenvoering van ongeveer 65 cm x 45 cm (kan ook uit meerdere stukken stof bestaan)
  • Biaisband om de naadtoeslagen af te zomen
  • 2 stroken materiaal van 5 cm x 110 cm voor de strik
  • Spraylijm of textiellijm

Uitknippen

Boro Patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - knipschema De boro patchwork-tas kan in elke maat gemaakt worden. Hij kan ook als mand of organiser voor spulletjes worden uitgevoerd. Deze handleiding richt zich vooral op het knippen en de stijl, en minder op het eindresultaat. Om de bovenstaande afmetingen aan te houden nadat de naden genaaid zijn, moeten het non-woven vlies en de stukken voor de binnenvoering wat groter worden geknipt. Na het doorstikken worden de stukken teruggeknipt tot de aangegeven maten.

Voorbereiding

Boro patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - werken met de stofresten Zoals je in de afbeelding hierboven ziet, zijn mijn stofresten wat rafelig. Daarom knip ik ze eerst bij voordat ik ermee werk. Boro patchwork-tas uit de duurzame adventskalender van BERNINA - ontwerp samenstellen met de stofresten De achterkant van het ruwweg op maat geknipte non-woven vlies wordt ingespoten met spraylijm en op de stukken stof voor de binnenvoering geplakt. Daarna wordt het stuk omgedraaid en wordt ook de bovenkant ingespoten met spraylijm, zodat de stofresten aan elkaar gelijmd blijven als ze worden uitgespreid.  Spreid de stofresten zo uit dat ze elkaar ruim overlappen. Omdat de spraylijm het materiaal maar licht aan elkaar lijmt, kun je de stukken stof zo vaak als nodig verplaatsen tot alles klopt.  Als je textiellijm gebruikt, moet je de stukken eerst helemaal goed leggen voordat je ze voorzichtig stuk voor stuk optilt en vastlijmt. Boro patchwork-tas uit de duurzame adventskalender van BERNINA - verdelen van de stofresten Nu heb ik nog steeds restjes over…

Naaien

Boro patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - doorstikken Bij de originele boro-naaimethode wordt wit sashikogaren of parelgaren nr. 8 gebruikt om met de hand lange, grove rijgsteken te maken. Ik heb voor de gewone stiksteek gekozen. De boventransportvoet 50 is ideaal om nauwkeurige steken met een lengte van ongeveer 4,5 mm te maken.  Om te beginnen naaide ik één lijn na de andere in onderlinge afstanden ter grootte van een naaivoet over alles heen. Toen merkte ik echter, dat sommige stukken stof nog niet voldoende ‘vast’ zaten. Boro patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - doorstikken Vervolgens voegde ik tussenin extra lijnen toe. Boro patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - stikwerk Ondanks het witte garen zijn de afzonderlijke bedrukte stukken stof nog mooi zichtbaar. Het materiaal is weer een beetje gerafeld door het naaien, maar nu heeft het wel een bepaalde charme. Knip het genaaide stuk nu terug naar de eerder aangegeven afmetingen.

Afzomen van de naden

Boro patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - afzomen met biaisband Je kunt de zijnaden nu afwerken met de overlockmachine of met een zigzagsteek. Ik vind een afwerking met diagonale steken mooi. Daarna worden de zijnaden gesloten met een naadtoeslag van 1 cm. Boro patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - kniprand In de volgende stap worden de bodemnaad en de zijnaad dichtgenaaid. Ook deze randen heb ik met een diagonale steek gesloten.  

Knoopsgaten om het lint voor de strik doorheen te halen

Boro patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - positie knoopsgaten De afbeelding hierboven laat zien waar de knoopsgaten worden gemaakt nadat je de zijnaad hebt gesloten. Om het lint later door het bovenste gedeelte van de boro patchwork-tas te kunnen halen, moet je er knoopsgaten in maken. Je kunt dit ook doen voordat je de zijnaden aan elkaar naait, maar dan verandert de afstand tussen het knoopsgat en de zijnaad door de naadtoeslag van 1 cm in 4 cm. En is dus niet zoals in de afbeelding hierboven staat aangegeven, 3 cm! Ik heb mijn knoopsgaten genaaid met de automatische knoopsgatvoet 3A. De knoopsgaten hebben een lengte van 3 cm. Boro patchwork-tas uit de adventskalender van BERNINA - kijkje aan de binnenkant In de laatste stap werkte ik de bovenrand van de boro patchwork-tas af met een diagonale steek. De tas behoudt zijn vorm goed door het compacte non-woven vlies, de binnenvoering en de vele kleine stukjes stof aan de buitenkant.

Naaien van het lint

Voor het lint heb ik een strook stof in de lengte op de helft gestreken. Vervolgens heb ik beide stroken genaaid en gekeerd en met een smalle naad doorgestikt.Boro patchwork-tas uit de duurzame adventskalender van BERNINA Nu kun je de boro patchwork-tas als cadeauverpakking gebruiken… Boro patchwork-tas uit de duurzame adventskalender van BERNINA of hem gebruiken als bewaarplaats voor bijvoorbeeld breispullen, …   Boro patchwork-tas uit de duurzame adventskalender van BERNINA …of, als je het lint aan elkaar vastnaait, kun je de boro patchwork-tas zelfs echt als tas gebruiken!

Vrolijk Kerstmis en een gelukkig 2020 gewenst!

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam