Creatieve berichten over naaien

Broodmandje van touw en stof

Als gepassioneerd bakker van broden en broodjes leg ik je vandaag een kwestie voor, die me lang heeft bezig gehouden: Hoe bewaar ik mijn brood na het bakken, zodat het heerlijk vers blijft en hoe zet ik het op tafel. Natuurlijk zou ik kunnen kopen wat ik maar wil. Maar hier ging het me om het idee van duurzaamheid. Ik naai liever iets van mijn stofresten, voordat ik iets nieuws aanschaf. Ik dacht er lang over na, totdat het me plotseling te binnen schoot. Omdat ik toch net met een vers gebakken brood naar mijn schoonmoeder toe zou gaan en geen geschikte bewaardoos bij de hand had, pakte ik spontaan een touwmand die ik genaaid had op basis van de instructies van Dominique. Het brood paste er perfect in en het idee voor de volgende broodmand was geboren. 

Accessoires

  • Touwmand volgens deze instructies
  • Al naar gelang de omvang van je mand heb je tenminste 0,5 m stof nodig
  • Bijenwas
  • 1 m gevlochten band of een koord of snoer

Instructies

Eerst verdeel ik de bijenwas over de stof. Hierover zijn talloze handleidingen te vinden op het internet. Bijvoorbeeld deze van Snaply (deze beschrijving is in het Duits). Door de was droogt het brood niet zo snel uit en blijft het dus langer vers. Naai van de gewaxte stof een stoffen mand die iets groter is dan de touwmand. Voor een consistent ronde bodem heb ik rond een bord geknipt van ongeveer de juiste maat.  Met behulp van de formule ‘diameter x 3,18’ heb ik de omtrek bepaald en 10 cm meer uitgeknipt dan voor de touwmand. Deze strook heb ik vervolgens aan de bodem genaaid. In de bovenrand naai ik een smalle tunnel, waar ik later een trekkoord doorheen haal. Ik plaats de mand van stof linksom gekeerd in de mand van touw, en vouw de rand van de stof naar buiten. De broodjes of het brood passen nu perfect in de mand en worden mooi op de eettafel gepresenteerd. Na het eten trek je de omgevouwen stof weer omhoog en bind je de zak zo met het koord dicht. De mand is nu luchtdicht gesloten, zodat het brood lekker lang vers blijft.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam