Creatieve berichten over naaien

Patchwork-loop-sjaal van stofresten

Stofresten – wie heeft ze niet? En ik vraag me voortdurend af: hoe kan ik ze opgebruiken? Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden. Maar veel restjes belanden gewoon in een doos. Meestal gaat het om lapjes die niet meer geschikt zijn voor de meeste naaiprojecten. Wat doen we ermee? Plotseling had ik het slimme idee om er grote patchwork-loop-sjaal van te maken.

Patchwork-loop-sjaal van stofresten

Ze zijn echt heel gemakkelijk te maken en bovendien kun je er zowel grote als kleine stofresten in verwerken. Je kunt zelfs verschillende materialen gebruiken. Op deze manier komen ook de resten van je favoriete stoffen tot hun recht. Ondertussen ben ik begonnen stofresten te verzamelen en sorteer ik ze op kleur. Ik maak deze patchworksjaals niet meer alleen maar voor mezelf. Elk jaar vinden ze gretig aftrek onder mijn vrienden en kennissen. En ze lenen zich uitstekend als cadeau. Het project heeft een lengte van 120-150 cm en een breedte van ca. 70 cm, het geheel wordt uiteindelijk in cirkelvorm aan elkaar gezet. Ik werk graag op de vloer, waar ik de stukken materiaal dan als puzzelstukken uitspreid. Hierdoor kun je alles gemakkelijk zo vaak je wilt verplaatsen tot er een mooi en harmonisch geheel ontstaat. Ik naai de afzonderlijke delen stuk voor stuk met de overlocker aan elkaar. Mijn specialiteit is het aan de buitenkant laten verlopen van de naden. Als je netjes werkt, heb je aan het einde slechts één enkele naad, waar je de draden mee wegwerkt.  Natuurlijk kun je de stof ook met de goede kanten op elkaar naaien, zoals je gewend bent. Of je gebruikt niet allemaal kleine stukken, maar maakt van een heleboel lange stroken een sliert. Voor de knuffeligste resultaten gebruik je gebreide weefsels, velours of sweatstoffen. Maar zoals ik al zei: je kunt hier ook heel goed restjes geweven stof in verwerken. Door de jaren heen heb ik zo goed als alles wel eens gebruikt. Voor een mooie sjaal is het belangrijk, dat delen van dezelfde stof goed verspreid zijn door de hele cirkel, zodat het patroon vaker terugkomt. Ik hoop dat je plezier hebt bij het naaien en het verzamelen van de stukken stof en ik hoop straks veel kleurige sjaaltjes te zien. Ik ga er tenminste vanuit, dat je ons je sjaal in de Community van de blog laat zien! Met de beste wensen,

Andrea

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam