Creatieve berichten over naaien

Slangenprint blazer voor Kerst?

Oud patroon in een nieuw jasje

Voor deze blazer gebruikte ik een oud patroon en stak hem in een nieuw jasje door deze hippe nepleer met slangenprint. Mooi te combineren met het rode jurkje dat ik eerder maakte. Leuk voor kerst! 

Het patroon is van Knipmode (december 2012) en ik gebruikte hem eerder voor een pailletten variant met velours kraag. Blog en video van deze variant vind je hier.

De stof wordt verkocht als nepleer en heeft een soort plastic toplaag. Werken met soortgelijke stoffen kan lastig zijn. Over het werken met dit soort stoffen staat op de BERNINA blog al een mooie blog met tips.  Klik hier om deze blog te bekijken.

 

In deze blog deel ik de tips die ik heb gebruikt bij het werken met deze stretch nepleer met slangenprint.

Voorkom gaatjes

Wanneer je het patroon op de stof legt gebruik dan geen spelden. Tenzij je een patroon inclusief naadwaarde gebruikt. Zorg er dan voor dat je in de naadwaarde speld. Bij een patroon zonder naadwaarde kun je in plaats van spelden patroongewichten of schilderstape gebruiken om het patroon bij knippen van de stof op zijn plek te houden. Ik gebruikte mijn assortiment patroongewichten die in feite geen echte patroongewichten zijn, maar ze doen wat ze moeten doen. Smile

De belangrijke patroonlijnen, zoals de uitsnede van de kraag, heb ik met een gewone pen overgenomen aan de binnenkant van de stof.

De paspelzak heb ik gemarkeerd met rijgdraad. Ik gebruikte grote steken, zodat ik zo min mogelijk gaatjes maakte.

Om de stof bij elkaar te houden gebruikte ik wonder clips of stak spelden in de naadtoeslag. Dit is wel zo handig bij het inzetten van de mouwen.

Voor het naaien kun je een specifieke naald gebruiken, maar universele naalden zijn vaak ook goed. Een kwestie van uitproberen. In dit project gebruikte ik een universele naald.

Zigzag voet met glijzool

Voor het naaien gebruikte ik glijzool voet 52c. Dit was eigenlijk mijn eerste keer dat ik deze voet gebruikte. Het is een relatief nieuwe voet voor mij. Ik heb eerder items van nepleer gemaakt en gebruikte toen wat ‘old school’ trucs om naaien gemakkelijker te maken. Zoals een beetje kaarsvet op het nepleer wrijven of vellen patroonpapier erop leggen, zodat de standaard voet makkelijker over de stof gleed. De nadelen van deze methodes laten zich raden. Met de glijzool voet kan ik gemakkelijk elk type nepleer of andere gelamineerde stof naaien en heb ik die trucs niet meer nodig.

De zigzagvoet met glijzool is dankzij de anti-hechtlaag uitermate geschikt voor naaien op moeilijke materialen zoals leer of kunststof. De voet glijdt moeiteloos over het materiaal en geeft daarbij mooie, gelijkmatige steken. Ook wanneer je bij doorstikken over verschillende structuren/stoffen gaat, zoals zoals het leer, voering en/of een label, gaat heel soepel. 

It’s all in the details

Bij het bevestigen van het label gebruikte ik nog een kleine truc, zoals eerder vermeld, namelijk schilders tape. If you can’t pin it, stick it! Het label bevestigde ik tussen het beleg en de voering aan de voorzijde van de blazer. Leuk detail. Een tweede label aan de achterzijde fungeert gelijk als lus. Ik vind dat altijd zo handig als je je blazer makkelijk aan een lus kunt ophangen. Twee vliegen.

 

Ik gebruikte twee soorten voering. De rode voering die ik voor de hele blazer bedacht had heeft geen stretch en het nepleer wel, dus ik gebruikte de nude stretch voering aan de achterzijde, gedeeltelijk aan de voorkant en mouwen. Onderaan de mouwen heb ik het rood weer gebruikt. Bij het omvouwen van de mouwen zie je het rood als leuk detail. Love it!

Voor een strakke afwerking stikte ik de kraag en halslijn door.

Een blazer voor alle seizoenen

Ik kan deze blazer op verschillende manieren stylen. Met de rode jurk, op een zwarte basis en natuurlijk op wit met jeans. Een lekker veelzijdig kledingstuk!

 

Fijne feestdagen!! Op naar een nieuw jaar vol mooie uitdagingen.

Ik kijk vooral uit naar de maand februari waarin ik mijn eigen ‘sewingchallenge’ op Instagram heb, genaamd #REFEBULOUS. Volgende maand zal ik daar hier in een tweetal blogs meer over vertellen. Een tipje van de sluier…het is een re-fashion/re-cycle/re-pair/re-use…. challenge. Een challenge die hopelijk inspireert om stoffen, kledingstukken en fournituren te gaan hergebruiken.  

Liefs,

 

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam