Creatieve berichten over naaien

Tas/rugzak – een cultmodel uit de jaren 80

Matchrucksack selber nähen

Ik ben een kind van de jaren tachtig en opgegroeid met rugzakken. Toendertijd van Benetton in roze/groen van nylonstof. Tegenwoordig echter van prachtig vilt van een hoogwaardige kwaliteit. Voor de hengsels heb ik een variante gekozen waardoor de eigenlijke tas veelzijdig kan worden gedragen. Links en rechts langs de naad een leren riem, zodat je de tas ook als rugzak kunt dragen.

Duur:

De tas naai je in ruim 1,5 uur.

Alternatieve stoffen:

Als je geen vilt wilt gebruiken, kun je de tas ook van zacht leer of kurk naaien. Bij een gewoonlijke stof moet je ook een voering in de tas naaien. Knip de patroondelen dan twee keer uit, naai deze bovenaan aan elkaar vast en keer de tasdelen. 

Knippen:

De maten van mijn tas zijn:

  • Bodem: diameter 30 cm
  • Rand: 47 cm hoog

Omvang/lengte: De omvang van de tas kun je door het multipliceren met Pi (3,14) berekenen. Bij mij kom ik uit op 94,2 cm. Omdat ik links en rechts een tunnel wil, moet ik twee afzonderlijke rechthoeken maken. Voor de naadtoeslag en de tunnel heb ik elk 4 cm bijgerekend, zodat ik een definitieve afmeting van 47 cm x 51,10 cm voor beide rechthoeken heb. 

Vilt knippen:

Ik adviseer om de stroken van vilt met een rolmes te snijden, zodat je een exacte rand krijgt. 

Voor de bodem heb ik een bord met een diameter van 30 cm als voorbeeld genomen.

Alle patroondelen/benodigdheden in één oogopslag:

Voor de leren riem heb je nog een lusje dat aan de bodem wordt bevestigd nodig. Ik heb een lus van 10 cm lang en 4 cm breed genomen. 

  • 2 x rechthoeken 47 cm x 51,10 cm
  • Ronde bodem, diameter 30 cm
  • 2 x leren riem, ca. 1,5 m lang
  • Lus 10 cm x 4 cm
  • Leren koord (niet afgebeeld), ca. 1 m lang

Werkbeschrijving:

  1. Naai eerst de twee rechthoeken aan elkaar. Naai links en rechts een tunnel. De eerste naad ligt 1 cm vanaf de rand en de tweede naad 4 cm vanaf de rand. Dan kan de leren riem, die 2 cm breed is, goed door de tunnel worden geschoven.

Het bijzondere van vilt:

Omdat vilt vrij dik is, heb ik de onderkant die aan de bodem wordt genaaid, schuin afgeknipt, zodat geen dikke naad ontstaat. Bij een gewoonlijke stof, kurk of vilt is dit niet het geval. 

2. Naai nu de lussen voor de leren riem aan de bodem of rand vast.

3. Naai daarna de bodem aan de twee rechthoeken vast. De tunnel ligt aan de buitenkant, zodat de tas later kan worden gekeerd. 

Detailafbeelding van de naad:

4. Trek nu de leren riem door de tunnel. Ik heb in totaal twee leren riemen van elk 1,5 m gebruikt. Aan het einde heb ik de riemen met een naad gefixeerd. Hiervoor heb ik een jeansnaald met een dikte van 100 gebruikt. 

Keer de tas en naai de twee uiteinden van de leren riemen links en rechts aan de lus vast. 

Let op: meet van tevoren de riemlengte op, zodat de tas ook als rugzak gedragen kan worden. 

5. Maak op regelmatige afstanden gaatjes in het vilt voor het leren koord. Ik gebruikte hiervoor een leertang. Als je een gebruikelijke stof hebt gekozen, moet je de gaatjes stanzen en oogjes naaien of inzetten. 

Bij de omvang van mijn tas heb ik de gaatjes op een afstand van 9,4 cm gemaakt, in totaal waren het 10 gaatjes.

Omvang van de aan elkaar genaaide tas is 94,2 cm : 10 = 9,42 cm.

Ik heb een dun leren koord door de gaatjes geregen en klaar is mijn tas/rugzak!

Matchrucksack – in 1.5 fertig genäht!

(Vertaald uit het Duits)

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam