Creatieve berichten over naaien

Upcycling naaiproject: kerstboomhangers van stofresten

Welkom bij het 8e deurtje van de adventskalender van dit jaar! Vandaag naaien en knutselen we kersthangers van stofresten. Ik heb iets voor zowel jersey als voor geweven stoffen.

Aangezien het bij de adventskalender van BERNINA om duurzaamheid gaat, is het niet mijn doel om de meest indrukwekkende, perfecte decoratie te maken. Ik neem vandaag eens lekker vrijaf van de gekte om voor de kerst alles perfect in orde te moeten hebben!  In plaats daarvan wil ik je laten zien welke knutselmaterialen en restjes uit je naaikamer je voor kerstdecoraties kunt gebruiken. Bij mij beginnen de ideeën te komen als ik bezig ben, daarom is er vandaag geen lijst met materialen of een exact patroon.

Een kijkje in mijn doos met allerlei overblijfsels en rommeltjes 

  • Stofresten, wat vulmateriaal
  • Kralen
  • Garen
 
Stofresten en kralen in kerstachtig rood en natuurlijke kleuren
 
Daar kun je zeker iets mee!

Het plan

  • Kerstboomdecoraties gemaakt van jersey-noedels
  • Hangers en cadeaulabels in de vorm van een ster (ook leuk in de vorm van een kerstboom, hart of peperkoekmannetje)
 
Hangers gemaakt van resten jersey en weefstof

De ster-hanger maken

Als eerste: de resten weefstof. Omdat deze restjes soms al van een laag vulling zijn voorzien (opstrijkbaar volumevlies), zijn ze ideaal omdat ze de hanger al direct een beetje volume geven. Ik naai de twee stofresten nu niet met de goede kant op elkaar gelegd aan elkaar. Nee, in plaats daarvan leg ik de verkeerde kanten van de stof op elkaar en naai ze dan met een rechte steek vast. Ik heb gewoon een houten ster als voorbeeld gebruikt.
 
Patroon gemaakt van hout
 
Misschien heb je een groot uitsteekvormpje voor koekjes in huis? Of misschien kun je zelf iets moois met de hand op het materiaal uittekenen? Pak desnoods een kopje uit de keukenkast. Teken een keer de omtrek na, voeg een hoekje toe, en je hanger lijkt al op een decoratieve kerstbal. Maak je niet druk als de vorm naderhand niet meer helemaal rond is! Dan heb je gewoon alvast een begin voor een paashanger gemaakt… 😉 
 
Overgetrokken ster
 
Persoonlijk vind ik dit type hanger erg leuk vanwege de sjofele uitstraling. Ze hoeven dus niet te nauwkeurig te zijn. Het kan goed werken om de vorm een paar keer na te tekenen en dan te kijken welke je leuker vindt: is het mooier om hem met een kartelschaar uit te knippen of precies langs de rand met een normale schaar?
 
Knopen uit mijn knopencollectie
 
Ik vond een paar losse knopen en versier mijn ster daarmee. Ik denk dat ze ontzettend leuk staan, als je ze gewoon op een gedekte kersttafel neerlegt. Als je een kort snoer naait, kun je er ook een aardige kerstboomversiering van maken. Kijk, dit is wat ik in gedachten had. Ik kan me ook zomaar voorstellen dat je deze ster gebruikt om er een in krantenpapier verpakt cadeau mee te versieren. Omwikkel het cadeau en de ster eenvoudig met cadeaulint of weefband en leg er een knoop in. Je hebt geen extra hanger nodig, omdat de ster nog steeds mooi hangt door de gekartelde vorm.
 
Hangers van sterren met decoratieve knopen voor op cadeaus
 
 

De jersey-noedel-kerstboomhanger maken

Ik heb deze boomhangers al heel vaak gemaakt. Daarom bewaar ik door het jaar heen elk stukje jersey dat ik overhoud. Drie centimeter is een perfecte breedte, de precieze lengte is dan weer niet zo belangrijk. Vouw de stroken jersey gewoon even vooraf, om te zien hoe breed het aan de onderkant mag zijn, en om aan de bovenkant genoeg ruimte om te vouwen over te houden.
Mocht je geen houten kralen op voorraad hebben, kun je een paar witte opstrijkkralen van je kinderen als afstandhouders gebruiken. Of wat dacht je van eikels met een gat erin? Ook gepelde pinda’s werken prima! Omdat het lastig is om het dikke maar decoratieve bakkerstouw door de jersey heen te halen, neem ik normaal garen voor het rijgen en naai ik de sluitingen aan het begin en eind van dik garen. Vroeger maakte ik ze helemaal met bakkerstouw, dus dat kan ook.
 
Jersey-hanger voor een lichtsnoer
 
Nou, hoe ziet het eruit? Houd je de hangers voor je eigen kerstboom of gebruik je ze, om je cadeautjes ermee te versieren?
Ik wens jullie in elk geval allemaal een mooie adventstijd en heel veel duurzame inspiratie toe met de volgende deurtjes in de adventskalender.
 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam