Creatieve berichten over naaien

Werkbeschrijving: Pied-de-poule plooirok

Toen ik deze prachtige pied-de-poule stof zag liggen was ik meteen verkocht. Ik ben gek op stoffen met prints, ik kocht er dan ook meteen acht meter van. Komt toch wel op bij mij! Ik heb er al een korte blazer van gemaakt en nu ben ik bezig met een lange blazer. Ik heb de stof ook gebruikt als afwerkbies in mijn allereerste blogbericht, je kunt dat bericht hier teruglezen. In deze blog zal ik je een werkbeschrijving geven van een plooirokje, uiteraard gemaakt van pied-de-poule stof.

Wist je dat?

Het pied-de-poule patroon vroeger symbool stond voor rijkdom en de hogere klasse? In de jaren vijftig werd het patroon pas gespot bij de ‘gewone’ burgers.

Wat heb je allemaal nodig voor de plooirok?

Stap 1.

Zoek jouw maat op en trek het patroon over op patroonpapier. Vergeet niet om alle patroontekentjes die aangeduid zijn op het patroon over te nemen (ook op de stof door middel van knipjes of streepjes). Knip alle delen uit en speld ze vast op de stof. Als je net als ik stof met een patroon gebruikt let dan goed op dat je de patroondelen zo op de stof legt dat het patroon doorloopt als je het rokje in elkaar zet. Let ook op de rek van de stof, deze wil je in de breedte hebben. Geef één centimeter naad aan en knip alle patroondelen uit de stof.

Ik heb dit patroon al vaker gebruikt, vandaar de kreukels en vouwen ?

Stap 2.

Strijk als je een erg rekbare stof hebt de naadband op de naden. Lock of zigzag het voor- en achterpand, de bovenkanten lock je niet. Mijn stof heeft de rek in de lengte, ik heb daarom de patroondelen zo op de stof gelegd dat ik de rek in de breedte heb. Daardoor kan ik de zelfkant van de stof gebruiken als onderrand en hoef ik de onderrand dus niet verder af te werken. 

Stap 3.

Verstevig de tailleband delen met vlieseline en stik ze aan elkaar vast. Pers de naadjes open. Je hebt nu twee losse taillebanden. Leg beide taillebanden met de goede kanten op elkaar en stik de bovenkant en zijkanten dicht. Knip de hoekjes weg. Keer de tailleband en stik de binnenste tailleband dicht op de naad door. 

Stap 4.

Werk de onderkant van de binnenste tailleband af met biaisband.

Afwerking met biaisband stap 1. Stik de biaisband in de gleuf vast.

Stap 2. Sla de biaisband om en stik dicht op de naad vast.

Stap 5.

Om de plooien in het voorpand te maken vouw je bij elke plooi de buitenste patroontekentjes naar het middelste toe. Stik één centimeter in de plooi. Vouw daarna de plooi plat en pers deze meteen met de bout. Stik daarna elke plooi vast op 0,5 centimeter. 

Stap 6.

Bevestig nu boventransportvoet op de machine. In mijn blog van 3 mei 2019 geef ik meer uitleg over deze onmisbare voet, klik hier om het terug te lezen. Zorg dat je met spelden goed op het patroon van de stof let, zodat het patroon mooi doorloopt in de naden. Stik nu de zijnaden dicht en pers ze daarna mooi plat.

Kijk nou hoe mooi het patroon doorloopt in de zijnaden dankzij de boventransportvoet #50. 

Stap 7.

Bevestig nu blinderitsvoet #35 op je machine. In mijn blog van 8 mei 2019 geef ik een uitgebreide uitleg over de blinderitsvoet, klik hier als je het wilt teruglezen. Speld of rijg de blinde rits vast en stik de rits vast. Let er weer goed op dat het patroon doorloopt.

BERNINA blinderitsvoet

Stap 8.

Maak nu de plooien in het achterpand op dezelfde manier als je dat bij het voorpand hebt gedaan. 

Stap 9. 

Speld de niet afgewerkte tailleband op het rokje, goede kanten op elkaar en stik vast. Dun de naad wat uit en pers mooi plat. Vouw de tailleband nu naar boven en leg de afgewerkte rand over de naadwaarde heen zodat hij aan de binnenkant van het rokje net over het vorige stiksel valt. Speld vast en stik nu op de goede kant in de naad de tailleband door, stik ook in de zijnaad door. Bevestig de drukknopen en voila je rokje is klaar om te dragen!

Heel veel succes met het maken van jouw eigen plooirok!

Liefs Joon xx

Team black and white

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: blinde rits, blinderitsvoet, boventransportvoet, garen, kleermakerskrijt, lockmachine, naadband, naaimachine, stof
Benodigde producten:
BERNINA 480
BERNINA 480

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam