Creatieve berichten over borduren

Les 138: BERNINA Borduursoftware V8: garens verzamelen voor een nieuw project

Bij deze eerste les in het nieuwe jaar 2020 ga ik het startsein geven voor meer praktische lessen voor het werken in V8. Ruim 2 1/2 jaar heb ik de meer theoretische kant van deze zeer uitgebreide borduursoftware van BERNINA behandeld*: icoontjes en opties, toepassingen en mogelijkheden. Natuurlijk is nog niet alles uitgezocht: er is zoveel nog te ontdekken, maar dat gaan we dit jaar dan doen door wat er in de lessen naar voren komt daadwerkelijk te gaan borduren. Een combinatie van werken met de software en gebruik van je borduurmachine. Niet alleen meer ‘droge’ theorie maar leuke werkstukken maken: dat is toch waar je V8 uiteindelijk voor wilt gebruiken?!

Het kan zijn dat je onderwerpen tegenkomt die al eens eerder in een les behandeld zijn. Op zich is het prettig om alles weer even op te frissen, en zeker als je een ontwerp dan ook uiteindelijk gaat borduren en in een werkstuk gaat verwerken. Dat laatste hoeft niet altijd: je kunt ook borduurontwerpen op een stof ed. zetten, en het dan voor een later project wegleggen, dus zit er geen stress achter om alles snel klaar te krijgen. 

Voor het eerste project heb ik leuke huisjes ontworpen, die je helemaal zelf gaat namaken. Dus geen kant-en-klaar borduurbestand: de opzet van werken met V8 is dat je leert zelf (beter) te digitaliseren en bewerken. Dit project zal over een aantal lessen lopen waarna je meerdere huisjes gemaakt hebt, die je eventueel in een quiltje kunt verwerken, of op een andere (nog te noemen) manier. Daarna komen er ander projecten, klein en wat groter, die je kunt volgen. Iedere keer wat anders, soms in delen omdat je dan over langere tijd kunt werken, andere keer in één les. Het zal leuk zijn om te zien wat er allemaal van gemaakt wordt.

Omdat we allemaal toch nét iets anders werken, krijg je niet exact dezelfde uitkomst – het kan zijn dat je een lijntje van een ‘opdracht’ iets verder zet of een vulsteek verandert en het staat je vrij om de vorm naar je eigen idee te maken: de opzet is dat je je vaardigheden opbouwt en V8 steeds minder ‘geheimen’ voor je heeft. 

Het voorbereiden van het eerste project met huisjes.

Voordat je een ontwerp gaat maken om dat later uit te voeren, zijn er een aantal voorbereidingen nodig. Het belangrijkste – nog voordat je een lijn op je werkvlak tekent – is om de garens waar je mee wilt gaan werken te kiezen en deze in het kleurenpalet te zetten. Je hebt dan direct alle te gebruiken kleuren bij de hand.


Omdat ik dit jaar 2020 veel ga werken met de kleuren rood wit grijs en zwart vanwege mijn Themajaar (metamorfose grote slaapkamer), heb ik 12 klosjes Sulky Rayon 40 – elk 200m – uitgezocht: dit zijn de ‘kleuren’ waar ik dit project mee ga werken. En deze kleuren wil ik graag als enige straks in het Kleurenpalet van V8 hebben staan.


Wil je ook met deze kleuren/garens borduren? Dan kun je het pakketje met 12 klosjes HIER bestellen. De kleurnummers kun je op de foto hierboven vinden, maar ik zet ze nog even op een rijtje, omdat je ze via deze les in je eigen opzet gaat plaatsen (de kleurnamen zijn mijn eigen benamingen die je kunt gebruiken bij het maken/invullen van je eigen kleurenkaart in V8):

 • 1005 – zwart
 • 1220 – donkergrijs
 • 1166 – medium donkergrijs
 • 1219 – medium grijs
 • 1011 – grijs
 • 1218 – lichtgrijs
 • 1035 – donkerrood
 • 1263 – medium donkerrood
 • 1147 – rood
 • 1246 – fel rood
 • 2123 – gemêleerd rood
 • 1001 – wit

Als je met andere kleuren wilt werken, kun je natuurlijk ook losse klosjes bestellen: klik HIER om naar alle (losse) 260 kleuren Sulky Rayon 40 – 200m – te gaan. Kies er 12 uit want zoveel heb je nodig om mee te werken. Wil je een ander merk borduurgaren werken? Volg dan de aanwijzingen hieronder, maar kies je eigen merk en daarbij je eigen kleuren. Alles wat ik laat zien is een basis: je kunt het altijd naar eigen idee aanpassen.

Het maken van je eigen garenkaart.

Standaard staan er kleurenvakjes in het kleurenpalet: je weet dat vast nog wel van de eerste lessen, waar ik de Taakbalken uitgelegd heb. Bij les 12 – 18 mei 2017 – is dit besproken. De icoontjes zijn daar genoemd, dus als je je kennis nog even wilt opfrissen, klik DEZE link aan om naar die les te gaan*.

Bij les 16 – 8 juni 2017 – is besproken hoe je je eigen garenkaart kunt maken, klik op DEZE link als je naar dat bericht wilt gaan. Evengoed ga ik nog bespreken hoe ik een garenkaart voor dit huizenproject ga maken, want dat is handig voor élk project.


Allereerst ga ik Sulky Rayon 40 als ‘mijn’ garen selecteren. Dat doe ik door op de docker ‘Mijn Garens’ te klikken – tabblad staat rechts van je beeldscherm. Je kunt zo’n docker ‘vastzetten’ door op het pinnetje rechtsboven te klikken, zodat het naar beneden wijst. Wil je het uiteindelijk weer weg halen, klik dan weer op het pinnetje zodat het ‘ligt’, waardoor de docker zich vanzelf inklapt en alleen het tabblad te zien is.

Ook kun je op het garenklosje (icoontje ‘Mijn Garens’, helemaal rechtsonder bij het Kleurenpalet klikken, om de docker naar voren te halen.

Op de afbeelding hierboven is te zien dat er al garens instaan: ik heb tijden geleden al gekozen om alleen Sulky Rayon 40 in mijn garenlijst te zetten.


Door deze keuze kan ik ook zorgen dat alle vakjes in het Kleurenpalet op ‘Mijn Garens’, oftewel het door mij gekozen garenmerk komen te staan. Standaard  zie je daar ‘BERNINA’ en een kleurnummer/naam bijstaan. . Dat doe ik door op het icoontje rechtsboven bij de docker ‘Mijn Garens’ te klikken = Maak alles Overeenkomstig. Dat wil zeggen dat alle vakjes nu de kleurnaam van Sulky Rayon 40 krijgen, zodat ik ze direct met mijn gekozen garen kan gebruiken om ontwerpen in te vullen.


Door nu met de cursor van de muis boven een kleurvakje te staan, krijg je de gegevens te zien van die kleur: in dit geval vakje 7 = 942-1192  Fuchsia Sulky. Daarbij is het eerste getal – 942 – de aanduiding voor Sulky Rayon 40 garens, en het tweede getal het kleurnummer. Als ik een kleur wil zoeken, moet ik dus altijd OOK het eerste getal invullen, om er zeker van te zijn dat ik het juiste Sulky kleurnummer krijg. Dit is in ieder geval belangrijk als je meerdere merken/soorten borduurgaren in je eigen lijst hebt staan.

Zoek je eigen garenmerk op.

Je kunt ook een ander merk garen in ‘Mijn Garens’ zetten, of zelfs meerdere merken, als je met meerdere soorten werkt. Klik op het linker icoontje, bovenaan de docker om zo het menu ‘Garen-kleurkaarten’ op te halen.


Links staan alle beschikbare garensoorten (die beduidend uitgebreid zijn sinds de Update(s)), die je naar rechts = Mijn overzichten kunt overbrengen. Kijk in de genoemde Les 16 hoe je dat doet. Bij de afbeelding hierboven zie je dat ik in het rechter vak maar één garensoort hebt staan: Sulky = Sulky Rayon 40. Ik heb dit garen daarheen verplaatst vanaf de linker lijst door op het bovenste (enkele) pijltje naar rechts te klikken – zie blauwe pijltje (kun jij ook doen als oefening, of als je met dit garen gaat werken). Daarna op ‘OK’ en Sulky stond in mijn garenlijst.

Wil je andere garens daar bij zetten, klik dan in de linker lijst zo’n garen aan, en verplaats het op de genoemde manier naar rechts. Wil je slechts één ander garen rechts hebben staan? Klik dan op ‘Sulky’ = selecteren (de naam krijgt een blauwe achtergrond), en dan op het enkele pijltje naar links, zodat dat garen in de grote garenlijst teruggeplaatst wordt. 

Maak je persoonlijke garenkaart, voor dit huisjes project.

Werk je met Sulky, dan staat de volledige collectie in de docker ‘Mijn Garens’. Dat kan handig zijn als je nog geen keuze qua kleuren hebt gemaakt, maar lastig als je met de 12 kleuren van mijn garenpakketje wilt werken, of met de 12 door jou gekozen kleuren. Dan wil je een aparte persoonlijke garenkaart hebben, die je in V8 kunt aanmaken.


Ga bij de Menu Balk, bovenaan, en klik op ‘Ontwerp’,  daarna op ‘Garen Kleuren’. Een menu ‘Ontwerp Eigenschappen’ wordt geopend.


Klik bij ‘Garen-kleurenkaart’ op ‘Maken/wijzigen…’ om je eigen kaart te gaan maken.


Wat er ook bij de naam van het garen/de kaart staat = de huidige opzet, klik eerst op ‘Maken‘, om je eigen kaart aan te maken het volgende in: ‘Huisjes borduren jan 2020‘, en klik op ‘OK’ om dit te bewaren.


Zo kun je deze garenkaart die je nog in gaat vullen met 12 kleuren, altijd terugvinden, omdat je niet alleen het onderwerp erin gezet hebt, maar ook de maand en het jaar. Klik op OK.


Een nog lege garenkaart verschijnt nu, waar je zelf garens aan gaat toevoegen. De garens zijn – bij mijn voorbeeld – op ‘CODE’ gerangschikt. Dat is de kleurencode die je volledig moet invullen, dus voor Sulky Rayon is dat altijd met de toevoeging’ 942-‘.

In het menu dat na het klikken op ‘Toevoegen’ verschijnt, kan vanalles ingevuld worden. Zo begin ik met het eerste klosje van de 12 Sulky Rayon garens, kleurnummer 1005. Dit is zwart (wat al te zien is bij het vakje ‘Kleur’, wat ik – naast de kleurcode en de ‘Kaart Sulky’ invul.


Door op OK te klikken, zet ik dit eerste garen in mijn nieuwe kleurenkaart.

Zo vul ik alle 12 de garens van mijn garenpakketje in, met de code 942- voor het kleurnummer en de kleurnaam die ik in het lijstje hierboven heb gezet (nogmaals, het zijn mijn eigen benamingen, die alleen gelden voor dit huisjes project. Om elke kleur het juiste kleurvakje te geven, klik ik op het pijltje naar beneden bij de ‘Kleur, om zo de grijstinten (5 stuks, van donker naar licht), de roodtinten (5 tinten, van donker naar licht, waarvan één gemêleerd is in werkelijkheid, maar waarvoor ik een gewone roodtint uitgekozen heb), en een wit.

Als je niet genoeg kleurvakjes ziet, klik dan op ‘More Colors’ om zo wel de juiste hoeveelheid aan te kunnen klikken/kiezen. Klik daarbij op OK, en vul de rest van de gegevens voor die kleur in.

Hier zie je hoe ik al diverse tinten heb ingevuld, zwart en 5 x grijs. Ik ga verder met de 5 rood en wit. Voor de gemêleerde rood kies je een ‘andere’ rood dan de 5 rood, zodat je het verschil zit. Het gaat er ook niet om dat de kleur van je keuze EXACT overeenkomt, maar dat je verschil ziet tussen licht en donker, om zo makkelijk te kunnen werken.


De wit en roden zijn nu toegevoegd, zodat mijn eigen Garenkaart nu bestaat uit 12 Sulky kleuren. Omdat het er teveel zijn om in één keer te zien, is er rechts van de gegevens een scroll bar geplaatst, zodat je die naar boven of naar beneden kunt verschuiven.

Zo, de persoonlijke garenkaart is gemaakt. Je kunt – als alles goed is ingevuld – klikken op ‘Sluiten’. V8 heeft je nieuwe garenkaart nu in de lijst van andere garen/kleurenkaarten geplaatst. Je kunt deze persoonlijke kaar nu – wanneer je maar wilt – oproepen door bij de docker ‘Mijn Garen’ weer te klikken op het linker icoontje ‘Garen-kleurenkaarten’, waardoor de lijst verschijnt. Zet dan wel eerst alle garens in ‘Mijn Overzichten’ terug naar links om ze weer bij de grote lijst te voegen.


Scroll bij het linker scherm naar beneden tot je je eigen kaart ziet – alles staat op alfabet, dus kijk bij de ‘H’: ‘Huisjes borduren jan 2020’, selecteer dat en klik op het enkele pijltje naar rechts, en klik op ‘OK’ om het in ‘Mijn overzichten’ te plaatsen.


Staat je docker ‘Mijn Garens’ er nog? Dan zie je onmiddellijk dat je zojuist aangemaakte eigen garenkaart in deze docker te vinden is. Door daarbij op ‘Code’ te klikken, sorteer je je garenkaart op nummer, wat handig is als je je klosjes op nummer opgeborgen hebt.


Wil je alle door jou ingevulde details bij de garens/kleuren zien? Klik dan op het tweede icoontje van links bij de docker = Toon garendetails. De docker wordt breder en toont je alles wat je wilt weten.

Wil je nu de kleuren op volgorde in het Kleurenpalet hebben, dan moet je nog wat handelingen verrichten. Verminder het aantal kleurvakjes tot 12. Dat kun je doen door net zolang op de MIN te drukken, rechts van de kleurvakjes, tot je er maar 12 overhoudt. Het vakje direct naast het gietertje, links van het Kleurenpalet tel je niet mee, want dat is het vakje van de kleur waar je ‘op dat moment’ mee werkt, en dat doe je pas als je gaat ontwerpen, dus die kun je even vergeten.


Totaal moeten er 12 vakjes staan, ongeacht de kleur. Klik nu vakje 1 aan, en dubbelklik dan op de zwart in de docker ‘Mijn Garens’, waardoor vakje 1 nu zwart wordt. Daarmee bepaal je direct dat zwart vakje nr 1 is.


Klik vervolgens vakje 2 aan, en dubbelklik op de donkergrijs 942-1220, vakje nr. 3 het volgende kleurnummer enz. totdat alle 12 de vakjes alleen uit JOUW kleuren bestaan, prachtig op kleurvolgorde.

Om er zeker van te zijn dat je deze opzet van kleurvakjes behoud voor toekomstige huisjesontwerpen van het komende project, bewaar dit door te klikken op ‘Bestand’, ‘Opslaan als’ door het te hernoemen als ‘kleurenvakjes.ART80’. Ik heb hiervoor in de BERNINA Bibliotheek een aparte map aangemaakt ‘Huisjesproject jan 2020’ bij ‘Mijn Designs’. Dit is je basis startbestand, voor de volgende keer. Zodra je gaat ontwerpen met deze 12 kleuren om huisjes te maken, haal je eerst dit bestand op, wat je kunt hernoemen zodra je daadwerkelijk huisjes gaat maken.

Tot zover deze voorbereiding: het is al heel wat om te doen, maar belangrijk als je het digitaliseren op een goede manier wilt gaan ontdekken.

Wat je verder nog nodig hebt voor het huisjesproject.

 1. Natuurlijk een borduurmachine: ik werk met de BERNINA 770QE met borduurmodule – je kunt met elke borduurmachine werken die je wilt, want je kiest bij het bewaren voor de extensie van jouw borduurmachine.
 2. Borduurvoetje #26 als je met een BERNINA Borduurmachine werkt
 3. BERNINA borduurring Large Oval Hoop – of borduurring van ongeveer dezelfde maat voor je eigen machine = 255 x 145mm
 4. De 12 klosjes garen van mijn voorbeeld, of je eigen kleuren/combinatie van 12 klosjes borduurgaren voor de machine
 5. Filmoplast
 6. Muslin White = witte effen quilt stof
 7. H200 Strijkbare vlieseline wit
 8. Eventueel nog wat nader te noemen artikelen, die in de volgende les(sen) vermeld worden.

In de volgende les – nr. 139 – gaan we het eerste groepje huisjes maken. Kijk je dan weer mee?

 

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

 

 

*LET OP: als je vanaf les 1 wilt starten met het leren kennen van de opties in V8, kun je alles nog op de BERNINA Blog terugvinden. Het beste kun je bij ‘zoeken’ het volgende invullen:

 1.  ‘Sylvia V8’ – je krijgt dan een flinke lijst met lessen en wat andere berichten te zien over het gebruik van de BERNINA Borduursoftware V8. Klik steeds op ‘Meer berichten’ onderaan om de oudere berichten te vinden.
 2. Ga naar de experts, klik op ‘Sylvia Kaptein’/mijn foto, en kijk onder mijn info naar ALLE berichten die ik tot nu toe voor de BERNINA Blog geschreven heb. Daar vindt je alle lessen van V8. Klik steeds op ‘Meer berichten’ onderaan om de oudere berichten te vinden.
  BELANGRIJK: er zijn inmiddels 2 Updates geweest: V8.01 en V8.02. De laatste vrij recent (november 2019). Houd er dus rekening mee dat het kan voorkomen bij het bekijken van de vroegste lessen voor de 1e Update, er inmiddels andere opties/features zijn gekomen, en dat je door de updates alles er wat anders uit kan zien. In grote lijnen zijn zelfs deze eerste lessen nog goed bruikbaar, omdat ze over de basis gaan. Verderop in de lessen kun je alles nog prima volgen, maar heb je een vraag, of zie je iets niet? Stel je vraag dan via mijn FaceBook groep ‘Bernina Borduursoftware V8: wat kun je er mee’, waar je gratis lid van kunt worden. Je vragen worden altijd door mij beantwoord, waardoor anderen van de groep er ook hun voordeel mee kunnen doen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam