Creatieve berichten over borduren

Les 139: BERNINA Borduursoftware V8: het werkvlak bepalen voor de huisjes

Les 138 – van 7 januari jl –  ging over het samenstellen van je eigen garenkaart, speciaal voor een huisjesproject, dat je bewaard hebt op een door jou gekozen plek in de BERNINA Borduurbibliotheek onder de opgegeven naam. Déze les gaat over het bepalen van het werkvlak dat je voor het ontwerpen van alle huisjes nodig hebt, en andere vaste instellingen.


Open het bestand uit de vorige les gemaakte bestand via ‘Ontwerp open (of Ctrl+O)’, waarna je het aanklikt – bij mij is dat ‘kleurenvakjes.ART80’ bij ‘Huisjesproject jan 2020’, in ‘My Designs’. Het wordt op je Borduur werkvlak geopend, als 2e tabblad (1e tabblad is Design1, standaard). Direct zie je onderaan bij het Kleurenpalet alleen de 12 kleuren van jouw garen staan: zo makkelijk is het nu om vantevoren alle garens uit te kiezen en in een apart bestand te zetten, zodat er geen andere kleuren te zien zijn. Mocht je toch nog een kleur willen toevoegen, dan kun je op het plusje naast het Kleurenpalet klikken, of zoek garens via de beschikbare lijsten.

Instelling werkvlak.

Voordat je de huisjes gaat ontwerpen, zijn er nog wat instellingen te wijzigen. Zorg er als eerste voor dat je het raster op het werkvlak hebt staan (icoontje op de View taakbalk). Bij de Zoom taakbalk zet je deze op ‘100’ zodat je ziet dat de vakjes elk 1 x 1 cm zijn: we werken met mm, omdat bij de Algemene Taakbalk is gekozen voor Metrisch.


Zet ook de liniaal (View taakbalk) langs je werkvlak; deze wordt standaard aan de bovenkant en links van het raster/werkvlak gezet, zodat je vanuit een 0 punt = midden beeldscherm kunt werken. Het is altijd handig om vanuit het midden van je werkvlak te werken. Op de afbeelding hierboven heb ik de beide ‘0’punten even omcirkeld, en stippellijnen ter verduidelijking getekend op de horizontale ‘0’ lijn en de verticale ‘0’ lijn, zodat je ziet dat je werkvlak nu in 4 kwarten is verdeeld. Dit is de basis waarop je steeds gaat werken. 


Omdat je meerdere keren vanuit een bepaalde vaste opzet gaat werken, is het ook handig om vantevoren je werkvlak te bepalen: dat doe je door op het icoontje ‘Toon werkgebied’ te klikken (View taakbalk, vierkantje naast liniaal), en een bepaalde afmeting op te zetten. Meteen wordt je werkvlak groen met schuine strepen = standaard kleur.


Om nu je werkvlak op je eigen afmeting te zetten = de basisafmeting waarbinnen je alle huisjes gaat maken, klik je met de rechter muisknop op het icoontje ‘Toon werkgebied’ om de maten te wijzigen: een menu ‘Definieer werkgebied’ is dan te zien met basisinstellingen.


Je kunt de kleur van de schuine strepen/je werkgebied wijzigen – ik heb voor een turkoois gekozen; dat vond ik een betere/rustigere achtergrondkleur ivm. de te gebruiken rood wit grijs en zwart (je mag dat zelf bepalen). De vorm moet een liggende rechthoek worden: klik op het ‘slotje’ om het OPEN te zetten zodat de breedte en hoogte onafhankelijk van elkaar te wijzigen zijn. Verander de breedte in 200.00mm en de hoogte in 140.00 mm (let op: gebruik een PUNT ipv. een komma bij deze instellingen, en zet evengoed twee nullen achter die punt als decimalen om er zeker van te zijn dat je straks een gebied van 20cm breed x 14 cm hoog hebt gekregen).

Zie je overigens dat er een sterretje staat voor ‘Het centreren is vastgesteld op positie 0,0, waardoor alles vanuit het midden berekend wordt? Controleer of het vakje voor ‘Toon werkgebied’ aangevinkt is, en klik op OK.


Zet daarna het raster via ‘Zoom schaal’ nu op ‘100’ terug als dat met instellingen wijzigen veranderd is, zodat je het hele door jou gekozen werkgebied goed in beeld hebt. Je ziet nu een rechthoek van 14 hokjes hoog en 20 hokjes breed.

Waarom heb ik voor deze afmetingen gekozen? Omdat je met de Large Oval Hoop* = gaat werken, waarvan de afmetingen 255x145mm zijn, en binnen de borduurring een ruimte van ca. 200 x 140mm is. Dat betekent dat de laatste afmetingen de uiterste maten van je borduur ontwerp kunnen zijn (hoewel de ring afgerond is en je de punten van de hoeken niet kunt gebruiken), omdat je slechts één keer gaat inspannen per borduurwerk. DIT ZIJN VASTE MATEN voor alle huisjesontwerpen die je in de komende lessen gaat ontwerpen.

Instelling borduurring.


Klik nu op het icoontje ‘Toon inspanraam’ (View taakbalk) om de borduurring over het zojuist gemaakte werkvlak te zetten. Heb je de Large Oval Hoop niet standaard ‘onder’ die knop staan? Klik dan eerst met je rechter muisknop op ‘Toon inspanraam’, en klik bij ‘Selecteer een inspanraam’ deze genoemde borduurring aan. LET OP dat je – als je met een borduurmodule werkt – de juiste BERNINA serie aangeklikt hebt: ik werk op de BERNINA 770QE, dus heb ik bij ‘Machine’ altijd ‘BERNINA 7 series’ staan. Selecteer ook alvast de borduurvoet (#26) en klik het vakje voor ‘Automatisch centreren’ aan, zodat je borduurring altijd in de juiste positie/gecentreerd staat. Klik op OK om de ring boven het werkvlak te zetten.


En dan valt je vast het volgende op: het werkvlak is horizontaal geplaatst, terwijl de borduurring op dit moment verticaal afgebeeld staat. Normaal gesproken zou je je borduurontwerp draaien, als het helemaal klaar is, om het zo ‘in de ring’ te krijgen. Maar dat kan anders: je kunt namelijk de borduurring zelf ook draaien..

(Wil je overigens de borduurring met werkvlak volledig in beeld hebben, klik dan bij ‘Zoom schaal’ op het pijltje en kies voor ‘Naar inspanraam’). LET OP: zie je dat de schroef van de borduurring rechtsonder geplaatst is? Zo wordt de ring normaal gesproken op je borduurmachine/module gezet, waarbij links de bevestiging op de machine zelf gezet moet worden. De meeste borduurontwerpen worden meestal ‘rechtop’ gemaakt, om bij het uitborduren dit borduurwerk ook rechtop = goed in het zicht te hebben.


Klik nu bij de linker taakbalk ‘Gereedschappen’ op de categorie ‘Multi-inspanraam’. Direct verandert de borduurring in een rode stippellijn, met een ‘roos’ = cirkel en kruis in het midden. Dit betekent dat je vanaf dit moment je borduurring kunt roteren.


Klik ergens op de rode stippellijn/borduurring, zodat deze geselecteerd wordt. Je ziet op de hoeken daarbuiten 4 zwarte nodes verschijnen. Door het selecteren zijn bepaalde functies geactiveerd op de Transform taakbalk bovenaan. Je kunt nu twee dingen doen:

  • Klik 2 x op ‘Linksom roteren 45°’ of 2 x op ‘Rechtsom roteren 45°’om de borduurring 90° te draaien. Beide mogelijkheden zijn goed.   
  • Vul bij het icoontje daarnaast in het vakje waar ‘0’ staat het getal ’90’ in voor linksom roteren, of ‘-90’ voor rechtsom roteren en klik op ‘Enter’. Beide mogelijkheden zijn goed.


In beide gevallen is je borduurring nu horizontaal geplaatst.


Klik nu weer op ‘Digitaliseer’ bij de linker taakbalk, om de borduurring weer ‘normaal’ te zien. LET GOED OP de positie van de ring Je ziet op de afbeelding hierboven de schroef nu rechtsboven, en het kliksysteem voor op je machine onderaan: dat betekent dat de ring ‘linksom gedraaid‘ is. Het borduurwerk wijst straks met de onderkant naar het kliksysteem. (Zo ga ik werken).


Op de afbeelding hierboven zie je dat de ring ‘rechtsom gedraaid’ is. Het maakt niet uit in welke richting je draait, alleen zal je borduurwerk anders gepositioneerd worden: het wijst nu met de bovenkant naar het kliksysteem.

Het opzetten van de ring op je borduurmachine/module gaat nog op dezelfde manier, alleen is de positie van je borduurwerk nu ‘dwars’, om de breedte van de borduurring en het werkvlak optimaal te benutten. Zie je ook het kruis dat vanuit het ‘0’punt = het midden geplaatst is? Een nog betere verwijzing naar centreren, zodat je vanuit dit punt kunt werken, als je de borduurring op je werkvlak in V8 hebt staan.

Bewaar nu deze gemaakte opzet in een nieuw bestand onder een nieuwe naam: Bestand, Opslaan als… BERNINA Borduurbibliotheek, My Designs, Huisjesproject jan 2020 – en noem het ‘werkvlak borduurring.ART80’. Je ziet dat het tabblad nu deze gewijzigde naam bevat. Zo kun je ook dit de volgende keer snel terugvinden.


Je hebt nu twee bestanden in de map ‘Huisjesproject jan 2020’ staan:
beiden zijn apart op te halen en op je werkvlak te zetten. Het eerste met alleen de 12 garenkleuren in het Kleurenpalet kun je willekeurig gebruiken voor projecten met die kleuren. Het tweede – zojuist geplaatste – bestand met het werkvlak en de borduurring zijn specifiek voor de huisjes.

Een goede voorbereiding is het halve werk en al popel je misschien om met de huisjes te beginnen: deze twee lessen (138 en 139) zijn noodzakelijk om alle huisjes binnen hetzelfde formaat te krijgen, wat weer handig is als je ze in een quiltje verwerkt waarbij elk ‘vakje’= blokje dezelfde afmeting moet hebben.

Kijk je de volgende keer weer mee?

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

 

*Werk je met een andere borduurmachine dan BERNINA, en heb je de genoemde borduurring niet? Zoek dan de borduurring met de afmeting die daar het dichtste bij komt, met hetzelfde formaat werkvlak.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam