Creatieve berichten over quilten

Rondingen op een paper piecing Unit naaien: nog een keer maar dan anders

Als je mijn bericht van 13 januari jl. hebt gelezen, weet je dat je ronde/gebogen stroken (quilt)stof op een paper piecing Unit kunt naaien, zonder dat dat al te ingewikkeld is. Maar wist je dat je ook meerdere gebogen stroken stof op ronde naailijnen bij Units kunt naaien, om die later te versnijden tot losse ‘nieuwe’ Units?

Er wordt vaak geroepen: ‘dat kan toch niet? Je kunt toch alleen maar rechte stukken of stroken stof via paper piecing opnaaien?’ Nee hoor, het kan ook anders, maar dat vereist een iets aparte aanpak, wat ik tegenkwam bij het maken van de Dinner Plate Dahlia Wall quilt (patronenpakket Judy Niemeyer).


Deze quilt bevat veel gebogen stukken stof, rondingen die ‘hol en bol’ op elkaar genaaid moeten worden. Zelfs dus Units waarbij de vantevoren gesneden gebogen stukken stof ‘anders’ opgenaaid moeten worden dan normaal: het gaat hier niet om een enkele unit, maar om 3 kleinere die op een speciale manier – met tussenruimte – op een grotere Unit zijn aangebracht. Dat is goed op de foto hierboven te zien. Om in de gaten te houden welke stroken er op een bepaald onderdeel genaaid moeten worden, heb ik – volgens aanwijzingen bij het patroon – kleine stukjes stof op de Units en de mallen geplakt: deze stoffen en kleuren zijn vantevoren uitgekozen. Zo kan ik geen verkeerde kleur op een Unit naaien.

De stukken stof die je gebruikt zijn plat, maar de vorm is gebogen: je snijdt alles altijd via een bepaald snijplan, waarbij je veelal de papieren mallen gebruikt die in het patronenpakket voorkomen.

Alle nrs. 1 = sectie 1 van elke Unit wordt bij dit soort patronen altijd geplakt (Uhu of Pritt stift), en daarna worden de naadtoeslagen normaal gesproken terug gesneden via de Add-a-Quarter liniaal en een vouwmal, MAAR…. in dit geval gebruik je die niet. Wel je rolmes en een speciale gebogen liniaal die bij het patronenpakket inbegrepen is! En natuurlijk je snijmat en zelfs – heel handig – een draaibare snijmat van 30x30cm. Verderop zul je zien hoe handig dit laatste is.

De werkwijze.


Via de beschrijving – waar bij elke stap ter verduidelijking tekeningen bij staan – wordt duidelijk hoe je te werk gaat. Alle voorbereidingen staan goed beschreven, dus als je oplet en doet wat er staat, kan het niet mis gaan. Papieren mallen en stoffen zijn geknipt/gesneden en alles op volgorde bij elkaar gelegd, klaar voor de eerste stap. Bij ‘Illustration Two’ zie je dat ik twee blauwe pijlen heb gezet naar grijzige stukken op de grotere Units: dit zijn de ‘scrap’ delen die er later weggesneden worden: bij het ontwerpen was dit de bete manier om de vorm van de stroken stof op de Units te krijgen.

Op de – nog grote – Units staan twee soorten lijnen: een stippellijn, die bij deze Units een RIJGLIJN is, en een dichte lijn, die – zoals normaal bij deze patronen – de stiklijn is. Alles is genummerd, zodat je op die volgorde kunt werken. Houd dat altijd aan.


Als eerste wordt de eerste strook stof op alle secties 1 geplakt (klein tipje UHU of Pritt lijm), zodat deze eerste strook stof – die normaal dus nooit genaaid wordt – voorbereid kan worden. Dan zet je je naaimachine op een grove stiksteek (ik heb steeklengte 3.30 gekozen) en naait op de Rijglijn (Basting Line) nr. 1: dit is de voorbereiding die nodig is om stof nr. 2 straks op te naaien. Die rijglijn is op de voorkant goed te zien – ik heb even pijltjes bij zowel de papieren Unit = achterkant als bij de voorkant gezet, ter verduidelijking.


Om je te laten zien waar deze Units komen, heb ik er even twee omcirkeld: het zijn er totaal 24 in de hele quilt: 12 x L (left = links) en 12 x R (right – rechts).


De rijglijn wordt gebruikt om het volgende stofje tegenaan te leggen, voordat het opgenaaid wordt. Ik gebruik de Bohin Glue pen  om lijm nét onder de rijglijn, maar OP de naadtoeslag te zetten, om het lapje tijdelijk op z’n plek te houden. Het gebogen stofje wordt vanuit het midden eerst de ene kant op gedrukt, en dan de andere kant op, waarbij het belangrijk is om de stof NIET uit te rekken.


De stof zit er netjes tegenaan: je ziet dat de strook gaat plooien aan de ‘andere’ kant, maar daar heb je geen last van, zolang je de aanwijzingen volgt. Dit breng ik naar de naaimachine (mijn B770QE) en zet de steeklengte terug naar 1.90.


Met het midden van het voetje volg ik de dichte naailijn nr. 2, en naai van begin tot einde.


Daarna leg ik de Unit met de papieren kant naar boven, en duw het papier weg van de rijglijn (die zit bovenaan), zodat ik met mijn rolmes de stof die uitsteekt af kan snijden. Heel dicht tegen die rijglijn aan, voorzichtig dat het papier niet geraakt wordt. Het smalle strookje stof is afval. Dit doe ik bij alle Units, die ik achter elkaar op dezelfde manier bewerk. Deze stap komt overigens niet in de beschrijving voor: ik wilde dit zelf, nav. mijn Blogbericht van 13 januari – het scheelt zelfs tijd als je dit overslaat. Afsnijden van naden komt verder aan de orde.


Op de voorkant = kant van de stof, ziet het er zo uit. Je ziet duidelijk de naailijn op 1/4 inch afstand van de rijglijn, die langs de stoffenrand te zien is. 


Hierna vouw ik het 2e stofje dat zo opgenaaid is, naar de goede kant en strijk het plat: ook weer uitkijken dat dit voorzichtig gebeurt om de stof niet uit te rekken.


De volgende stroken worden op een vergelijkbare manier opgenaaid: eerst weer de rijglijn met grove steek, dan de rest op volgorde zoals hierboven beschreven is afhandelen. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik de ‘volgende’ strook omgekeerd heb neergelegd en al wat lijm langs de rijglijn heb gezet.


De Unit is zo vol: stofjes netjes naar ‘boven’ gestreken.


De 12 Units zijn klaar, maar ze moeten nu nog ‘los’ gesneden worden, om aparte strookjes met elk weer 3 stofjes te krijgen die later op een bepaalde volgorde aan elkaar gezet moeten worden.

De Units versnijden.


Alle Units worden nu – apart van elkaar – omgekeerd neergelegd, en via de in het patronen pakket aanwezige gebogen liniaal tot de juiste afmeting terug gesneden = buitenste dichte lijn, oftewel einde naadtoeslag ‘rondom’ de drie vormen. Belangrijk is om rustig te snijden, zodat de liniaal niet verschuift. Hierboven is te zien dat ik de bolle kant van de liniaal op de bolle kant van de grote Unit gelegd heb, zodat de overtollige papier/stof weggesneden kan worden.


Ik gebruik mijn (oude) draaibare snijmat, omdat het heel handig is bij het snijden van kleine onderdelen, waarbij niet die onderdelen verschoven worden naar de nieuwe positie om verder te snijden, maar de mat via het middenpunt gedraaid wordt.


De kleinere unit worden zo los gesneden, waarbij twee tussenliggende delen waar ‘scrap’ op staat, weggegooid worden.


En kijk: zo wordt het gedaan. Nu eerst alle grotere Units op deze manier versnijden en dan verder…


Per grote Unit worden er 3 kleinere gesneden, hierbij even een overzicht van linksboven de voorkant van een grote Unit, rechtsboven de achterkant en midden 3 losgesneden kleinere Units.


Alles is los gesneden, maar het papier zit er nog achter. Bij de ‘gewone’ paper piecing Units wordt dit er na deze fase vaak afgehaald, maar hierbij moeten toch eerst nog de rijglijnen weggesneden worden, dus…


leg ik elke kleine Unit met de papieren kant naar beneden, vouw de laatst opgenaaide stof weg om zo de naadtoeslag met rijgsteken te zien. Ik snij met mijn rolmes net ONDER de rijgsteken, dwars door de naadtoeslag en papier heen. Je ziet een klein stukje stof nog op het papier zitten: dit staat zo in de beschrijving, en is bedoeld om de rijgsteken weg te halen, maar ook om de naadtoeslagen gelijk te krijgen, zodat bij de lichtere stoffen een donkere onderliggende stof niet meer doorschijnt. Slim bedacht allemaal.


Dan het kleine stukje papier achter weghalen die tegen de naailijn aanligt, volgende stuk papier open leggen, stof verder omslaan en ook de volgende rijgsteken/naailijn terug snijden, net onder de rijgsteken.


Als laatste wordt het overgebleven stukje stof – dat onder sectie 1 gelijmd was – weggehaald, en houd je alleen de stoffen Units over. Links de goede kant, rechts de achterkant.

Alles heb ik uiteindelijk ontdaan van papier op de hierboven beschreven manier. De Units zijn nu klaar om onderling aan elkaar gezet te worden, en uiteindelijk met alle andere Units een quilt te vormen.

Deze quilt is een ‘techniek-van-de-maand quilt’, waar veel verschillende methode in gezet zijn: niet voor beginnende paper piecing quiltsters, maar leuk qua uitdaging. In ieder geval heb je kunnen zien dat ook gebogen vormen op papier genaaid kunnen worden.

Kijk je volgende keer weer mee naar een ander onderwerp?

 

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Bohin Glue Pen, Dinner Plate Dahlia Wall patroon, draaibare snijmat 30x30cm, Quiltstoffen, rolme, snijmat, speciale quiltliniaal voor rondingen, Uhu of Pritt stict

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam