Creatieve berichten over quilten

Sylvia’s Bridal Sampler, in rood wit grijs en zwart: deel 1

Dit jaar 2020 is mijn Themajaar ‘Rood Wit Gijs Zwart’: ik ga zoveel mogelijk patchwork en quilten, haken en (machinaal) borduren om verschillende projecten te maken in genoemde kleuren. Onze – toch wel grote – slaapkamer wordt helemaal veranderd: uitgangspunt is ons antracietkleurige boxspring bed, waar ik vanalles op en omheen ga maken in de loop van dit jaar. We hebben diverse wanden waar iets kan hangen, en natuurlijk kan het bed vol gelegd worden met quilts, plaids, kussens en poppen en beesten. Heerlijk om eens helemaal opnieuw te beginnen met het aankleden van een kamer. Eén bron van inspiratie had ik al: een bijzonder quiltboek.

Jaren geleden – toen ik nog een fysieke quilt/handwerkwinkel had – kwam het quiltboek ‘Sylvia’s Bridal Sampler’ van Jennifer Chiaverini uit. Dit boek is samengesteld nav. de romans die genoemde schrijfster maakte over een quitlclub olv. Sylvia Compson, die in Elm Creek Manor, USA vanalles beleven. In die romans maken de quiltsters van de club allerlei quilts voor diverse gelegenheden, en zijn hun verhalen er aan verbonden. Vanaf het moment dat deze romans uitkwamen – ook in het Nederlands vertaald – hebben de ‘echte’ quiltsters over de hele wereld deze luchtige boeken verslonden, en ontstond de roep om de quilts uit de boeken daadwerkelijk te maken. Zo is oa. het genoemde quiltboek ontstaan: 140 blokken, allemaal op hetzelfde formaat (ca. 6 inch afgewerkte maat), ontworpen door diverse quiltsters, in één quilt te maken.


Wat mij natuurlijk trof was het feit dat de hoofdrolspeelster van deze populaire serie net als ik ‘Sylvia’ heette: alsof deze quilt voor mij ontworpen was. Vandaar dat ik in die tijd (2009) in mijn winkel een cursus opgezet had om alle blokken te maken. Een aantal blokken staan al via paper piecing aangegeven in het boek, maar er zijn ook blokken die je via andere patchwork technieken kunt maken, en zelfs via appliqueren.

Het is bijzonder dat zo’n ‘oud’ quiltboek nog steeds populair is, en veel quiltsters hebben mij in de loop van de jaren gevraagd om het maken van de blokken te laten zien, zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Dat kan natuurlijk alleen als je het boek in je bezit hebt. Ik heb nog een aantal exemplaren te pakken kunnen krijgen, die worden rond half januari 2020 bij mijn webshop geleverd en zijn beperkt leverbaar. (Je kunt dit boek nu al bestellen: klik op DEZE link)


Er liggen al allerlei quiltstoffen in die kleuren klaar voor dit project: in mijn webshop zijn nog wat pakketten ‘rood wit’ verkrijgbaar, mocht je zelf ook met deze kleuren willen werken. In de loop van dit jaar komen er nog meer stoffenpakketten en stoffen op halve meters of fat quarters in rood wit grijs en zwart. Dus kun je ook ‘verzamelen’= af en toe wat bestellen. Misschien heb je zelfs nog wel wat van deze kleuren liggen….

Zelf ga ik veel via paper piecing maken, en je af en toe laten zien hoe je zelf dit soort blokjes om kunt zetten naar deze techniek. Maar ook ga ik de andere technieken gebruiken en uitleggen, vaak met mijn eigen draai eraan. Daarbij verwijs ik aldoor naar het boek: zo kun je meekijken als je het boek zelf bezit (kijk even in je boekenkast, misschien staat het er nog, of leen het van een quiltvriendin!), of als je het alsnog aanschaft. Heb je het boek niet, dan kun je in ieder geval zien hoe leuk het is om kleine blokjes te maken en die te verwerken tot je eigen quilt, waar je altijd weer wat van opsteekt.

Wat je nodig hebt om de patchwork- en andere blokjes te maken.

 • Natuurlijk het genoemde boek ‘Sylvia’s Bridal Sampler from Elm Creek Quilts’
 • Quiltstofjes, ik heb rood/wit/grijs/zwart verzameld, maar je kunt natuurlijk je eigen kleuren gebruiken
 • Add-a-Quarter liniaal voor paper piecing (foundation piecing)
 • Vouwmal van paternoplaat voor paper piecing (foundation piecing)
 • Rolmes
 • Snijmat
 • Quiltliniaal in inches (het zijn Amerikaanse patronen, dus niet om te zetten in centimeters!)
 • Bohin Glue Pen
 • Pritt of Bison lijmstift, wateroplosbaar
 • Printerpapier (liefst zo dun mogelijk) als je Foundation Piecing patronen wilt scannen en uitprinten om op te werken
 • Stoffenschaar
 • Potlood of pen
 • Heat’n Bond Lite
 • Strijkbout en strijk plank/mat
 • overige materialen, nog nader te noemen

Ik heb een ordner klaargelegd, waar ik alle gemaakte losse blokjes in plastic mapjes zet, met de gegevens erbij, zodat ik weet wat ik al gemaakt heb. Niet alleen om dát bij te houden, maar ook om bij te houden welke stofjes ik gebruik en welke combinaties: om te voorkomen dat ik teveel hetzelfde aan printjes en kleuren zou pakken. Uiteindelijk ga ik alle blokjes dmv. sashings aan elkaar zetten, maar helemaal op mijn eigen volgorde.


En natuurlijk kon ik het niet laten om het eerste blokje al te maken: A1. TIP: achterin het boek, op blz. 122* is een Block Index te vinden. Daar staan alle genummerde blokken onder elkaar met de verwijzing naar de pagina, waar het voorbeeld en de uitleg staat. Blok A1 staat op blz. 50, het Foundation patroon op blz. 110. Dit blokje wordt dus al via paper piecing gemaakt en het patroon kan vanuit het boek gescand worden en uitgeprint. Het bestaat uit 3 onderdelen, elk met 1/4 inch naadtoeslag er omheen. Maak het volgens de aanwijzingen en zet dan de drie onderdelen aan elkaar tot een blokje van 6 x 6 inch afgewerkte maat, 6 1/2 x 6 1/2 inch inclusief naadtoeslagen.

Even ter verduidelijking:

De afmeting van 6 x 6 inch afgewerkte maat = de afmeting van elk blokje, zodra ze in de quilt zitten en de naadtoeslagen gebruikt zijn om de blokjes aan elkaar te zetten.
De afmeting van 6 1/2 x 6 1/2 inch is inclusief naadtoeslag, dus zoals de afmeting van elk blokje is als het net gemaakt is en nog niet aan anderen/aan sashings genaaid is.
Meet je blok altijd nadat je alles op de achterkant hebt gestreken.

Al aan de slag…

Zoals je op de foto hierboven kunt zien, zet ik altijd een X met potlood bij een blokje dat ik al gemaakt heb. Dat doe ik ook bij de Block Index, zodat ik snel zie wat er nog gedaan kan worden.


En ook een tweede blokje is klaar: A2, aanwijzingen te vinden op blz. 66. Dit blokje wordt volgens de traditionele methode gemaakt, door stofjes volgens een bepaalde afmeting te snijden – dat moet heel secuur, omdat het anders niet gaat passen. Er wordt gesproken over het snijden vierkanten van 2 7/8 x 2 7/8 inch ter voorbereiding van het maken van driehoeken: de techniek hiervan wordt op blz. 22 uitgelegd bij een ander blokje.

Is deze techniek te lastig? Maak het blokje dan via paper piecing, maar dan moet je wel zelf het patroon maken. Hoe je dat doet? Dat leg ik een volgende keer uit: kijken hoor!

 

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

HET GENOEMDE QUILTBOEK NOG NIET BINNEN? Geen paniek: deze berichten in diverse delen blijven op de BERNINA Blog staan, dus kun je alles altijd terugkijken.

 

*Eigenlijk is dit blz. 126, maar door een drukfout (in mijn boek) staat er 122.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Barbara Jennekens BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb het boek met een geschreven dank je van Jennifer voor het gebruik van mijn foto in het boek. In totaal staan er 4 of 5 foto’s van 5 Nederlandse dames in het boek.

  Wij hebben de blokken destijds gemaakt die via haar website geplaatst werden, daarna op verzoek van Jennifer konden we de quilt naar Amerika sturen om er een foto van te maken.  Mijn man heeft mijn foto gemaakt, want ik wilde geen risico lopen mijn quilt kwijt te raken bij de post.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam