Creatieve berichten over quilten

Bloemenstof versieren met de machine

Af en toe heb je een prachtige bloemenstof, waar je ‘meer’ mee wilt doen. De bloemen zijn kleurrijk, en als ik er zo een kussenhoes van zou maken, is dat echt wel mooi… maar het is ook leuk om de bloemen zelf te versieren met de machine, om nóg meer effect te krijgen.

Wat heb je nodig om een kussenhoes te maken?

  • Bloemen (quilt)stof – grote bloemen 0.50×1.10m
  • Versteviging voor achter de stof
  • Rayon garen voor de machine, dikte 40, diverse (donkere) kleuren
  • DecoBob ondergaren, bijpassende kleuren
  • Machine borduurnaald of Topstitch naald
  • Binnenkussen 40x40cm
  • Bijpassend naaigaren


Werkwijze

Van de bloemenstof heb ik een stuk van 50x50cm geknipt – de rest opzij gelegd voor de achterkant van het kussen. Van de versteviging heb ik eenzelfde stuk geknipt – ik heb Totally Stable van Gütermann gebruikt. Dit had ik nog liggen, maar je kunt eventueel ook een andere versteviging gebruiken, als de achterkant maar glad is. Eventueel kan Heat’n Bond Lite ook, als je de papieren beschermlaag laat zitten. Het geeft niet dat dit niet weggehaald wordt, want het komt aan de binnenkant van de kussenhoes.

Op de afbeelding hierboven zie je dat ik bijpassende kleuren Rayon 40 garens erbij heb gelegd. Ze mogen iets donkerder zijn dan de (hoofd)kleuren van de stof, anders vallen de steken straks niet op.

Strijk de versteviging achter de stof, zodat dit een stijver geheel wordt. Zet daarna de eerste kleur Rayon als bovendraad op de machine, DecoBob in bijpassende kleur in het spoeltje.

Zet de BSR op je machine als je die hebt (ik werk met mijn B 770 QE, waar ik deze op kan zetten), of gebruikt een quiltvoetje voor vrij quilten.


Kijk naar het bloemenpatroon. Zoek stukken van de bloemen uit met de kleur van het garen dat je gaat gebruiken, en bewerk via vrij borduren – vergelijkbaar met vrij quilten – deze stukken op de stof. De afbeeldingen hierboven laten een bloem zien voor het bewerken (links) en na het bewerken (rechts). Er komt een totaal andere bloem uit.


Je quilt alsof je schildert: zoek stukken van de bloemen uit met de kleur garen die je op dat moment op de machine hebt staan, ga rustig heen en weer, maar volg ook rondingen, dus niet in rechte lijnen werken. Bloemen en de blaadjes moeten zo natuurlijk mogelijk bewerkt worden. Soms kun je kleinere bloemetjes beter niet bewerken, want het gaat om de grote stukken: die geven het geheel al een totaal andere uitstraling.

Werk alle bloemen per kleur af, zet ander garen op de machine en bewerk dan met die kleur de bloemen.


Ook de blaadjes kunnen bewerkt worden, vooral grotere stukken. Zelf heb ik vooral de nerven geaccentueerd, niet alles hoeft bewerkt te worden met steken.


Als uiteindelijk het hele stuk bewerkt is, kijk dan eens naar de achterkant,. Zelf ben ik een stukje vanaf de kant af gebleven, omdat het kussen 40x40cm wordt, en de stof/versteviging 50x50cm was. Het verschil in afmeting is om het materiaal goed vast te kunnen pakken tijdens het vrij quilten.

Via de achterkant kun je ook controleren of je grotere delen hebt overgeslagen, die kun je dan alsnog bewerken. De stof/versteviging heb ik naderhand terug gesneden tot 42x42cm, waarbij ik er wel op gelet heb dat alles wat overbleef bedekt was met steken.

De achterkant van de kussenhoes


Om die te maken, heb ik gewoon machine garen op de machine gezet: zowel boven als onder. Snij van de overgebleven bloemenstof twee stukken van elk ca. 27x42cm. Naai van beiden op de lange kant een zoompje: LET OP, zorg er wel voor dat de zoompjes tegen/over elkaar komen te liggen, maar dat de bloemenprint DOORLOOPT. Dus niet de ene recht op en de andere op z’n kop.

Leg nu beide delen met de goede kanten op elkaar, zodanig dat het ene stuk de andere flink overlapt, en de totale afmeting van beiden ca. 42x42cm is. Speldt/rijg eventueel de zijkanten bij de opening op elkaar.

Leg de voorkant van de kussenhoes omgekeerd op deze achterkant: goede kanten op elkaar, en naai rondom dicht. Knip eventueel de hoekjes tot aan het stiksel af, werk de randen netjes af tegen rafelen en keer de kussenhoes. Nu kun je eventueel vlak langs de kant het geheel nog doorstikken: ik heb dat wel gedaan om het er wat strakker uit te laten zien.


Zet er een binnenkussen in en kijk eens hoe leuk dat staat: een vrolijk bewerkt bloemenkussen. Leuk voor jezelf of om cadeau te geven.

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam