Creatieve berichten over quilten

Harten voor Valentijn

Als je nog snel je Valentijn een kaart wilt sturen, is het bijzonder om die zelf te maken. Met harten natuurlijk!

In mijn bericht van 4 oktober 2017 heb ik je laten zien hoe je een verjaardagskaart met een adelaar kon maken. Op een vergelijkbare manier ga ik je laten zien hoe je een kaart met harten voor Valentijn maakt: heel simpel, niet te ingewikkeld, snel te doen want zoveel tijd heb je niet meer.

Wat heb je nodig?

 • Een goede foto of Clipart plaatje met harten – er zijn veel leuke tekeningen/vector afbeeldingen op de halen via Free Clipart. Zelf heb ik twee harten gevonden, waar weer heel veel harten inzitten. Ik heb ze op één A4tje gezet, zodat je ze HIER kunt downloaden. Maar je kunt natuurlijk ook zelf iets leuks zoeken
 • PhotoFabric Cotton Poplin – om een foto of Clipart plaatje op af te drukken. Er zat nog één velletje in mijn verpakking.
 • Sulky Rayon 40 – machine borduurgarens (of ander siergaren). Je hebt niet veel nodig: een restant op een klosje kan voldoende zijn.
 • DecoBob/Wonderfil ondergaren in bijpassende kleuren
 • Stuk borduurvilt/gewoon vilt op het formaat van je kaart + 1 cm extra aan alle kanten voor de voorkant – restant van een groter stuk. Zorg dat dit materiaal niet te dik is.
 • Stuk borduurvilt/gewoon vilt van hetzelfde formaat voor de uiteindelijke achterkant – restant van een groter stuk, eventueel andere kleur, maar ook weer niet te dik.
 • Bohin Glue Pen

Voorbereiding

 • Als je zelf een afbeelding/vector Clipart hebt gedownload via ‘Free Clipart’, zet dit dan in ‘afdrukvoorbeeld’ van je fotobewerkingsprogramma (Paint, PhotoShop etc), zodat je het nog kunt bewerken.
               

  Je kunt er nog een raster omheen zetten, om de afmeting te kunnen bepalen: kijk naar de les van 4 oktober 2017 (link bovenaan dit bericht) hoe je dat doet. Als je de kaart in een gewone enveloppe wilt versturen, meet daar de maat van op, trek daar 1 cm boven- en onder vanaf zodat de kaart (ook qua dikte) in de enveloppe past).

  Je kunt dan overigens ook een tekst invoegen, bv. ‘Je bent mijn Valentijn’, of dat via vrij quilten doen, zoals bij mijn voorbeeld.

 • Heb je geen fotobewerkingsprogramma, dan kun je de foto ook direct printen vanaf de .pdf. Lees aub. de gebruiksaanwijzing van PhotoFabric Cotton Poplin – zorg ervoor dat de tekst op de stoffen kant van een velletje terecht komt. 

Werkwijze uitprinten .pdf


Print de .pdf en laat deze een tijdje liggen om de inkt te laten drogen.


Na printen trek je de stof van het papier af,


was het geheel uit tot er geen inkt (meer) vanaf komt (gebeurt bijna nooit, maar soms is er overtollige inkt achtergebleven): ik heb het met de hand uitgeknepen tot een propje om het zoveel mogelijk van water te ontdoen,


waarna ik het zo glad mogelijk neergelegd heb op mijn strijkmat


en het geheel op de achterkant gestreken heb totdat het prachtig geen kreukels meer inzaten (kijk bij de aanwijzingen op de verpakking van PhotoFabric op welke temperatuur dat mag).


Zo is het prima: netjes, glad en droog.

Nu kun je eventueel zelf twee kaarten maken omdat er twee harten – een grotere en een kleinere – geprint zijn, of kiezen tussen de grotere of kleinere hartjes. Ik heb voor de grotere gekozen. Strijk Heat’n Bond Lite achter de afbeelding/clipart.


Op dit punt kun je de afmeting van je kaart al bepalen: neem de maat van een bestaande ansichtkaart, waar je een enveloppe voor hebt. Dat kan best een grotere kaart zijn. Knip of snij 2 stukken (borduur)vilt op dat formaat: dat is de basiskaart – voor- en achter,  en knip het geheel uit op een formaat dat ca. 1/2 – 1 cm binnen het geknipte/gesneden stuk (borduur)vilt van de voorkant past. Je kunt dus restanten gebruiken, waarbij het stuk vilt voor de achterkant best een andere kleur mag zijn. Ik had nog voldoende grijs voor twee stukken.


Haal de papieren beschermlaag van de Heat’n Bond Lite weg en strijk de harten met tekst in het midden van het stuk borduurvilt, dat je gebruikt als ondergrond van de kaart.

Tekst aanbrengen


Schrijf d.m.v. het vrije quilten de tekst ‘Je bent mijn Valentijn’ op de plek van je keuze.Ik heb dat met potlood gedaan, dun geschreven maar wel zodanig dat het nog te zien is. Je mag natuurlijk ook uit de vrije hand werken, maar dan is het maar de vraag of je alles er goed op krijgt.

Ik werk met mijn BERNINA 770 QE en de BSR, via vrij quilten. Alles is klaargezet: ondertransporteur uit, BSR erop, Sulky Rayon 40 – kleur donkerrood) bovenop en DecoBob – rood – onderop, en dan kan het beginnen.


Allereerst haal ik altijd de onderdraad naar boven: dat kun je eenvoudig doen door de naald 1 x door de stof te laten gaan en weer omhoog te zetten, waardoor een stukje van de onderdraad te zien is. Die trek ik altijd met een pincet omhoog, tot ca. 10 cm, zodat ik – voordat ik begin met steken maken – beide draden (onder- en boven) vast kan houden.


Ik begin bij de rand van de grote hartvorm: ga er omheen en dan ook losjes langs alle kleinere harten. Je mag meerdere keren over dezelfde plek gaan, om bv. bij een volgend hartje te komen. Het is ‘vrij’ quilten, dat betekent niet alleen dat er geen ondertransporteur aanwezig is, maar ook dat jij zelf ‘vrij’ bent om te doen wat je wilt!


Daarna ga ik de letters met steken bedekken: meerdere keren heen en weer om ze wat dikker/duidelijker te maken. Ook hierbij hoef je geen strakke letters te maken, tenzij je dat graag wilt. Ik heb ze ook weer een beetje speels opgezet.

De randen afwerken

Daarna heb ik de BSR van de machine verwijderd en de Open Borduurvoet #20C opgezet. Waar je op dit moment ook aan moet denken is, om de juiste steekplaat weer te gebruiken: de 9mm steekplaat in dit geval. Dat betekent dat de instellingen via het scherm aangepast moeten worden, anders herkent de machine de breedte van de siersteken niet die ik wil gaan maken. Ook de ondertransporteur moet weer naar boven, want ik heb die nodig.


Met hetzelfde garen nog steeds op de machine heb ik voor speelse hartjes gekozen: het hoeft nogmaals niet perfect, waarbij het dus geen probleem is dat de hartjes niet helemaal aansluiten of ‘dicht’ gemaakt worden. Wel heb ik geprobeerd om op de hoeken zoveel mogelijk ‘uit’ te komen, daar waar dat mogelijk was. Je kunt zelf eventueel voor andere siersteken kiezen.


De voorkant is daarmee klaar. Hierna wordt de achterkant = 2e stuk (borduur)vilt dat al geknipt/gesneden was, achter de eerste gezet. Ik zet wat tipjes Bohin Glue pen op de binnenkant, om te voorkomen dat alles kan gaan schuiven, en leg beide stukken vilt met de verkeerde kanten op elkaar.


Daarna heb ik de zijkanten gelijk gesneden = een klein stukje eraf gehaald.


Als laatste heb ik een hele dichte zigzagsteek gebruikt (breder gemaakt en de steken tegen elkaar aan gezet) om de rand daarmee af te werken: er is door twee lagen vilt heen gewerkt, wat prima ging.


Zo ziet de achterkant er uit,


en zo de voorkant. Het tweede hartje kun je overigens ook gebruiken: maak eenzelfde kaart, wellicht met een andere tekst voor een bijzondere gelegenheid.

Een snelle en leuke manier om nog even wat voor je eigen Valentijn te maken.

Veel plezier er mee en Happy Valentines Day!

 

Groetjes vanachter de naaimachine

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam