Creatieve berichten over quilten

In elkaar zetten: quilttop met rondingen

Alle paper piecing Units voor de Dinner Plate Dahlia Wall quilt waar ik al een tijdje aan werk, zijn gemaakt. De losse stukken stof die overal tussen gezet moeten worden zijn op de aangegeven maat gesneden dmv. papieren mallen, en alles ligt nu klaar om aan elkaar te zetten.

Bij een aantal vorige berichten op deze BERNINA Blog heb je kunnen zien hoe ik met paper piecing bezig bent geweest, rondingen heb aangenaaid en gebruik heb gemaakt van Smart Corners: dit komt allemaal weer terug bij het aan elkaar zetten van de stukken/groepen, waarbij ik volgens de aanwijzingen van het patroon te werk ga.


Om een goed overzicht te krijgen, heb ik alles op een kwart van de quilt op de grond gelegd: elk onderdeel of groep/Units heb ik 4x op elkaar geplaatst, waarbij ik elke keer 4x een onderdeel oppak om het aan een ander onderdeel te zetten. Daarna leg ik alles direct weer terug, om het overzicht te behouden.

Sommigen hebben een prikbord aan de muur, waar ze dit soort stoffen onderdelen op kunnen prikken: helaas is bij mij de ruimte in mijn studio niet zo groot, dus doe ik het zo maar… als het maar werkt, toch?


Vanaf dit punt gebruik ik niet alleen de aanwijzingen van het patroon – tekst en stap voor stap foto’s, maar zijn er ook schema’s bijgevoegd, waar zelfs de richting van het strijken van de naden na het aan elkaar zetten op vermeld is: dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Maar het blijft een kwestie van opletten en logisch nadenken: kleinere onderdelen moeten vóór grotere onderdelen aan elkaar gezet worden: zo heb ik bovenstaande – 3 aan elkaar genaaide – paper piecing Unit (met de smalle strookjes) en twee losse, op maat gesneden stoffen klaargelegd. Met mijn Bohin Glue pen ga ik alle naden weer plakken, ipv. spelden.


Hol op bol, van hoek tot hoek, en daar komen de Smart Corners weer van pas, langs de hele rand tipjes lijm plaatsen,


en dan onder de naaimachine. stof daarna naar de goede kant vouwen – naden in de richting die aanbevolen wordt – en strijken. Zo zie je direct dat het linker stuk op de andere kant genaaid moet worden.

Dit onderdeel is klaar: zo maak ik er 4 en leg alles dan weer terug.


Op de afbeelding hierboven kun je goed zien waarom er TRP of RP-markeringen nodig zijn: deze grove steken heb ik vantevoren op de Units en losse stoffen genaaid, op de aangegeven plek (staat op het papier). Door ze recht tegenover elkaar te plaatsen heb je een extra zekerheid dat de onderdelen langs langere naden op de goede plek komen, zodat alles – optisch gezien – straks mooi doorloopt. Na het aan elkaar zetten haal je deze grove steken weg: daar zie je niets meer van. Bij andere delen heb ik kleine knipjes in de naadtoeslagen gemaakt (niet te ver): ook die moeten dan tegenover elkaar komen te liggen. Ook kun je er zelf voor kiezen om markeringen te tekenen met potlood (kijk wel uit met lichte stoffen – dit kan doorschijnen) of bv. blauwe of witte wateroplosbare pen. Het maakt niet uit hoe je het aangeeft, als je het maar wel doet. Niets is vervelender om lange naden te maken en daarna te ontdekken dat een deel is verschoven..


Steeds meer onderdelen en stukken stof worden aan elkaar gezet, tot grotere groepen: alles op een logische manier. Valt het je op dat er toch naar rechte lijnen toegewerkt wordt? Alle wat gebogen naden heeft wordt uiteindelijk in een wig-vorm gezet.


Zo is het makkelijker om die onderdelen hierna aan elkaar te zetten, waarbij alles wat elkaar raakt bij de naden wel exact op elkaar moet passen: daar gebruik ik dan wel wat spelden voor.


De drie grotere wig-vormen heb ik nu ook aan elkaar gezet, en als laatste blijven de kwart cirkels over = ook onderdelen die ik al eerder had samengevoegd:


die ronding (bol) wordt aan de grote stukken (hol) genaaid, om zo de volledige kwart delen van de quilt te maken.


Twee aan twee naai ik de kwarten aan elkaar tot halve delen van de quilt,


en dan als laatste is de hele top klaar. Prachtig toch? En écht weer heel leuk om te doen: goede beschrijving stap voor stap volgen, dan is het prima te doen.

Op naar het volgende project: kijk je dan weer mee?

 

Groetjes vanachter de naaimachine

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvia Kaptein

   Beste Ludwi,
   Dat kun je via mijn webshop HIER bestellen.

   Fijn dat je de quilt mooi vindt: ik heb meerdere berichten geschreven over de werkwijze voor deze quilt. Kijk maar op deze BERNINA Blog, zodat je diverse tips krijgt.

 • Anne Schoffelmeer

  Wat een prachtige quilt!
  Een Judy Niemeyer-quilt staat ook ook nog op m’n ‘wil-ik-graag-maken’ lijstje, ik heb alleen nog nooit paper piecing gedaan. Maar wie weet… 😉

  • Sylvia Kaptein

   Hij is leuk om te maken, goed te doen met de duidelijke aanwijzingen en stap-voor-stap tekeningen, en is te bestellen via mijn webshop. Paper piecing methode is een geweldige manier om alles netjes te krijgen, via werken op de machine.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam