Creatieve berichten over naaien

Longsleeves voor jongens uit paneelstof en restjes tricot

Longsleeves naai ik meestal in serie. Ik maak er zo een stuk of 8, zodat beide zonen weer een stapeltje hebben. In deze blog laat ik jullie zien hoe je met verschillende stoffen kunt combineren en hoe je paneelstoffen kunt gebruiken.

Paneelstoffen

Er zijn tegenwoordig steeds meer paneelstoffen te koop. Ik kocht ze eigenlijk nooit, omdat je er meestal een mooi voorpand en achterpand uit kunt knippen en verder zijn er vaak wat onbruikbare resten over. De paneelstoffen die ik gebruikte bestaan uit drie delen: een grote afbeelding voor het voorpand en twee stukken met wat kleinere afbeeldingen. Aan één paneel had ik niet genoeg als ik er lange mouwen uit wilde knippen. Ik besloot daarom om de mouwen in kleine stukken te knippen.

Paneelstof met drie soorten print

Vouw voor het voorpand de afbeelding precies doormidden en leg het patroondeel aan de stofvouw.

De mouwen knipte ik in stukken uit de overgebleven restjes tricot.

De onderdelen voor de mouwen naaide ik aan elkaar met de locksteek. Daarna streek ik de naden mooi plat en stikte ik met de 4-draads-coversteek de naden met drie kleuren naaigaren door. Daarna naaide ik het shirt in elkaar.

Ik gebruikte drie kleuren naaigaren die ook terugkomen in de afbeelding van de kever.

En de restjes? Die gebruikte ik voor een boxershort. Die kon ik daar nog mooi uit knippen.

Voor mijn andere zoon maakte ik ook een shirt en boxers uit een paneelstof. Ik werkte op dezelfde manier als hierboven.

Ook bij dit shirt maakte ik onderbroeken van de restjes die overbleven. 

Naaien met restjes tricot

Als je uit een lap stof een shirt hebt geknipt, dan blijft er altijd nog een stuk over. Je kunt er soms nog een voorpand uitknippen, maar niet altijd nog een achterpand of mouwen. Dus bij het dinosaurus shirt knipte ik de mouwen uit restjes dinosaurus stof en restjes effen groen. 

Als je de mouwen dicht gaat naaien, let er dan heel goed op dat alle naden goed op elkaar aansluiten, anders ziet dat er niet mooi uit.

Leg alle naden netjes op elkaar en zet dit tijdelijk met een speld vast.

De mouwen en de zoom stikte ik door met drie verschillende kleuren die in de dinosaurusstof voorkomen: bruin, lichtgroen en donkergroen. Voor het doorstikken gebruik ik gewone klosjes naaigaren. Ik heb lockgaren niet in alle kleuren van de regenboog, maar naaigaren heb ik wel in heel veel kleuren.


Printjes combineren met effen kleuren

Ik vind het leuk om printjes tricot te combineren met streepjes of effen tricot. Uit 60 cm stof kan ik meestal twee voorpanden en twee achterpanden knippen en dan knip ik de mouwen uit een effen stof. Zo krijgen beide zonen wel eens hetzelfde shirt of een shirt met alleen een andere kleur mouwen.
Onderstaande panda stof is vooral groen met zwart en wit. Ik koos er juist voor om de blauwe tint uit de stof te gebruiken voor de mouwen, zo komen de kleuren mooi uit vind ik. 

De blauwgroene kleur van de ‘wereldkaart-stof’ had ik niet in huis. Ik koos bij deze stof juist een donkerdere tint groen voor de mouwen, het achterpand en de halsboord. 

Bij deze dinosaurus stof liet ik de kinderen zelf kiezen wat ze wilden. De ene wilde zwarte mouwen en de andere wilde dinosaurus mouwen. Zo zijn de shirts toch net even anders geworden. 

Naaien jullie ook met zulke vrolijke stoffen? En combineer je dan juist wel of niet met effen stoffen?

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: bernette 48, boordstof, lockgaren, naaigaren, Tricot
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam