Creatieve berichten over naaien

Recycling: van herentrui naar kindertrui

Recycling/Refebulous-weken

Recycling is iets wat ik zo nu en dan doe. En ik werd hiervoor weer geïnspireerd door de #refebulous weken van Marlies
Ik gebruikte een herentrui van mijn vriend en maakte er een kindertrui van voor onze oudste zoon. 
Mijn vriend is vrij lang. En het is ons nu al een paar keer overkomen dat een trui uit de winkel na één keer wassen te kort en te wijd is geworden. Als ik zelf kleding naai, dan was ik de stoffen altijd voor, zodat de krimp uit de stof is. Ik denk dat dit in de confectie-industrie niet gebeurt. En dat is eigenlijk heel erg zonde.

De herentrui die te wijd en te kort werd na het wassen.

De herentrui uit elkaar halen

De patroondelen van de kindertrui passen makkelijk op de herentrui, dus ik heb de trui niet voorzichtig losgetornd, maar ik heb gewoon de naden eraf geknipt. 

Doe de trui binnenste buiten en knip de naden eraf.

De trui is deels gemaakt van een soort gebreide stof. Alleen de ‘mooie’ rechte kant zat aan de binnenkant van de originele trui en de averechtse kant zat aan de buitenkant. Ik heb er nu voor gekozen om de stof om te draaien en de recht gebreide kant aan de buitenkant te gebruiken.

Voor de herentrui was de averecht gebreide kant gebruikt als voorkant van de trui. Voor de kindertrui gebruik ik de recht gebreide kant.

De patroondelen knippen

Normaal knip je de boordstof los van de andere stof. Ik heb de boordstof van de trui gewoon laten zitten. Daarom legde ik het patroondeel voor het voorpand tegen de boordstof aan.

Het voorpand

Het achterpand knipte ik op dezelfde manier. Door de boordstof te laten zitten heb je tijdens het naaien wat minder handelingen. 

Het achterpand

Bij de mouwen heb ik de boordstof wel eerst los geknipt. De mouwen van de herentrui hebben een soort strook tussen het bovendeel en het onderdeel van de mouw. Als ik het patroondeel van de mouw tegen de boordstof aan zou leggen, dan zou die ‘strook’ ongeveer bij de schouders van de kindertrui uitkomen. Dat vond ik niet mooi. Ik heb het patroondeel van de mouwen dus zodanig neergelegd, dat de strook mooi uitkwam.

Het knippen van de de mouwen

Het naaien van de kindertrui

Voor het naaien zijn er verder geen bijzonderheden. De trui is net als alle andere raglantruien genaaid. Wel heb ik de raglan naden doorgestikt met de 4-draads coversteek. Dus ik heb eerst de mouwen gestikt en doorgestikt en pas later de mouwen en zijnaden gesloten.

Voordat je de raglan naden gaat doorstikken is het handig om de naden eerst plat te strijken met het strijkijzer. 

Strijk de raglan naden plat richting het voorpand en het achterpand.

Het doorstikken van de raglan naden aan de binnenkant van de trui.

Het resultaat

En dan heb je van een herentrui een kindertrui gemaakt. Het naaien hiervan ging best vlot. Ik hoefde geen capuchon of kraag te naaien, ik heb gewoon de bestaande kraag opnieuw gebruikt. Verder heb ik er een strijkapplicatie van een busje op gestreken+genaaid. Dat vond ik voor een jongen van 8 wel een leuke toevoeging.

Van herentrui naar kindertrui

De doorgestikte raglan naad

De raglan naden aan de achterkant.

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: lockgaren, oude kleding
Benodigde producten:
bernette 48
bernette 48

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam