Creatieve berichten over borduren

REFEBULOUS week 3: Borduur Kringloopgeluk!

Kringloop geluk

Deze volgende #REFEBULOUS blog gaat over opfrissen van kringloopgeluk door middel van borduren. Ik dwaal vaak rond in een kringloopwinkel en mijn oog wordt vaak getrokken door mooie stoffen, met een mooi dessin of kleding uit een ongewoon ontwerp. In dit geval vond ik twee mooie nep leren jassen. Men had een goede pasvorm en gave studs, maar had geen mouwen. De andere was te groot en had wel mouwen. Wat als ik deze twee bij elkaar zou kunnen voegen … Oh wacht … Dat kan ik! En wat overblijft is nog steeds een schat aan materiaal voor toekomstige projecten; stof en de ritsen. Ik neem je mee in dit toffe borduurproject.

Geïnspireerd door

De inspiratie voor dit #REFEBULOUS refashion-project zijn de geborduurde jasjes, zoals hierboven weergegeven. Ik hou van de combinatie van het stoere van het leer en de studs en het lieflijke van het borduurwerk. Op een van mijn tripjes naar de kringloopwinkel vond ik deze riem met een schat aan studs. Uiteindelijk heb ik besloten ze (nog) niet op deze jas te gebruiken.

Om de jas van mijn inspiratie te creëren, moest ik eerst enkele borduurvaardigheden leren. Gelukkig bezit ik een B 540 die het voor mij kan doen. Ik volgde een aantal borduurlessen om de ins en outs van het machinaal borduren te leren en hoewel ik werd geadviseerd niet met leer te beginnen, ging ik helemaal op in dit project. Ik hou gewoon van een uitdaging!

OPMERKING: Leer borduren is een grotere uitdaging dan elke andere stof, vanwege het feit dat het zou kunnen scheuren door de vele kleine gaatjes die het borduurwerk maakt. Dus voor een eerste project zou ik dit niet aanbevelen. Vooral niet als het borduurwerk op een plek zit waar veel trek op de stof komt te staan. In deze jasjes kwam ik er mee weg.

Mouwen

Eerst moest ik de mouw kwestie oplossen. Ik haalde de mouwen uit de ene jas en probeerde ze op de andere. Dit probeerde ik op twee manieren door de mouwen even vast te spelden. Als ik de mouwen een aantal centimeters zou innemen dan zouden ze passen. Ik ging voor de tweede optie.

Zoals je kunt zien, moest ik ook wat reparatiewerk doen aan de kraag door wat nieuwe stof toe te voegen. De stof was aan de kraag wat versleten. Ik stikte de nieuwe stof er gewoon bovenop. Het stiksel aan de onderkant van de kraag zie je bijna niet.

Terug naar de mouwen. Ik wilde de mouwen versieren met borduursel. Daarvoor maakte ik de naad los zodat ik de mouw kon openen en bevestigde deze op de stabilisator die in de borduurring was geklemd. Ik heb wat spraylijm gebruikt om de mouw op zijn plaats te houden.

Ik heb verschillende borduurontwerpen geselecteerd, sommige heb ik meerdere keren gebruikt en door het gebruik van garen met verschillende kleuren heb ik dezelfde ontwerpen er net iets anders uit laten zien.

Het is als schilderen met garen!

Het is als schilderen met garen!

Meer borduurwerk

Om op het jasje zelf te borduren, maakte ik de voering onderaan los en probeerde ik of ik de stof op de kleinste borduurring die ik heb kon plaatsen. Belangrijk hierbij is dat je goed controleert of de borduurmodule vrij kan blijven bewegen. Dit is gewoon een kwestie van proberen. Ik gebruikte dezelfde methode als de mouwen: eerst de stabilisator stof in de borduurring bevestigen, dan de lijm op de stof spuiten en vervolgens het stuk stof / kledingstuk dat u wilt borduren erop.

 

Zorg ervoor, dat je voordat je begint controleert waar het borduurwerk precies komt, vooral met bestaande kleding en in dit geval de rits en naden. Ik heb het gecheckt, dubbel gecheckt en driedubbel gecheckt.

Reparatie

Ik moest wat reparaties aan het kledingstuk doen. Niet alleen de kraag was een beetje versleten, op de schouders / juk stuk was de stof een beetje beschadigd. Ik heb er wat nieuw nep leer opgenaaid. Maar pas nadat ik de stukken had geborduurd. Ik knipte de benodigde delen uit en legde ze op één hoepel. Ik heb rekening gehouden met welke kant uiteindelijk naar boven zou wijzen, zodat er uiteindelijk geen omgekeerde vlinders zouden zijn …

In deze juk stukken gebruikte ik de tear away stabilisator, bij het borduren van de jas gebruikte ik een cut away stabilisator. Beide werkten prima in dit project. Voordat ik de nieuwe jukstukken aan het jasje bevestigde, spoot ik er lijm op, vouwde ik de randen om en terwijl het jas op de mannequin hing, kon ik de jukstukken gemakkelijk op de jas plaatsen. Met schilderstape heb ik de ze tijdelijk vastgemaakt voordat ik ging naaien. Je kunt hier makkelijk overheen naaien en het dan verwijderen. Werkt perfect.

Mouwen inzetten

Toen de jas geborduurd was, was het tijd om de mouwen in te zetten. Eerst nog wat de stabilisator stof wegknippen en daarna de mouwen weer sluiten. Zoals eerder bepaald een beetje smaller dan de originele mouwen. Ik bevestigde ze aan de afgewerkte zoom van het mouwloze jack. De voering zat nog in de mouwen en die werden ook aan de afgewerkte zoom genaaid.

Opgefrist

Hier is mijn opgefriste Kringloop geluk waarin ik mijn borduurvaardigheden heb ontwikkeld. Ik weet dat ik dit vaker ga doen, borduren bedoel ik. Ik heb namelijk opnieuw geleerd, zoals ik ook in mijn vorige blog met Refashion Tips heb gezegd, dat het super belangrijk is om de staat van de stof van je tweedehands kledingstuk te controleren. De reparaties die ik heb gemaakt, geven uiteindelijk extra karakter aan het kledingstuk, maar was ook erg tijdrovend. 😉

Ik ben super blij met het resultaat en ik ga misschien nog wat studs van de riem toevoegen, maar voor nu is de riem een leuke accessoire.

Wist je dat je nog steeds kunt deelnemen aan de #REFEBULOUS challenge? Deel deze week je vernieuwde, opgefriste of gerepareerde kringloop geluk. Je zou er zelfs een prijs mee kunnen winnen. Wil je weten hoe je meedoet? Lees alle ins en outs in de blog over deze duurzame challenge of neem een kijkje op mijn Instagram.

Zie ik je daar!?

Liefs,

Marlies

@madebyLIESL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam