Creatieve berichten over naaien

Temple of Eternity – de liefde voor naaien leeft voort

Een heel bijzonder stukje videokunst! 

In juni 2019 ontvingen we een sponsorverzoek van een jonge student van de Filmacademie Baden-Wuerttemberg, Duitsland. Het ging over een filmproject dat heel uitgebreid zou zijn. Het storyboard was al ingesteld en de film had ook al een naam: “Temple of Eternity”. Zoals de naam van de film al suggereerde, was het de bedoeling om de eeuwigheid te documenteren – in dit geval het eeuwige vermogen om eigen kleding te naaien met behulp van een naaimachine, zolang de kennis van hoe te naaien niet verloren gaat voor de volgende generaties. De studenten wilden een duidelijke boodschap sturen die meer dan ooit past in de huidige tijd: naai en repareer je eigen kleding in plaats van ze weg te gooien of nieuwe te kopen.

Gabriel Becker, directing student of the Film Academy Baden-Württemberg/DE

We waren bij BERNINA zo onder de indruk van het idee en de boodschap dat we ermee instemden om het project te steunen. Het storyboard was vergelijkbaar met een klein sprookje en vertelde over de passie voor naaien in verschillende generaties. De filmlocatie – een oude, gesloten leerfabriek – zag eruit als een reis door de tijd. De fabriek, opgericht in 1866, werd gesloten in 1973, maar tijdens een rondleiding op de zolder, die onze filmlocatie zou worden, vonden we veel oude leren stukken die zo hard als een bord waren geworden. Het was stoffig, koud en donker – de perfecte plek voor een sprookjesachtige, mystieke sfeer!

Omdat “Temple of Eternity” een geschiedenis laat zien van meer dan drie generaties, waren drie verschillende generaties naaimachines nodig. Gelukkig zorgen wij bij BERNINA goed voor onze oude schatten, dus na een korte revisie en wat olieverzorging gingen twee prachtige oude BERNINA modellen en een moderne BERNINA 590 met ons op pad. In 1932 was de BERNINA 105, een pedaalmachine met kast, de eerste naaimachine van de Fritz Gegauf GmbH die destijds onder de BERNINA merknaam op de markt werd gebracht. Ter voorbereiding van de shoot naaide mijn collega Annett zelf voor het eerst met een pedaalnaaimachine, met veel plezier en… ze had graag ook alle verhalen gehoord die de machine heeft meegemaakt! 😉

De BERNINA 730 Record is een model uit de jaren zestig – destijds een echte bestseller. In die tijd was deze machine al indrukwekkend met haar revolutionaire technische kenmerken. We gebruikten ook onze B 590 – de machine waar iedereen onmiddellijk verliefd op was, zodra ze hierop werkten. Ook de twee actrices die we op de machines trainden en de jonge kostuumontwerper van het studententeam waren erg enthousiast over de vele geweldige eigenschappen van de B 590.

Het verhaal van de korte film is snel verteld: Miranda is een klein meisje dat haar jurk scheurt tijdens het spelen met andere kinderen. Bang voor de woede van haar vader over de gescheurde jurk, loopt ze weg en verstopt zich. In haar schuilplaats ontmoet ze een aardige oude dame, een kleermaakster, die enerzijds Miranda’s jurk repareert en anderzijds Miranda leert naaien. Later als jonge vrouw, is Miranda zelf kleermaakster – zelfs haar verlovingsjurk is self-made. Ze houdt ontzettend veel van haar onafhankelijkheid, maar haar jaloerse vader niet. Hij raast rond in haar studio en vernielt haar spullen, maar Miranda vindt troost in haar herinneringen van de oude dame. Later, als Miranda zelf ouder is, begint het verhaal zich te herhalen wanneer plotseling een kleine jongen voor haar staat.

Het verhaal is eenvoudig, maar prachtig gepresenteerd. De studenten hebben uitstekend werk verricht en zeer professioneel gewerkt. En BERNINA is een trots onderdeel van het verhaal.

Wat vond je van de video?

Groetjes,

Amber

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

12 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam