Creatieve berichten over quilten

Achthoekig kussen rood en wit

Lang geleden heb ik een patroon ontworpen voor het maken van Kaleidoscope achthoeken: 9 stuks in totaal. De quilt heb ik indertijd gemaakt in warme tinten met heel veel (hand)quiltwerk. Omdat ik op zoek was naar een leuk patroon voor een bijzonder kussen heb ik één van de patronen bewerkt en via een (voor jullie GRATIS te downloaden) .pdf omgezet. Klik HIER om het patroon te downloaden. 

Op deze .pdf zie je een aantal tekeningen: linksboven hoe het kussen er uit komt te zien, als het klaar is, rechtsboven hoe 1 van de 8 punten er uit komt te zien na het aan elkaar zetten van de twee Units, en in het midden de twee aparte paper piecing Units.

Wat heb je nodig om het rood/witte kussen te maken?

 • Rode en witte quiltstoffen
 • Ecru muslin voor de binnenkant van het kussen ca. 45x45cm
 • 100% Bamboe tussenvulling voor het kussen ca. 45x45cm
 • Stof voor de achterkant (rood of wit) – ca. 50x50cm of fat quarter
 • Papers for Foundation Piecing, of dun printerpapier
 • Bijpassend siergaren voor de naaimachine (bij voorkeur rood), bv. Sulky Rayon 40
 • DecoBob ondergaren
 • Bijpassend naaigaren
 • Losse vulling

En natuurlijk je naaimachine – ik werk met de BERNINA770QE en gebruik eerst een gewoon persvoetje, naderhand voor de siersteken het Open Borduurvoetje #20C. Ook gebruik ik een kwart-inch voetje (#97D) voor het aan elkaar zetten van de Units, als het papier weggescheurd is.

Paper Piecing Units.


Via het Paper Piecing patroon – dat uit twee stukken bestaat en je dan ook 8 keer moet uitprinten (eventueel op speciaal paper piecing papier, zoals Papers for Foundation Piecing) maak je 8 punten, elk via nummervolgorde (dat is de werkvolgorde). Bij het patroon is goed te zien hoe de twee delen per punt aan elkaar gezet moeten worden, en uiteindelijk de 8 punten tot een achthoekig figuur.

Het is handig om per unit alles voor nr. 1 op te spelden of te lijmen (gebruik dan weer de Bohin Glue pen), en dan pas lapje nr. 2 erop te naaien, nadat de naadtoeslagen gelijk zijn gemaakt.

TIP: als je vaker mijn blogberichten over paper piecing hebt gelezen, weet je dat ik werk met de Add-a-Quarter liniaal, een vouwmal en een rolmes. De werkwijze blijft altijd hetzelfde, of je nu een speciaal daarvoor ontworpen patroon hebt of een ander paper piecing patroon. Je kunt zelf kijken of je de gereedschappen die ik hierbij vermeld heb ook wilt gebruiken, of op je eigen manier gaat werken.

Het aan elkaar zetten van de Units van stof.

Nadat alle 8 de Units bedekt zijn met stof, wordt de Unit langs de buitenste lijnen = randen naadtoeslag, afgesneden tot de exacte maat van een punt + naadtoeslagen. Het papier wordt daarna aan de achterkant weggehaald. Je hebt geen naailijnen meer, maat gaat voetjebreed met het kwart-inchvoetje #97D werken.

 • Zet eerst 2 punten aan elkaar: zo krijg je 4 groepjes van 2 punten elk
 • Zet dan groepjes van 2 aan elkaar: je hebt dan 2 groepjes van 4 punten
 • Zet als laatste de 2 Units met 4 punten aan elkaar: LET OP: doe dit vanuit het midden naar de kant, draai het werk om en naai vanuit het midden de andere kant op.


TIP:
Om het kruispunt van de 8 punten in het midden netjes te krijgen, kun je eerst een grove rijglijn maken met je machine. Mocht het niet goed zitten, dan haal je die grove steken makkelijker uit dan kleine steken. Naderhand kun je er weer met een fijnere steek overheen gaan.

Zo is de bovenkant van het kussen + naadtoeslag klaar. Nu kun je de sandwich gaan maken om te quilten en met siersteken te werken.

Leg de ecru stof op tafel, leg daar het stuk 100% bamboe tussenvulling op en daar boven de achthoek rood/wit, met de goede kant naar boven. Speldt dit om te voorkomen dat de sandwich gaat schuiven.


Zoek een leuke siersteek op je machine, gebruik het Open Borduurvoetje #20C en rood garen (dat steekt het meeste af), en zet siersteken OP de naden van de punten van de ster in het midden, plus langs de achthoek in het midden.

Daarna kun je de rest nog gaan quilten: eventueel in de naden van het patchwork buiten de ster, of vrij quilten waar je wilt. Na het quilten knip je alle lagen gelijk met de patchwork bovenkant, zodat er weer een achthoek ontstaat.

Knip van de stof voor de achterkant ook een achthoek, naai deze tot BIJNA rondom er aan – leg hiervoor de stof voor de achterkant met de goede kant naar boven en de patchwork bovenkant met de goede kant naar onderen, naai op een naadtoeslag breedte alles op elkaar, maar laat een kleine opening (handgrootte) vrij, om te keren en te vullen.

Keer het kussen, en vul het met losse vlokken/vulling totdat het stevig genoeg is: het wordt een plat kussen, maar het kan best goed gevuld worden.


Naai als laatste de vulopening netjes met de hand – zo onzichtbaar mogelijk – dicht. En dan heb je een Rood-wit Kaleidoscope kussen gemaakt!

Volgende keer weer een ander project: kijk je dan weer mee?

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam