Creatieve berichten over quilten

FAQ voor de Sugaridoo BERNINA Quilt Along

Na het maken van de eerste paar rijen van de quilt along kwamen er wat vragen naar boven via de comments op de blog, op Facebook en YouTube. Vandaar dat ik vandaag een FAQ schrijf over de meest gestelde vragen. Wanneer jouw vraag er niet tussen staat kun je hem natuurlijk altijd hier onder achterlaten zodat ik heb alsnog voor je kan beantwoorden. 

Hoe lang zijn jouw rijen?

Laten we het eerst hebben over de lengte van de rijen. Een aantal quilters vroegen zich af of ze de rijen wel goed hadden gemaakt aangezien ze niet allemaal even lang werden. Die vraag snap ik heel goed! En ja, je hebt de patronen helemaal goed gevolgd als je rijen niet helemaal even lang zijn geworden. 
Waarom zijn niet alle rijen even lang?
Dat heeft voornamelijk te maken met keuzes voor het ontwerp. Voor sommige rijen was het makkelijker om ze iets te lang te maken en er daarna een klein stukje van af te snijden aan beide uiteinden, dan om met gekke strook breedtes als 1,793 inch te moeten werken. En doordat sommige rijen iets te lang worden geeft dat je ook een beetje speling in het geval dat je naden niet precies 1/4 inch zijn geworden. 
Hoe lang moeten de rijen zijn?
In de foto hieronder zie je mijn eerste vier rijen. Ze zijn niet allemaal even lang. Maar wat is nou de ‘correcte’ lengte voor de rijen?
 
 
On Point & Delta
De foundation paper piecing rijen, On Point en Delta, zouden 70 1/2 inch moeten worden. Dat is inclusief naadtoeslag. Dit is de uiteindelijke breedte van de quilt. 
 
Hashtag
De Hashtag rij had blokken van 8 1/4 inch breed en stroken daartussen van 1 3/4 inch. Daarmee zou deze rij op 72 1/4 inch uit moeten komen (incl. naadtoeslag).
 
Tetris
De Tetris rij bestaal uit 41 stroken van 1 3/4 inch breed en zou ook op 72 1/4 inch uit moeten komen als hij klaar is (incl. naadtoeslag).
 
Oplossing: Wanneer een rij te lang is, zoals Hashtag en Tetris, dan kun je daar gewoon aan beide uiteinden een klein stukje afsnijden om ze 70 1/2″ te maken. Of je kunt wachten tot alle rijen klaar zijn en ze dan net zo lang te maken als je kortste rij. 
 
Als één van je rijen veel te kort is geworden, dan kun je rustige een stukje achtergrondstof aan beide uiteinden naaien om hem langer te maken. 
 
Ik hoop dat dit helpt! Jullie zijn zo goed bezig 🙂 Ga vooral lekker door met het maken van de rijen en het komt aan het eind van de quilt along helemaal goed, dat weet ik zeker!
 

Stroken

De rijen in de quilt worden aan het eind aan elkaar genaaid met stroken er tussen. Voor degene die die stroken alvast willen knippen volgt hier wat meer informatie daar over.

Wat hebben we nodig voor de stroken?
Wanneer je naar de onderstaande quilt layout kijkt zie je 11 keer een smalle strook tussen de rijen. Er zijn echter al 2 rijen waar de stroken in het patroon verwerkt zijn. Dus we hebben maar 8 keer een tussen strook nodig:
 
8 stroken van 70 1/2″ lang en 1 3/4″ hoog (incl naadtoeslag)
 
Wanneer je stof van 44″ breed gebruikt zou je 13 of misschien 14 stroken moeten snijden en aan elkaar naaien om 8 tussen stroken van 70 1/2″ lang te kunnen maken.
 
Welke rijden hebben tussen stroken nodig?

Als je nu al vast de stroken aan je rijen wilt naaien is het handig om te weten waar dat moet. Er zijn zoals gezegd al een paar rijen waarbij dat in het patroon zit verwerkt. Dat zijn rijen #6 en #10.

Bij rij #6 zijn de stroken al verwerkt voor de bovenkant van de rij, dus je hoft voor rij #6 alleen aan de onderkant een strook toe te voegen.

Bij rij #10 zijn de stroken als verwerkt in de boven en onderkant van de rij. 

Dit betekend natuurlijk ook dat je geen stroken hoeft te naaien aan de onderkant van rij #9, de bovenkant van rij #11 en de onderkant van rij #5.

Foundation paper piecing

Zo super leuk om te zien dat zo veel voor het eerst de foundation paper piecing techniek uitproberen tijdens de QAL. Daar komen wel wat vragen bij naar boven. Dus hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over FPP, theezakjes papier en freezer paper. 

Wat is theezakjes papier en waar kan ik het kopen?

Theezakjespapier is het papier waar theezakjes van worden gemaakt. Haha, ja echt waar, zo simpel is het 🙂 Het is heel mooi doorzichtig en dun. Je kunt het achter je werk laten zitten wanneer je klaar bent, maar het is ook heel makkelijk weg te scheuren. Je kunt het kopen in de Sugaridoo webshop per 1, 2, 5 en 10 meter.

Heb ik echt theezakjespapier nodig?

Nee. Je kunt ook gewoon normaal printpapier gebruiken, bakpapier, of ieder ander soort dun papier. Een naaimachine kan door gewoon papier heen naaien, dus je hebt meer opties naast theezakjes papier. Wanneer je iets anders gebruikt dan theezakjespapier dan moet je het papier wel wegscheuren als je klaar bent met naaien.

Freezer paper of theezakjespapier?

Voor al mijn projecten gebruik ik of theezakjespapier of freezer paper. Deze methodes geven hetzelfde resultaat, dus je kunt zelf kiezen welke methode jij het fijnst vind om mee te werken. Het grootste verschil is dat je freezer paper kunt hergebruiken, een patroon op theezakjespapier kun je maar één maal gebruiken.

Wanneer ik maar één blok van een ontwerrp maak, zoals in deSugaridoo Sampler, dan gebruik ik theezakjespapier. Wanneer ik een blok meerdere keren maak, zoals bij het Tree Tree House patroon, dan gebruik ik liever freezerpaper.

Giveaway

Een super leuk onderdeel aan de Quilt Along is natuurlijk de giveaway. Na de eerste Mettler garen giveaway hebben we halverwege bij deel 6 een giveaway, en daarna de grote giveaway aan het einde van de QAL na het inelkaar zetten van de quilt. Hier zijn een paar antwoorden op veelgestelde vragen over het winnen van de prijzen.

Hoe kan ik meedoen voor de giveaway?

De volgende giveaway vindt plaats bij deel 6 van de QAL. Wanneer je de eerste 6 rijden van de quilt af hebt kun je mee doen om een bundel fat quarter stoffen uit de Sugaridoo Studio te winnen.

In the blog post en video over deel 6 van de QAL zal je alle informatie vinden over hoe je precies kans maakt. Zorg er voor dat je nu al vast op schema ligt zodat je de eerste 6 rijen af hebt voor het patroan van deel 7 online komt 😉

Ik maak twee quilts, maak ik twee keer kans?

Ja. Elke complete quilt top maakt kans op een prijs.

Ik ben later begonnen, kan ik wel meedoen aan de giveaway aan het eind als ik niet mee doen met de halverwege giveaway?

Ja. De giveaways staan los van elkaar, meedoen met de één heeft geen invloed op meedoen met de ander. 

Ik wil mijn quilt in dele doorquilten, is het oke als ik de quilt nog niet helemaal in elkaar heb gezet?

Deze quilt wordt inderdaad best groot. Daarom laat ik je aan het eind zien hoe je hem door kunt quilten in 3 delen en ook hoe je hem door quilt in één stuk. Om mee te doen met de giveaway kun je kiezen om de hele quilt top aan elkaar te naaien, of om hem in 3 stukken te maken (4 rijen per deel). Beide opties kunnen meedoen voor de giveaway.

Ik maak de quilt kleiner. Kan ik nog wel meedoen voor de giveaway?

Wanneer je de rijen korter maakt of rijen weg laat om de quilt kleiner te maken kun je niet meedoen aan de giveaway.

Wanneer je de hele quilt schaalt en alle delen kleiner maakt, maar dus wel evenveel rijen en alle onderdelen van de quilt maakt, dan kun je wel meedoen aan de giveaway.

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam