Creatieve berichten over borduren

Inspiration voorjaar 2020: vogeltjes borduren met restanten – deel 2.

Deze keer laat ik je zien hoe je de vogeltjes uit Inspiration 1-2020 – die bij het BERNINA Blogbericht van 11 maart jl. gemaakt zijn – kunt borduren.

Borduurmachine – bij mij BERNINA 770 QE met borduurmodule
Large Oval Hoop
BERNINA 770 QE
Voetje #26
Sulky Rayon 40
Ondergaren DecoBob/Wonderfil
Bohin Glue Pen of UHU/Pritt stift
1 speld
Blauwe wateroplosbare stift voor middenpunt
Filmoplast

Voor het borduren…


Zoek het midden van het stukje borduurvilt op: zet een speld erin. Later zet je daar met de blauwe wateruitwasbare stift een stip op – middenmarkering.


Span een stuk Filmoplast in de Large Oval Hoop. Leg de sjabloon die bij die borduurring hoort erin, en zet met potlood een markering via het middelste gaatje, om zo het midden aan te geven.


Let het stukje borduurvilt in het midden van de Filmoplast, gebruik hiervoor de speld. Teken met potlood om het borduurvilt om zo de exacte maat aan te geven. Haal het stuk beschermpapier weg te kunnen door te knippen op de getekende maat: LET OP: knip niet door en door, maar alleen de bovenste laag eraf halen, zodat de plakkant tevoorschijn komt.


Daarin leg je het stuk borduurvilt = past precies. Middenpunt nog even extra aangeven met een tipje blauwe wateruitwasbare stift.

Op machine zetten – deze eventueel instellen: ondertransporteur naar beneden, voetje #26 selecteren, 0-mm steekplaat erop en selecteren,


Midden opzoeken, eventueel met knoppen of instellingen op scherm wijzigen totdat de naald exact boven het getekende middenpunt staat – dan pas borduren.

Er hoeft geen rijgrand omheen: de plak van Filmoplast zorgt ervoor dat het Borduurvilt goed blijft zitten tijdens het borduren.


En dan borduren, kleur na kleur. Hier zie je dat van vogeltje1 de tekst al bijna klaar is.


Zo ziet het borduurwerk van het eerste vogeltje er uit. Ik heb er voor gekozen om ‘knippen’ bij mijn B 770QE uit te schakelen: vandaar dat je nog verbindingssteekjes tussen de letters ziet. Die ga ik naderhand wegknippen.


Na borduren scheur je Filmoplast langs de rand van het borduurwerk af. Dat betekent dat er alleen een gedeelte achter het borduurwerk blijft zitten en niets bij de randen – ik kies daarvoor omdat ik geen Filmoplast op die randen wil hebben, want daar komen nog steken.

Je kunt er zelf wel voor kiezen om de Filmoplast langs de randen van het borduurvilt weg te knippen, net wat je wilt. Hierna kun je kiezen voor een aantal mogelijkheden om beide lagen borduurvilt op elkaar te leggen en de randen af te werken.

De randen afwerken 1

Snij beide lagen borduurvilt – met en zonder borduurwerk – gelijk : het kan zijn dat het borduurvilt met het borduurwerk iets gekrompen is tijdens het maken van de steken. Beide stukken borduurvilt worden nu op elkaar gelijmd via de Bohin Glue Pen, alleen wat kleine tipjes om de lagen bij elkaar te houden – alleen de achterkant van het stuk borduurvilt met borduurwerk wordt gelijmd. Zorg er alleen voor dat je NIET bij de randen lijmt. 

Nu kun je eventueel wat quilten of wat lintjes vastnaaien: omdat er niet veel lijm gebruikt is, kan dat snel en makkelijk gedaan worden.

Open borduurvoet #20C wordt voor het afwerken van de randen gebruikt. Waar je op dit moment ook aan moet denken is, om de juiste steekplaat weer te gebruiken: de 5mm of 9mm steekplaat (net welke je hebt) in dit geval. Dat betekent dat de instellingen via het scherm aangepast moeten worden, anders herkent de machine de breedte van de siersteken niet die ik wil gaan maken. Ook de ondertransporteur moet weer naar boven, want ik heb die nodig.

Voor het afwerken van de rand heb ik een dichte zigzagsteek gebruikt (breder gemaakt en de steken tegen elkaar aan gezet) om de rand daarmee af te werken: er is door twee lagen vilt heen gewerkt, wat prima ging.

De randen afwerken 2


Een andere mogelijkheid is om het bovenste geborduurde deel van de kaart kleiner te snijden dan het onderste deel, zodat die kleur ook te zien is op de voorkant. Je gaat dan de randen langs het bovenste deel borduurvilt bewerken met steken, zodat het onderste/achterkant deel een beetje gaat golven, maar niet meegenomen wordt.

Beide stukken borduurvilt worden nu op elkaar gelijmd met de UHU/Pritt stift – alleen de achterkant van het stuk borduurvilt met borduurwerk wordt gelijmd: deze lijm is dikker en steviger, waardoor de lagen goed op elkaar blijven liggen – er wordt nu niet gequilt of lintjes ed. opgenaaid, want dan zou de lijm in de weg zitten. Zorg er alleen voor dat je NIET bij de randen lijmt. Leg het een nachtje onder zwaar gewicht (bv. een paar boeken), om te zorgen dat alles plat/strak opdroogt. Pas daarna kun je de randen gaan afwerken.

Open borduurvoet #20C wordt voor het afwerken van de randen gebruikt. Waar je op dit moment ook aan moet denken is, om de juiste steekplaat weer te gebruiken: de 5mm of 9mm steekplaat (net welke je hebt) in dit geval. Dat betekent dat de instellingen via het scherm aangepast moeten worden, anders herkent de machine de breedte van de siersteken niet die ik wil gaan maken. Ook de ondertransporteur moet weer naar boven, want ik heb die nodig.

Alleen op de voorkant komt een siersteek, langs het bovenste stuk borduurvilt. (Zelf heb ik een stiksteek gedaan, maar dan de dikkere steek 6 – die gaat vooruit, achteruit en vooruit, dus 3x over dezelfde plek). Werk langzaam, om te zorgen dat de rand van het onderste stuk borduurvilt niet gaat trekken.


Drie verjaardagskaarten, voor drie bijzondere personen: je ziet er maar twee, want één is direct weggestuurd. Je kunt het helemaal naar eigen idee maken – met siersteken, quiltwerk, lintjes toevoegen enz. Leuk om te doen, dankzij de vogeltjes borduurpatronen uit Inspiration 01-2020. Bedankt weer, BERNINA, voor dit tijdschrift.

Groetjes vanachter de naaimachine

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam