Creatieve berichten over quilten

Lava quilt – werken met dikker metaalgaren

Jaren geleden kreeg ik de opdracht om dikker metaalgaren voor de machine uit te proberen: het quiltje moest als voorbeeld dienen om het metaalgaren te promoten. Ik heb er direct twee gemaakt: kleine quiltjes met variatie, één voor de opdrachtgeefster en één voor eigen ‘gebruik’.


Deze foto was mijn uitgangspunt: zwarte stroperig stromende lava, met fel gekleurde, hete stukken er tussen.

Omdat dit een eenvoudig werkstuk is, ook leuk voor kinderen om te maken en zo de machine te leren kennen, geef ik de beschrijving. Het formaat van het quiltje is niet zo belangrijk: net wat je aan materialen hebt, en hoe groot je het zelf wilt hebben.

Wat heb je nodig:

  • Batik quiltstoffen, kleurrijk. Dat kunnen diverse stroken van verschillende stoffen zijn, of van één kleurrijke stof: let op dat er golvende stukken uit gesneden moeten worden.
  • Zwarte stof voor achtergrond. Mag met print, maar denk aan de zwarte lava gronden.
  • Patroonpapier van de rol
  • Tussenvulling (100% bamboe)
  • Achterkantstof – bij mij dezelfde zwarte stof als de achtergrond
  • Stof voor afwerkrand en tunnel – bij mij dezelfde zwarte stof als de achtergrond
  • Dik metaalgaren voor de machine om mee te couchen (Bv. Lizzie glinstergaren)
  • Dunner machinegaren voor boven- en onderdraad

Voor de machine heb je nodig:

  • Koordvoetje – kijk welk type er bij je machine past 


Zo ga je te werk:

Ik vond fel gekleurde batik stof en een zwarte achtergrondstof: vrij snel kreeg ik het idee om daar ‘Lava’ van te maken: door allerlei foto’s van lava te bekijken kreeg ik mijn idee. Het ‘patroon’ tekende ik op gewoon patroonpapier, omdat dat de breedte had van de quiltjes die ik wilde maken. Zo kon alles er in één keer op.


Daar bovenop heb ik Heat’n Bond Lite gelegd, en het patroon in losse stukken overgetekend op de papieren kant daarvan. Elk deel genummerd (net als op het patroon), om de plek terug te kunnen vinden. Patroondelen op Heat’n Bond Lite ruimer uitgeknipt en op de achterkant van de batik stoffen gelegd.


Deze op de juiste plek op de zwarte ondergrond vast gestreken, tussenvulling en achterkantstof er achter gelegd en zo een sandwich (voor het quilten) gemaakt.


Als eerste heb ik de zwarte achtergrond gequilt: omdat langzaam stromende lava in golven komt, heb ik een soort golven gequilt. Eerst langs de applicatie stukken, als een soort ‘in the ditch’ gequilt, daarna in golfbewegingen heen en weer – rondingen – gequilt. Wel alles dezelfde richting op quilten, alsof de zwarte lava écht stroomt.


Kijk op de achterkant of je alles gedaan hebt: bij zwarte stof zie je het niet altijd direct, dus een controle is altijd goed, voordat je verder gaat.


Daarna waren de gekleurde stukken aan de beurt. Dik metaalgaren (Lizzy) gebruikt voor het couchen: zet het garen onder een koordvoetje, met een bijpassende kleur machinegaren boven en onder om het garen vast te zetten. Je kunt ook het vrije koordvoetje #43 gebruiken, als het garen in de opening past (dan niet te dik garen nemen). Ik heb ik dit geval een ‘gewoon’ koordvoetje gebruikt, en met een zigzag steek over het dikkere metaalgaren gewerkt.

Start: laat een groot stuk (ca. 10cm) dik metaalgaren hangen, en leg dit over het begin (een punt) van een gekleurd stuk batik. Werk dan over het hele gekleurde stuk batik heen naar de andere kant (ook een punt) en laat weer een groot stuk dik metaalgaren over – knip het af. Je kunt beter pas afknippen als je aan de andere kant van het gekleurde stuk batik bent aangekomen, dus niet vantevoren een stuk dik metaalgaren afknippen – het kan uitrekken of zelfs inwerken, en dan klopt de maat niet meer. Je ziet dat bij de scherpe punten veel dik metaalgaren bij elkaar komt: een bijzonder effect geeft dat. Er mogen meerdere lagen op elkaar komen zelfs, als je maar rustig werkt.


Ga zo meerdere keren over een gekleurd stuk batik dik metaalgaren vastzetten – van zelfde begin naar zelfde eindstuk. Uiteindelijk kun je de losse begin- en eindstukken van het dikke metaalgaren met een dikke naald tussen de sandwich wegwerken, zodat er niets van het begin of einde van draden te zien is.

Of je kunt een extra stuk zwarte stof nemen, Heat’n Bond Lite er achter gestreken, op maat knippen en als rand over de begin- en eindstukken van de gekleurde batiks strijken, zoals je op de foto hierboven kunt zien: daarmee bedek je alle losse metaaldraden.


Quilt dat deel weer in golvende bewegingen, zodat ook dat lava lijkt te zijn. Ik heb weer met het koordvoetje gewerkt, en de donkerste kleur dik metaalgaren gebruikt om ook die randen een mooi glinster effect te geven.


Afwerking:

Als je klaar bent met couchen/quilten, snij de quilt recht, zet er een afwerkrand omheen van dezelfde zwarte stof, een tunnel aan de achterkant/bovenaan om het quiltje op te kunnen hangen. Zo heb je een leuk effect met niet al teveel moeite.


Mijn eigen quiltje hangt nog steeds aan de wand: kleurrijk in een donker hoekje. Leuk om te doen, niet moeilijk en helemaal naar eigen idee te quilten/couchen.

Maak er wat moois van!

Blijf bezig, blijf gezond!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam