Creatieve berichten over naaien

Luchtige zomerjurk ( gratis patroon )

Luchtige zomerjurk

Wat een rare tijden zijn het momenteel. Van harde wind en regen naar super mooi zonnig weer waarin we eigenlijk niet weg mogen.

Daarom ben ik zelf ook maar achter de naaimachine gesprongen en maakte ik deze hele gave zomerjurk.

Het patroon heb ik bij Moods patterns vandaan. Daar staan op de site mooie gratis patronen die je kan downloaden en daarna kan uitprinten.
Ook gaan de patronen van maat 2 tot 30. Voor mijzelf maakte ik maat 12-14.

Het patroon dat ik gebruik is de Nyssa dress

Het lijkt in eerste instantie echt een hele lastige jurk, maar de jurk heeft maar 4 panden.

Toen ik via internet ging uitrekenen hoeveel stof ik nodig had schrok ik wel! Voor dezez jurk heb je namelijk 4,5 meter stof nodig voor maat 12-14 (6 yard staat er in het patroon 5.4 meter, maar met maat 12-14 had ik net voldoende). In eerste instantie dacht ik dat er een foutje was gemaakt, maar heb me netjes aan het aantal meters gehouden. Aangezien ik de stof zo gaaf vond kon ik van de rest wat ik eventueel over zou hebben nog iets anders maken.

Uiteindelijk met het patroon knippen had ik toch echt die 4,5 meter nodig!

Knip de voorkant 2 keer en ook het achterpand 2 keer. Het achterpand word niet geknipt aan de stofvouw!!! Ik heb daarom ook een naad midden achter.

De stof die ik gebruikt heb voor het patroon is deze prachtige peachskin van Driessen stoffen.
Helaas is deze stof momenteel uitverkocht, maar er zijn nog genoeg andere prints die je ook kan gebruiken.
Het is ook mogelijk om een viscose te gebruiken. Als de stof maar heel soepel valt.

Overigens zijn er ook diverse BERNINA dealers die stoffen aanbieden. Hier vind je je dichtstbijzijnde dealer in Nederland en België.

Het mooie aan de jurk vond ik toch wel het zwierige en dat wilde ik behouden.
In het orginele patroon hebben ze aan de onderkant van de jurk en de mouwen een zoom gemaakt. Hiervoor heb ik een hele mooie rolzoom gemaakt op de BERNINA lockmachine L 460.

Met dit soort stoffen en jurken gebruik ik vaak een rolzoom. Dit is een stuk makkelijker af te werken, maar ook blijven de stoffen soepel vallen.

De jurk heb ik eerst geheel met de lockmachine in elkaar gezet. Dit zijn maar 2 naden.
Mocht je het lastig vinden hoe je het patroon in elkaar moet zetten dan is er op de site een hele goede stap voor stap beschrijving met plaatjes hoe je te werk moet gaan.

Als laatste heb ik de jurk voorzien van een rolzoom.

De instellingen die ik voor de zoom heb gebruikt:

 • geel -> naald eruit
 • blauw -> op stand 5
 • groen -> op stand 5
 • rood -> op stand 7,5
 • steek -> op 1
 • schuifje naar je toe trekken

Omdat het een dunne stof is, is het wel de bedoeling dat je de stof goed begeleid door de machine. Anders snijd hij de stof niet mooi af en word je zoom toch minder mooi.

Zo heb je heel snel een hele gave zomerjurk. Deze is makkelijk in de koffer mee te nemen op vakantie. Ondanks dat de jurk zoveel stof bevat, valt hij heel soepel en draagt hij heel licht. Perfect voor hele warme zomerdagen.

De kleuren in de jurk zijn echt onwijs helder. En laat ik nou gek zijn op roze. Ik heb er daarom voor gekozen om de rolzoom ook roze te maken. Hierdoor valt hij meer op en komt het roze mooi terug van de jurk.

Wil je ook deze jurk maken?! Klik dan snel op de link van de Nyssa dress en download het patroon.

Als je meer wil zien van alle projecten waar ik momenteel mee bezig ben kan je altijd even een kijkje nemen op mijn Instagram

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: garen, Papier, peachskin, printer, schaar, spelden
Benodigde producten:
BERNINA L 460
BERNINA L 460

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

53 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Karla Lenstra

  Ik zie de vraag er wel bij staan, maar geen antwoord. Ik heb het patroon al geprint en geknipt, maar de voorkant mouw past niet in het armsgat. Deze heb ik nu zelf verlengd om het toch passend te krijgen. Klopt dit?

 • Maud Smits

  Ik vind helemaal geen patroon voor beginners. Ik ben dus een beginner. Vind de werkbeschrijving heel lastig. Loop er nu dus tegen aan dat ik de 2 achterpand aan elkaar wil maken. Maar kom ik erachter dat ik 1 patroon deel had moeten spiegelen. Waardoor ik nu dus stof te kort kom. Ook heb ik echt geen idee wat een revers beleg is. Al op YouTube gekeken maar kan hier geen duidelijke uitleg over vinden.

  • Stephanie Van der meer

   Waarom ik het patroon voor beginners heb gezet is, omdat het 4 panden zijn en alleen mouwen.

   De onderkant werk je af met een rolzoom.

   Het is niet heel duidelijk, maar had wel in de blog benoemd dat de achterkant 2 panden zijn en voor de voorkant ook 2 panden. Er zit dus een naad achter.

   Ik hoop dat u nog stof bij kan krijgen om hem toch af te maken.

 • Danique Van der tempel

  Hallo ik zou graag deze jurk voor mijn moeder willen maken voor cadeau allen mijn moeder is 1,87 lang welke maat zou voor haar kunnen ?🙈 ze heeft normaal L

 • Mandy Cilissen

  Kan iemand me uitleggen hoe ik het voorpand in elkaar zet..? Ik heb hem gespeld maar van het voorpand snap ik echt helemaal niks

 • Anne Mulders

  Ik wil de nyssa dress graag maken, maar kom er niet echt uit, zie geen aangegeven punt voor de doorvoer van het koord, het is toch een overslag jurk

 • Nardie Oude nijhuis

  Ik was helemaal verliefd op het patroon maar bleef er maar niet goed uit te komen .ik heb de pagina met het patroon vergroot en uitgeprint en het zo geprobeerd er een mini jurk van te maken . Alles klopt nu naar de winkel om zelf stof te kopen

 • Henny Van der spek

  Ik vind de jurk zo gaaf!  Zou hem zelf ook graag maken, alleen loop ik er tegen aan dat bij de grootste maat de borst- en heupomvang goed zijn, alleen mijn buik heeft 15 cm teveel omtrek.  Nu twijfel ik enorm of ik hem mort gaan maken, of niet.. hoe precies komt de buikomtrek?

 • Janneke Schreurs

  Hoi. Ik ben al even bezig met de jurk, maar kom er echt niet uit. Heb jij hiervan een duidelijke beschrijving zodat het de volgende keer makkelijker gaat? Nu ben ik Aan de koorden toe gekomen maar ik heb geen idee waar ik ze moet plaatsen. Help please ?.

 • Martien Sergier

  Hallo Stephanie

   

  Heel mooi kleedje, ik heb het patroon geprint en geknipt maar ik heb een paar vraagjes, is er naad toegevoegd aan het patroon, de lendenband is die gewoon op het kleed of zit die in een tunnel? misschien staat het er bij maar ik begrijp geen engels

  Alvast bedankt!!

  • Stephanie Van der meer

   Leuk dat je ook gaat beginnen aan het patroon!

   Ik heb er nog naadtoeslag bij ge knipt. Ook heb ik het lintje gewoon los gehouden. Deze kan je gewoon om knopen. Of mocht je het leuk vinden dan met een riem

   • Janneke Schreurs

    O bedankt. Ik heb een andere riem genomen. Veel leuker.

    Heb jij zelf een werkbeschrijving van de jurk? Ik vond hem op de officiële site niet echt duidelijk. Had hem al door Google translate gehaald.

 • Lutske de leeuw

  Hoi Stephanie, in het originele artikel staat dat je 6 yard stof nodig hebt. Wat omgerekend volgens Google ~5,5m is. Dus ik snap dat 4,5m krap is 🙂

 • Esther Koning

  Hee

  wat een mooie jurk. na veel twijfelen wil ik het nu toch gewoon gaan proberen. Alleen ik ben nog niet eens begonnen en ik snap het nu al niet. De maat meten de nek, borst, taille en heup snap ik. Maar moet je de schouder breedte meten of de omtrek bij de schouders?

  En wat moet je meten bij de voorlengte, en bij de achter lengte, bij de borstspreiding en dan de laatste de rugbreedte?

  Ik hoop dat jij me kunt helpen.

  Groetjes Esther Koning

 • Angela Niessen

  Hoihoi,

  Ik zie dat meer mensen vragen hebben bij het patroon

   

  Als ik het goed begrijp: 2x voorpand en 1x achterpand knippen uit het stof??

  Ik dacht dat beide 2x uit stof geknipt moesten worden maar ook dat vond ik niet logisch en lijkt mij erg veel stof!

   

   

  • Stephanie Van der meer

   Het voorpand en achterpand moeten beide 2 keer geknipt worden. Het achterpand moet hierbij moet aan de stofvouw!

   Het lijkt inderdaad echt super veel stof (dat vond ik ook) maar had met mijn 4.5 meter maar NET genoeg.

 • Roxanne van kuijck

  Hoi,

  ik loop tegen een probleem aan;

  de mouwtjes passen met geen mogelijkheid in het armsgat. Alleen als ik ze zou rimpelen. Maar op geen enkele foto ziet het mouwtje er gerimpeld uit.

  doe ik het dan verkeerd of wat is het probleem

 • Ingrid Wester

  Hai

  Net ook gereageerd maar lijkt mis te gaan.

  Ik snap niet hoe de jurk in elkaar te zetten moet heel simpel zijn maar zie het niet.op de patroon tekening neem ik aan dat voorpand links staat deze knip ik 2 keer en rechts het achterpand deze moet  tegen stofvouw want zie geen naad in achterpand jurk. Als ik kijk heeft ene pand meer ronding in zijnaad dan andere pand. Hoe stik ik dit dan in elkaar. Of zie ik iets compleet verkeerd. Help

  • Stephanie Van der meer

   Sorry voor de late reactie, maar er ging inderdaad wat mis. Kon je bericht niet terug vinden.

   Je moet alle 4 de delen los knippen.  De achterkant hoort niet aan de stofvouw

   • Ingrid Wester

    Hoi Stephanie

     

    Dus achterpand heeft in midden een naad. Heel stom maar zie echt niet hoe de jurk in elkaar te zetten. Voor mijn gevoel is achterpand ook veel korter. Want in voorpanden zit een soort coupenaad toch. Of zit ik aan alle kanten fout.

   • Vanessa Campo

    Hier spreekt u zich toch tegen want in een eerder (of later?Het staat hier boven ergens) bericht benadrukt u dat het achterpand aan de stofvouw MOET ???

 • Ingrid Wester

  Hoi heb toch al veel gemaakt moet heel simpel zijn dit patroon. Helaas ik zie niet hoe hij in elkaar gaat. Er zijn 2 voorpanden neem aan dat, dat het deel is wat op tekening links staat en achterkant staat links. Deze gaat aan stoffige want geen middenachternaad. Nu is er bij een pand grotere ronding aan zijkant dan bij andere kant. Hoe krijg ik deze aan elkaar gestikt.  Of zie ik iets helemaal fout. Help

   

 • Anne Peters

  Heel mooi gemaakt! Je hebt me geïspireerd om voor het eerst iets voor mezelf te maken i.p.v. alleen voor de kids.

   

  Vraagje: hoe heb jij dat “hapje” uit de zijkant getackeld? Bij de fotos op de site vind ik dat wat gekkig uitzien, maar bij jouw versie helemaal niet.

 • anissa versluys

  beste , ik weet niet goed welke maat ik moet nemen, aangezien de matentabel niet in het nederlands staat

 • Inge Baltissen

  Super mooie jurk. Ik heb hem gisteren gedownload nu nog een keer printen.. (het minste leuk deel vind ik altijd.. Je hebt ook een hele gave stof gebruik! Roze is niet.mijn kleur maar hij staat jou geweldig.

  Valt de jurk goed op maat?

 • Sandra Hummelink

  Prachtige jurk! Ik heb het patroon inmiddels gedownload en geprint. Ik mis echter een korte beschrijving hoe deze in elkaar te zetten. En wat wel of niet aan de stofvouw gelegd moet worden.

 • Nicole Vd Aar

  Mooi! Hoe kan de jurk aanpassen dat hij minder hoog-laag is?

   

  Groeten

  Nicole

 • Liane Van der Meer

  Het is weer een prachtige jurk geworden. Laat de zomer maar komen

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam