Creatieve berichten over quilten

Pineapple met gehaakte bloemen: combineer 2 handwerktechnieken – deel 2

Wat we tot nu toe hebben gedaan

Als je de aanwijzingen voor het maken van de Pineapple quilt met gehaakte bloemen de vorige keer hebt gevolgd, heb je nu 3 stroken met 5 Pineapple blokken klaarliggen (en eventueel veel bloemetjes gehaakt). Bekijk de quilt layout nog eens, op blad 2 (waar de mallen voor driehoeken A en B opstaan). Daar zie je dat er – tussen en naast deze gemaakte blokkenstroken nog losse stroken van stof moeten komen.

Leg de gemaakte Pineapple stroken omgekeerd op tafel (of op de grond als je geen ruimte hebt), iets uit elkaar. Teken op alle zijkanten/achterkant een naailijn, op 0,5cm vanaf de kant. Als je alles netjes in elkaar hebt gezet, moet deze naailijn exact op de punt van een Pineapple blok komen.

Knippen

Knip of snij van de gifgroene stof 2 stroken van 6 cm breed x110cm. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk: er mogen geen bochten inzitten. Teken na het snijden op de achterkant van deze stroken op de lange kanten naailijnen, op 0,5cm vanaf de kant, zodat je alles goed aan elkaar kunt zetten. Leg ze – ook omgekeerd – tussen de drie Pineapple stroken. Je zult zien dat deze stroken iets langer zijn dan de Pineapple stroken: knip niets af, maar zorg ervoor dat de gifgroene stroken aan beide kanten iets uitsteken.

Knip of snij dan nog 4 stroken uit de gifgroene stof, elk 3 cm breed x110cm: teken hier ook op de lange kanten een naailijn, 0,5cm vanaf de kant. Leg twee stroken – ook omgekeerd – aan weerskanten van de buitenste stroken met Pineapple blokken, met de getekende naailijnen van de lange kanten bij elkaar.

Leg de overgebleven 2 stroken met de getekende naailijnen tegen de bovenkant- en onderkant van alle stroken, zodanig, dat de naailijnen bij elkaar komen te liggen. Nu hebt je alles nog los liggen.

Markeringen

Werk vanuit het midden van de gifgroene stroken: zet met potlood OP de naadtoeslag (niet verder) van elke gifgroene strook een streepje, daar waar de punten van de Pineapple blokken exact tegenover liggen: dit zijn markeringen die je nodig hebt om zeker te weten dat de blokken allemaal op gelijke hoogte komen. Doe je dit niet, dan kan tijdens het naaien een gifgroene strook uitrekken, waardoor de blokken scheef komen t.o.v. elkaar, en dat is niet mooi.

LATER: Zet ook een streepje/markering bij de stroken aan de boven- en onderkant, daar waar de naden van het middenstuk en de punten van de Pineapple blokken deze stroken raken: doe dit pas als het middenstuk in elkaar zit.

Het in elkaar zetten van de stroken/top van de quilt


Naai de binnenste bredere gifgroene stroken tussen de Pineapple stroken. Let op de markeringen: zet daar als eerste een speld in en zorg ervoor dat deze exact op de punt van een Pineapple blok komt. Naai op 0,5cm. op de naailijnen vanaf de lange kanten.

Naai ook beide gifgroene stroken aan de lange zijkanten, gebruik weer de markeringen. Nu steekt er aan de onder- en bovenkant van de gifgroene genaaide stroken een klein stukje uit: knip of snij dit gelijk met de Pineapple stroken, zodat de onder- en bovenkant van dit geheel recht is. Zet eventueel op deze stroken ook nog even een naailijntje, gelijk met die van de Pineapple stroken.

Naai nu aan de boven- en onderkant de overgebleven gifgroene stroken aan, zodat rondom de quilt deze kleur te zien is. Knip op de hoeken de strook terug tot deze hoeken recht/gelijk zijn.


Nu heb je het midden van de quilt klaar: alles netjes in elkaar, blokken lopen optisch gezien door en de randjes zitten er netjes aangenaaid.

Voor de buitenste randen zijn stroken nodig van 8 cm breed. Ik heb zelf stroken gemaakt van resten/stukken stof – meest rood en roze – en die aan elkaar genaaid tot een lange strook; groot genoeg voor zijkanten en boven- en onderkant van de quilt. Op deze manier komen sommige printjes weer terug in het Pineapple. Omdat de tussenstroken van gifgroen rustig van print en kleur zijn, is een drukkere rand best leuk.


Maak 2 lange stroken die groot genoeg zijn voor beide zijkanten, en naai ze aan de quilt – zet er op de achterkant eventueel weer een naailijn op, 0,5cm vanaf de lange kant. Maak hierna 2 lange stroken die groot genoeg zijn voor boven- en onderkant van de quilt + de breedte van de zijstroken. Naai ze aan de quilt. Controleer ook nu of de quilt mooi plat ligt.
TIP: Ik heb wat leuke frisse biaisbandjes gebruikt om op de naden van de restanten stof te zetten, loodrecht op de gifgroene stroken, voordat de buitenste randen aan het midden genaaid werden.


Nu kunt je het paper achter de Pineapple blokken wegscheuren.

Het quilten

De top van de quilt is nu klaar. Strijk het geheel op de achterkant. Strijk ook de stof voor de achterkant van de quilt. Leg deze stof met de goede kant naar beneden op tafel of op de grond – als hij maar plat kan liggen. Leg hier bovenop de tussenvulling 100% bamboe, en leg daar de top van de quilt op: met de goede kant naar boven. Zo heb je een sandwich gemaakt om te quilten.

Zelf heb ik niet zoveel gequilt: langs de stroken en een beetje in de Pineapple blokken. Het quilten is hier alleen nodig om alles vast te zetten: het accent komt straks door de gehaakte bloemen. Ga je geen gehaakte bloemen opnaaien? Quilt dan wat meer en werk je quiltje af.

Bloemen haken

Haak nu de bloemen: ik heb er 62 gehaakt, om ze ruim over de quilt te kunnen verdelen. Je mag er meer of minder maken, net wat je wilt.

Haak nu van een groene kleur die donkerder is dan het gifgroen van de stof van de quilt, bv. olijf, strengen van lossen. – dus alleen lossen haken tot een lange streng. Haak lange stukken maar ook wat kortere stukken: ze worden straks met het koordvoetje op de quilt genaaid, en dienen dan als steeltjes voor de bloemetjes. (Wil je dit niet doen, dan kun je de bloemetjes ook willekeurig op de quilt naaien).


Op de afbeelding hierboven zie je hoe ik – vantevoren – de bloemetjes op de stofjes heb gelegd, om te zien of de kleuren geschikt waren: zoals je ziet ligt er een andere groene stof tussen, die had ik eerst uitgekozen, maar heb naderhand toch gekozen voor gifgroen.

Werken met koordvoetje of ander voetje


Om de gehaakte lossen strengen op de quilt te zetten, kun je koordvoetje #21 gebruiken. Wil je weten hoe dat werkt? Kijk dan deze les terug op de BERNINA Blog, waar ik dat heb uitgelegd. Je kunt ook met een ander voetje werken, om te kijken wat handiger is voor je.


De lossen strengen heb ik een beetje speels, vanuit de middelste brede gifgroene stroken opgenaaid: spelden gebruikt om ze een beetje te plaatsen. LET OP: de gehaakte strengen kunnen wat uitrekken, maar laat dat liever niet teveel gebeuren, omdat ze dan de quilt in elkaar trekken.

Op de afbeelding hierboven zie je hoe ik het gedaan heb. Bij de uiteinden van de lossen strengen ben ik heen- en weer gegaan met steken, daarna over het midden van de gehaakte lossen genaaid, en bij het einde ook weer heen en weer. Het geeft niet of je dat ziet, want daar wordt naderhand een bloemetje op genaaid.


Bij de zijkanten heb ik de strengen rond gelegd: het gaat er om dat je een speelse opzet krijgt.


Als je alle lossen strengen hebt opgenaaid (maak eventueel meer als je te kort komt), ziet het er zo uit als op de afbeelding hierboven, of vergelijkbaar. Verdeel hierna het aantal bloemen in 2 gelijke aantallen. Bij mij was dat 31 om 31 (62 in totaal).


Leg ze eventueel eerst neer op de plekken waar je ze wilt opnaaien, en zet ze tijdelijk met een speld vast. Daarna – als je tevreden bent met de kleurverdeling en de plek van de bloemetjes, kun je ze door- en door vastnaaien.

Snij nu de alle kanten van de quilt recht/gelijk, maar kijk uit dat er geen bloemetjes in de weg zitten.

Het afwerken

Voor de afwerkrand had je in het begin van de donkerroze stof al 5 stroken van 4cm breed x110cm geknipt/gesneden en weggelegd. Die ga je gebruiken om langs de quilt te zetten om deze af te werken. Naai deze aan elkaar tot één lange strook, en zet deze – op de voor quiltsters bekende manier – aan de quilt. Meestal werk ik van achter naar voren = strook omgekeerd op de achterkant naaien op 0,5cm vanaf de kanten, netjes op de hoeken in verstek, omslaan naar de voorkant en tegenzomen met de machine. Veel quiltsters werken andersom: strook omgekeerd op de voorkant naaien, omslaan naar achteren en met de hand tegen zomen. Net wat je wilt.

Zet een tunnel aan de boven/achterkant van de quilt om deze op te kunnen hangen.


Mijn folkloristisch quiltje is af! Zo is het toch een bijzonder werkstuk geworden? Fris en vrolijk, met 3D bloemetjes. Weer eens wat anders! Veel plezier met het maken, volgende keer weer een ander project. Kijk je dan weer mee?

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Franca Voogd BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hoi Sylvia, ik was iets anders aan het zoeken en zag deze blog. Wat ontzettend leuk. Ik hoop dat het er nog even op blijft staan. Ik wil de pine apple met de accuquilt ga snijden (zomer 2020 of later). Ik heb een voet om breigaren te verwerken. OOk leuk om dat zo te doen en dan haken. Super. Dank voor het idee.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam