Creatieve berichten over naaien

Big shopper met borduursel

Wat begon als een test om eens een groter borduurpatroon uit te proberen eindigde als een big shopper. Want ja, weggooien is zonde en dus plan je er een project omheen. Logisch!

Borduurpatroon

Ik raak steeds meer vertrouwd met de borduurmodule van mijn B540 dus ik durfde het aan om een groter patroon te proberen. Een patroon dat me gelijk aansprak. Stoer en lieflijk tegelijk, met veel kleur.

Je kunt het patroon hier aanschaffen:  www.embroideryonline.com

Eenmaal met een USB overgezet op de machine selecteerde ik de kleuren waarmee ik het motief wilde uitvoeren. Daarvoor ga je naar het schilderspalet icoontje en je selecteert per genummerde ‘laag’ de kleur. Deze stap kun je overslaan en gewoon de kleur kiezen terwijl je aan het borduren bent. Ik vind het wel handig om al te zien hoe het resultaat zal zijn. Love it!

Het patroon is ca. 14×18 cm en past in de midi-hoop. Je kunt het patroon iets verkleinen of vergroten, maar met niet meer dan 15-20%. Je hebt anders de kans dat het patroon niet meer mooi geborduurd wordt. Voordat het borduren kon beginnen heb ik eerst de stabilisator in de borduur-ring bevestigd en daarna de stof erop geplakt door de stabilisator in te sprayen met lijm. Net als ik deed voor het borduren van een leer jasje. Lees die blog hier.

Let the fun begin!

Het blijft als schilderen met draad! In 25 lagen. Hieronder zie je een verkorte weergave.

Na het borduren nog wat draadjes wegknippen en de tear-away stabilisator voor zover mogelijk weghalen.

Tja, en toen was ie zo super gelukt. Hoe leuk zou dit patroon op een spijkerjasje zijn?!  Zonde om niet ook wat met deze te doen. Dus dook ik in mijn stoffenvoorraad. De kleuren van het patroon inspireerde tot verschillende combinaties. 

Deze combi was perfect voor de big shopper die het ging worden (voor als we weer lekker mogen shoppen ;-)). Een oude zwarte spijkerbroek en een lap canvas met grote bloemenprint, vorig jaar op de Koningsmarkt voor €1,- op de kop getikt. De kleuren passen perfect.

Big Shopper

De afmetingen van de tas zijn 40x50x12 cm, de tas is gevoerd en in de voor en achterzijde van de tas zit fiberfill voor de stevigheid. 

Benodigdheden

 • stevige stof voor de buitenzijde
  • 40×50 cm (2x; voor en achterzijde) 
  • 130×12 cm (of 2x 40×12 en 1x 50×12; voor de zij- en onderkant)
  • 60×6 cm (2x; voor de hengsels)
 • dunnere stof voor de voering
  • 40×50 cm (2x)
  • 130×12 (1x)
 • fiberfill
  • 40×50 cm (2x)

De voorkant van mijn versie bestaat uit de twee stoffen. Met behoud van de zijnaad van de spijkerbroek en met hulp van de print van de canvas naaide ik de twee stukken aan elkaar. Very handy.

Daarna stikte ik de achterzak van de spijkerbroek erop. De zak heb ik met 1 cm naad uit de broek geknipt. Eerst naaide ik de bovenrand van de zak met de goede kanten op elkaar en vervolgens met de naad naar binnen gevouwen over het buitenste stiksel. Let op dat je hierbij de zak niet dicht stikt. 

De geborduurde stof werd de tweede zak. Als leuk details is de tailleband van de spijkerbroek gebruikt. Inclusief de knoopsluiting en lussen. 

Constructie van de tas

Met de voorkant zover klaar werd de tas verder in elkaar gezet. De voor en achterkant samen met de fiberfill aan de zij- en onderkant. Hetzelfde met de voering. Deze maakte ik van de afgedankte overhemden van manlief en de spijkerbroek. Zo had ik twee tassen. De tassen schoof ik in elkaar met de goede kanten op elkaar om vervolgens de bovenrand aan elkaar te bevestigen. Ik liet ca. 15 cm open om de tas te kunnen keren.

Het keergat sloot ik door het smal op de kant door te stikken. De gehele bovenrand stikte ik om 1,5 cm geheel door. De zij- en onderranden stikte ik voor de stevigheid op ca. 0,5 cm door. Hier was ik al mee begonnen voor het keren, maar ik kwam erachter dat erna een beter moment is om dit te doen. Al doende.

Hengsels

De hengsels zijn met de naadtoeslag naar binnen gevouwen volledig doorgestikt en op ongeveer 8 cm van het midden aan weerszijde aan de binnenzijde van de tas bevestigd. Ik maakte er één van spijkerstof en één van canvas. Gewoon omdat het kan.

Klaar!

Oh nee, toch niet. Er miste iets. Het wit van de de zak met borduursel was wel erg wit…  Om dit te doorbreken heb ik met de hand wat Sashiko borduursel toegevoegd. Ik gebruikte roze haakkatoen en omdat ik op sommige plaatsen door veel lagen stof heen moest gebruikte ik een tangetje om meer grip op de naald te hebben. Best goed gelukt voor een eerste keer Sashiko. Tot slot kan als finishing touch een eigen label niet ontbreken.

Het is met recht een BIG shopper te noemen. 

 

Oh, en heb je overigens gezien dat BERNINA op het moment een leuke actie heeft? Bij aankoop van een B 540 of B 570 ontvangt je maar liefst 50% korting op een borduurmodule! Wil je meer weten, klik dan hier voor meer informatie.

Liefs,

Marlies 

@madebyliesl

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam