Creatieve berichten over quilten

Fris quiltje met bloem applicatie – allemaal restjes stof

Van de frisse Pineapple quilt met gehaakte bloemen (Blogberichten 14 en 22 maart) had ik nog wat stofjes over. Met deze restjes ga ik nog een klein bloemenquiltje maken. Omdat je de stofjes met applicatie bloemetjes op allerlei manieren kunt gebruiken, geef ik geen speciale afmeting van een quiltje aan, maar kun je zelf kijken wat je er van gaat maken: hetzelfde quiltje, een groter quiltje of misschien wel een kussenhoes. Maak het jezelf makkelijk, gebruik wat je hebt en kijk wat je er mee gaat doen: voor mij is dit een écht voorjaarsquiltje geworden.

Benodigdheden:

  • Restjes fris gekleurde quiltstofjes voor bloemetjes en achtergrondlapjes
  • Witte stofjes voor sashings
  • Bloemenpatroontje .pdf – HIER kun je dat downloaden
  • Heat’n Bond Lite
  • Machine naai- en siergaren
  • Ondergaren
  • Tussenvulling 100% bamboe
  • Achterkantstof voor quiltje

Werkwijze:

Print de .pdf op ware grootte/100% uit. Leg de tekening van de bloem onder Heat’n Bont Lite (daarvan de papierkant naar boven, ruwe (lijm) kant naar beneden).Teken alleen de buitenste lijnen van de bloem, net zo vaak als je ze gebruiken wilt.
Teken het rondje voor het midden apart, net zo vaak als je bloemen tekent.


Voor mijn kleine quiltje heb ik 9 bloemen en 9 hartjes getekend. Je kunt er zelf meer tekenen als je een groter quiltje/werkstuk wilt maken.


Knip de bloemen en rondjes groter uit – buiten de getekende lijnen, elk apart. Leg ze op de achterkant van de stofjes die je wilt gebruiken voor de applicatie en strijk ze vast.


Knip hierna de applicaties inclusief Heat’n Bond Lite op de lijntjes uit – exacte maat. Hiervoor gebruik ik altijd een ‘oude’ stoffenschaar: omdat je ook door papier heen gaat knippen kun je beter niet je hele dure stoffenschaar gebruiken.

Verwijder de papieren beschermlaag van de Heat’n Bond Lite, zodat de lijmlaag tevoorschijn komt.

Vierkantjes snijden


Snij van andere restjes stoffen vierkanten van 15 x 15 cm: ze zijn groter dan nodig is, maar dan heb je wat speelruimte. Leg de bloemetjes op de vierkantjes: probeer contrasten te gebruiken om zowel de stof van de vierkantjes als van de bloemetjes/hartjes goed te zien.


Strijk de bloemetjes en hartjes/rondjes nu vast op de vierkantjes. Ik heb ze niet allemaal op dezelfde manier vast gestreken, maar af en toe een bloemetje gedraaid, zodat het straks wat speelser wordt.

Snij nu elk vierkantje terug tot ca. 12 x 12 cm = inclusief naadtoeslag, of naar een afmeting die je wilt gebruiken. Omdat ze in het begin vrij groot gesneden waren, kun je ze zelfs op 14 x 14 cm = inclusief naden zetten. Net wat je wilt.


Om er zeker van te zijn dat de bloemetjes en hartjes/rondjes goed blijven zitten, maar ook als siereffect, heb ik alles met een stiksteek vastgenaaid op de BERNINA 770QE. Hiervoor heb ik siergaren gebruikt (Sulky Rayon 40). Je kunt ook bv. zigzagsteken gebruiken of siersteken: kijk wat je leuk lijkt.

Uiteindelijk heb ik de vierkantjes in 3 rijen van 3 neergelegd, zoals ik ze in het quiltje wil plaatsen. Heb je meer vierkantjes? Kijk dan hoe je ze plaatst: zorg voor variatie in het quiltje.


Voor de verticale sashings = korte rechtopstaande stroken tussen de vierkantjes, heb ik voor de rijen stroken gesneden die net zo lang waren als een blokje, elk 2 cm breed. Daar blijft – na het aan elkaar zetten – een afgewerkte breedte van 1 cm van over. Zet strookjes tussen blokjes in de horizontale rijen, maar ook aan de zijkant van zo’n rij. Bij mijn quiltje kwamen er per rij 4 sashings. Wil je bredere stroken? Gebruik dan een andere maat.

Voor de horizontale sashings = lange liggende stroken tussen de rijen vierkantjes, heb ik stroken gesneden die net zo lang waren als 3 blokjes en de sashings bij elkaar. Totaal ook weer 4 lange sashings: 2 tussen de rijen en 1 boven en 1 onder de rijen.

Naai alles per rij aan elkaar, daarna de lange sashings tussen de rijen.


Voor de randen heb ik weer restanten gebruikt: daar heb ik stroken van gemaakt door stukken quiltstof aan elkaar te naaien: elke strook heb ik 6 cm breed gemaakt, lengte aangepast.

Twee stroken werden net zo lang als de zijkant van de vierkantjes/sashings: die heb ik dan ook aan de zijkanten genaaid.
De twee laatste stroken waren net zo lang als de boven- en onderkant van de vierkantjes/sashings+ 2 randen. Die heb ik aan de boven- en onderkant genaaid.

De afwerking

Hierna het quiltje voorzien van tussenvulling (stuk 100% bamboe) en achterkantstof, eenvoudig machinaal gequilt – eigenlijk alleen langs alle sashings. Van de resterende stofjes heb ik daarna een lange strook gemaakt = 4 cm breed, en die rondom als afwerkrand erop genaaid. Tunnel bovenaan/achterop genaaid om een stok door te kunnen halen en klaar was mijn quiltje. Heel eenvoudig, gemaakt van restanten quiltstoffen maar evengoed fris en vrolijk.


Hier hangt het quiltje op een mooi plekje: de voorwerpen die erbij staan zijn mijn uitgangspunt geweest voor het gebruik van de stofjes. Zo is dit een snel en leuk werkstukje geweest. Veel plezier er mee!

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam