Creatieve berichten over naaien

Naaien met een boventransportvoet op de bernette 38

Een boventransportvoet was voor mij altijd een mythologisch iets. Dat gebruiken quilters die vele lagen stof verwerken. Wat heeft een naaister zoals ik, die hoofdzakelijk kleding maakt, daar nou aan? Totdat je bij een project tegen ongelijke lagen stof aan loopt. 

In deze serie blogs laat ik met de bernette 38 zien wat een boventransportvoet is, hoe je deze gebruikt en wat de voordelen zijn van een boventransportvoet. In deze blog: strepen & ruiten. 

Wat is een boventransportvoet?

Laten we beginnen bij het begin, wat is een boventransportvoet? Een boventransportvoet is een voet die ervoor zorgt dat verschillende lagen stof gelijkmatig door de naaimachine getransporteerd worden. Bij elke naaimachine wordt de onderste laag stof door het ondertransport door de machine geleid. Bij dikke lagen stof of gladde stoffen gebeurt het transporten van de stof vaak niet gelijkmatig. Hierdoor kan je kreukels in je naaiwerk krijgen of is de bovenstof aan het einde van de naad langer dan de onderstof, al zaten ze voor het naaien nog recht op elkaar gespeld. 

Een hoop leed kan bespaard worden door de machine correct in te stellen. Zo kan je op de b38 de persvoetdruk instellen waardoor stoffen beter getransporteerd worden door de machine. Ook het gebruik van de juiste draadspanning en steeklengte kan hieraan bijdragen. Toch komt het dan nog voor dat stoffen niet gelijkmatig genaaid worden. 

Deze problemen worden opgelost door het gebruik van een boventransport. Zoals je ziet heeft het boventransport kleine tandjes, vergelijkbaar met die van het ondertransport. Het boventransport en ondertransport werken samen om beide lagen stof gelijkmatig door de machine te geleiden. Hierdoor krijg je mooie gelijkmatige naden.

De boventransportvoet installeren op de b38

Het boventransport ziet er een stuk groter uit dan een normale naaivoet omdat er veel mechaniek verwerkt is in de boventransportvoet. Het installeren en gebruiken van de voet is gemakkelijk: 

 • Zet de naaimachine uit en verwijder met behulp van de schroevendraaier de naaivoethouder. 
 • Bevestig de bovenstransportvoet door deze op dezelfde plek te bevestigen als de naaivoethouder. Hierbij is het heel belangrijk om de hendel aan de rechterkant op de naaldbevestigingsschroef te leggen. Om hier gemakkelijk bij te kunnen zet je de naald iets omlaag met behulp van het handwiel. Schroef met behulp van de schroevendraaier de voet vast op de machine.
 • Zet de naaimachine weer aan, het boventransport is klaar voor gebruik! 
 • Klik op de onderstaande foto’s voor een groter beeld:

Strepen en ruiten naaien met de boventransportvoet

Bij het naaien van strepen en ruiten wil ik er altijd voor zorgen dat het patroon doorloopt. Dit kost altijd wat extra tijd bij het knippen van de stof. Soms is het een hele puzzel om de strepen parallel te krijgen. Een goede tip hierbij is om de stof enkel te knippen en het linkerdeel als  “patroon” te gebruiken voor het rechterdeel.

Wat ik hiermee bedoel is dat als je bijvoorbeeld een linker en een rechter achterpand hebt, je eerst het linker pand knipt en dit gebruikt als patroon voor het rechter pand. Het geknipte deel leg je op de stof met de goede kanten op elkaar. Hierbij zorg je dat het patroon blijft doorlopen op de stof. Speld dit vast en knip het tweede deel uit de stof. Nu heb je twee identieke delen en het patroon loopt netjes door. 

Het linker voorpand voor de rok wordt gebruikt om het rechter voorpand te knippen.

Om de naden in een stof met strepen of ruiten goed te krijgen, is het belangrijk om secuur te spelden. Speld hierbij de stof zo dat het patroon van de streep of ruit doorloopt over de naad heen. Om te zorgen dat het patroon na het stikken ook nog goed loopt maak je gebruik van de boventransportvoet. De boventransportvoet zorgt er tijdens het naaien voor dat de lagen gelijkmatig verwerkt worden en zo ontstaan naden met een doorlopend patroon. 

Onlangs maakte ik een gestreepte jumpsuit waarbij ik op het middenstuk de strepen diagonaal wilde. Met behulp van de boventransportvoet zijn de lagen stof gelijkmatig door de naaimachine gegaan waardoor dit gelijkmatige chevron patroon is ontstaan.

Gratis boventransport bij aanschaf van een bernette naaimachine!

bernette heeft nu een leuke actie! Bij aanschaf van een b35, b37 of b38 ontvang je tijdelijk een gratis boventransportvoet! Op de deze website vind je meer informatie over de actie en de voet.

Heb je al een bernette naaimachine? De boventransportvoet is ook los verkrijgbaar bij jouw bernette dealer. Laat je dealer wel even weten welk model naaimachine je hebt, zodat je de passende voet voor jouw naaimachine krijgt.

In de volgende blog laat ik zien hoe je dikke stoffen naait met behulp van de boventransportvoet. 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigde producten:
bernette 38
bernette 38

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • karin Cappaert BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Kan je met deze boventransporteur ook imitatieleder verwerken? Dat gaat niet met een gewoon voetje.

  dit was eerder een vraag dan een reactie, alvast bedankt.

  • Lisa Suijker BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Je kan zeker immitatieleer met deze voet naaien! Wat ook goed werkt, is een teflonvoet. Die glijdt beter over het leer.
   Toevallig heb ik onlangs een rok gemaakt van nepleer, deze komt binnenkort op de blog!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam