Creatieve berichten over quilten

Sugaridoo Quilt Along deel 6 – ‘Down and UP’ en give-aways!

Hallo lieve quilters! Hoe gaat het? Wat een vreemde tijd beleven we nu. Het kost soms best moeite om niet even van slag te raken door al het nieuws in de (sociale) media.

Aan de andere kant is het ook een tijd waarin we een stapje terug kunnen doen. We kunnen onze focus richten op het helpen van de mensen om ons heen. We zien de wereld afremmen, en de aarde krijgt ook een beetje ruimte om te ademen, zo voelt het. Laten we naar de positieve dingen om ons heen kijken, hoe klein ook, en dan zien we hoop, liefde en dankbaarheid.

Rij#7 ‘Down and UP’

De rij die we gaan maken heet ‘Down and Up’, en dat is denk ik erg toepasselijk op de huidige tijd. Ik weet niet hoe het voor jullie is, maar ik voel er van alles bij. Soms positief en vol vertrouwen en rust, en soms wat bang en zenuwachtig. Maar goed, ik denk dat het oké en logisch is om dit alles te voelen, en om die gevoelens de ruimte te geven.

Als ik me een beetje down voel, helpt het mij om te zoeken naar kleine lichtpuntjes van positiviteit om me heen. De buren die even zwaaien als ze langslopen, een klein plantje in mijn huis waar nieuwe blaadjes aan komen, en het zonnetje dat me die me opwarmt zo door het raam heen. Of natuurlijk een lekker kopje thee uit mijn favoriete mok. Die kleine dingen helpen me van down naar UP!

En misschien, wanneer je je UP voelt, kun jij dat lichtpuntje zijn voor de mensen om je heen. Een klein gebaar kan soms zo’n groot verschil maken in iemands dag. Stuur een kaartje, bel iemand, of neem stuur een video bericht. We zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje, en we gaan er met zijn allen doorheen komen!

Ik hoop dat deze rij je dag een stukje blijer maakt, en zorgt dat je even lekker meditatief kunt quilten. We maken 12 pijltjes blokken met foundation paper piecing op freezer paper. Maar uiteraard kun je ze ook op theezakjespapier of normaal papier maken, als je dat fijner vindt.

Check de video hieronder om te zien hoe je deze rij maakt! Ik laat het je stap voor stap zien, zodat je niet terug hoeft te kijken naar vorige rijen. We gaan gewoon weer opnieuw door de techniek heen. Ik ga laten zien hoe je de blokken maakt, zowel met effen stoffen, als met stof met een printje.

Nieuw hier?

Ben je nieuw hier? Welkom! Op 28 november 2019 zijn we begonnen aan een superleuk quiltproject. We zijn een quilt along begonnen waarbij duizenden quilters van over de hele wereld dezelfde quilt gaan maken. Iedere 4 weken lanceren we een patroon voor een nieuwe rij. Na 12 rijen heb je een quilt gemaakt van 70 x 90 inch.

Ondanks dat we al een tijdje geleden zijn begonnen, kun je nog steeds meedoen! Je hebt genoeg tijd om ons in te halen. Er zijn ook nog quiltpakketten met stof te bestellen voor deze quilt. Je kunt de quilt in regenboogkleuren maken op zilver achtergrond, of in regenboog op een witte achtergrond, of met een blauw tinten. Uiteraard kun je ook gewoon je eigen stoffen gebruiken!

Hier vind je alle links naar vorige blog posts over dit project. Ga naar deze blog post om alles te lezen over algemene info over dit quilt project. Lees vervolgens deze om te lezen welke materialen we gebruiken, en welke eisen voor de stof er gelden.

Stof + Materiaal

Voor deze rij heb ik weer een PDF patroon gemaakt om te printen, en je hebt wat freezer paper nodig, en natuurlijk stof.

Heb je een kit besteld voor de quilt along? Gebruik dan de lichtste groene stof genaamd ‘Cactus’ als je de regenboogquilt maakt. Als je de blauwe quilt maakt, kies dan de blauwe kleur ‘Jade’. We maken één van de pijlen in een accentkleur, dus pak ook je accent stof er bij. En tot slot heb je natuurlijk ook je achtergrond stof nodig.

Wie wil variëren met de positie van de accentkleur in elke rij, of een extra accentkleur wil toevoegen, of een beetje meer inzicht wil krijgen in wat we voor quilt gaan maken: hieronder staat een schema voor de rijen en de plaatsing van de accentkleuren.

En dit is het schema van de quilt van de blauwe kit.

Je hebt het volgende nodig voor deze rij:

 • Hoofdstof: 15 inch
 • Accentstof: genoeg stof voor één pijl
 • Achtergrondstof: 20 inch
 • Freezer paper of normaal printpapier
 • Add-a-quarter liniaal (heel handig om te hebben, maar als je dit niet hebt, is een normale inch liniaal ook prima)
 • Inch liniaal (12 x 6 or 24 x 6 inch, beide is ok)
 • Snijmes
 • Snijmat
 • Strijkbout en strijkplank
 • Naaimachine
 • Draad (Ik gebruik draad in de kleur van de achtergrondstof)

Patroon

Hier is de link naar het PDF-bestand voor het paper piecing patroon. Zorg ervoor dat je alles op ware grootte print, of op 100% schaal. Ik heb een 1 inch vakje gemaakt bij het patroon, die je kunt nameten. Die moet dus 1 inch breed zijn, dan is het goed geprint. Een pijl blok moet 5 3/4 bij 8 1/2 inch zijn, dat is 6 1/4 x 9 inch inclusief naadtoeslag.

QAL Part 6 – Row #7 ‘Down and Up’ Pattern

Geen printer

Heb je door de nieuwe thuis blijf situatie geen printer tot je beschikking? Dan heb ik hier een bestand met alle afmetingen voor je. Ik zal komend weekend in een video laten zien hoe je deze afmetingen omzet naar een zelf getekend patroon. Hou hiervoor even de Bernina blog of de Sugaridoo Facebookgroep in de gaten. 

Zelf tekenen: ‘Down and Up’ Pattern

 

Patroon overtrekken

Trek je patroon over op het freezer paper, of ander papier. Je mag uiteraard ook een andere methode gebruiken om je blokken te maken. Doe wat je zelf het fijnst vindt werken.

Je kunt freezer paper hergebruiken, wat handig is wanneer je meerdere blokken moet maken zoals in deze rij. Ik ga het patroon vier maal maken, zodat ik 3 blokken maak met elk overgetrokken patroon. En dan kan ik het ook gebruiken voor de tweede QAL die ik maak 🙂

Na overtrekken van het patroon op het freezer paper, vouw je het patroon over de lijnen.

Templates

Wanneer je klaar bent met het tekenen en vouwen van je patroondelen, kun je je originele patroon in stukken knippen. Deze templates zijn handig voor het knippen van je stof. Als je je stof in ruwweg dezelfde vorm snijdt als de templates, wordt het gemakkelijk om ze uit te lijnen achter je patroon in een latere stap.

Hier is een overzicht van hoeveel keer elk deel gesneden moet worden

Hoofdstof (Cactus)

 • 11 x deel A1
 • 11 x deel A4
 • 11 x deel A5

Achtergrondstof (Silver)

 • 12 x deel A2
 • 12 x deel A3
 • 12 x deel A6
 • 12 x deel A7
 • 2 x een strook of 3/4 x 9 inch (of een beetje breder als je rij wat korter is geworden dan 69 inch)

Accentstof (Titanium)

 • 1 x deel A1
 • 1 x deel A4
 • 1 x deel A5

In het snijschema hieronder vind je hoe je alle delen uit je stof kunt snijden zodat je genoeg stof hebt. Je hoeft het niet precies zo te doen als hieronder staat, maar het geeft je een idee van hoe de delen uit de stof te halen zijn.

De stippellijnen zijn de naadtoeslagen, die een beetje groter zijn dan 1/4 inch. Ik houd ervan de delen van foundation paper piecing altijd iets groter te snijden dan nodig.

Deze snijschema’s kunnen ook gedownload worden als PDF-bestand:

Snijschema’s voor QAL deel 6 – Rij #7 [Regenboog]

Hier kun je het snijschema downloaden voor het blauwe stoffenpakket:

Snijschema’s voor QAL deel 6 – Rij #7 [Blauw]

Beginnen met naaien!

Plaats je eerste stukje stof met de goede kant naar beneden op de tafel. Leg het patroon er bovenop (patroon naar boven, zodat je de nummers kunt lezen).

Zorg dat je eerste deel gecentreerd is op het A1 deel van het patroon, breng het naar je strijplank en strijk het freezer paper op je stof.

Vouw de freezer paper terug over de lijn tussen deel A1 en A2 en gebruik een add-a-quarter liniaal of je normale inch liniaal, om de naad tot 1/4 inch te trimmen.

Plaats het tweede stukje stof met de goede kant naar boven op je tafel. Om te controleren waar je het deel moet plaatsen, vouw het patroon over de naad tussen delen 1 en 2. Stof deel 2 moet achter het omgevouwen deel 2 op het patroon passen. 

Breng dit naar je naaimachine en naai langs de vouw in het papier. Probeer niet door het freezer paper te naaien :-).

Vouw het papier open.

Vouw de stof open.
En strijk het zodat de nieuwe stof op het patroon plakt. (Raak de glanzende zijde van het freezer paper niet aan met je strijkijzer.)

Pak nu deel A3. Vouw het patroon terug over de lijn richting A3. Gebruik je liniaal om de naad tot 1/4 inch te trimmen.

Plaats je stof deel A3, naai langs de vouwlijn, open het papier, en vouw en strijk de stof open. Deze stappen herhalen je voor elk deel van de het patroon.

Waarom ik templates gebruik

Wanneer je templates gebruikt om je stof uit te snijden in dezelfde vorm als de patroondelen, hoef je alleen de stof met de 1/4 inch naad uit te lijnen.

Hier zie je deel A4 uitgelijnd onder het patroon. Ik hoef er alleen maar voor te zorgen dat het met de  goede kant naar boven ligt. Ik lijn het dan uit met de 1/4 inch naad, en controleer of de stof uitsteekt links en rechts. 

Hieronder zie je deel A4 voor een raam. Dit is ook een manier om te controleren of de stof op de goede plek zit.

Ook lijn ik hier deel A4 met de 1/4 inch naad uit. En omdat de vorm van de stof ongeveer hetzelfde (maar iets groter) als het sjabloon deel, is het heel gemakkelijk om het op de goede plek te krijgen voordat je het naait.

Ga door met de alle stukjes stof toe te voegen totdat alle delen van de pijl aan elkaar zijn genaaid.

In de YouTube video zie je me aan het werk met zowel effen stof als stof met een printje.

De pijlen bijsnijden

Wanneer je een blok af hebt, kun je er 1/4 inch naadtoeslag omheen snijden. Het zou uit moeten komen op 6 1/4 x 9 inch inclusief naadtoeslag.

Ik snijd graag twee zijden op 1/4 inch vanaf de lijn op het patroon. De andere twee zijden snijd ik niet bij met de lijn op het patroon. Maar ik meet vanaf de kant die ik al gesneden heb, zodat ik mijn blok op de correcte afmetingen krijg.

In de video zie je dat het patroon dat ik getekend heb een beetje scheef was. Dat zou mijn rij ook een beetje scheef maken wanneer ik die lijnen volg. Maar dat is snel gecontroleerd en hersteld als je het blok nameet bij het snijden.

Rij in elkaar zetten

Als je alle 12 blokken genaaid hebt, kun je ze in elkaar zetten. Ik heb het accentblok als het tweede blok van links geplaatst. Maak de blokken aan elkaar vast met 1/4 inch naadtoeslag.

Als je alle blokken in één rij aan elkaar hebt gezet, zou het 69 1/2 inch inclusief naadtoeslag breed moeten zijn. Om de rij 70 1/2 inch te maken, naai je twee stroken achtergrondstof aan beide zijden. Als je rij iets korter is geworden, voeg je gewoon bredere strips toe.

Tijd voor een giveaway!

Hoera, het is je gelukt! Je bent nu officieel halverwege de quilt along! Super!

Deel 6 van de QAL betekent dat het tijd is voor een weggeef actie. Ik geef 3 vrolijk gekleurde fat quarter bundels stof weg uit de Sugaridoo Studio. Wil je eentje winnen? Wat je dan moet doen is het volgende:

Maak de eerste 6 rijen en maak een foto van alle rijen samen. Plaats een foto voor 14 mei 10 uur ‘s ochtends (Nederlandse tijd), dus  vlak voordat deel 7 wordt gepubliceerd. 

Er zijn twee manieren waarop je de foto kunt plaatsen om mee te doen:

 • Plaats een foto van je eerste 6 rijen samen op Instagram, tag @Sugaridoo en gebruik de hashtag #SugaridooBerninaQAL in je bericht.
 • Of, upload je foto op de community sectie van de BERNINA blog: Sugaridoo Quilt-Along op de BERNINA Blog. Bij het uploaden in de BERNINA community sectie, zorg dat je Sugaridoo Quilt-Along selecteert van het keuze lijstje.

We trekken drie willekeurige winnaars van de deelnemers en publiceren de winnaars op maandag 18 mei op de Bernina blog, Sugaridoo Instagram en in de Sugaridoo Bernina QAL Facebook groep.

Veel succes, en veel plezier! Ik kan niet wachten om al jullie rijen samen te zien 🙂

Virtuele knuffel, Irene

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam