Creatieve berichten over quilten

Borduurwerk en paper piecing: een prima combinatie

Ze heeft er lang aan geborduurd, mijn oudste zus. 25 kruissteek werkstukken, 13 wat kleiner, 12 wat groter. Maar wat kon ze er mee doen na het b0rduren? Je gaat ze niet allemaal – stuk voor stuk – inlijsten. Gelukkig heeft ze een zus (dat ben ik dus) die veel quilt, en die er wel wat in zag om ze allemaal in een grote quilt te verwerken. Ik heb veel vaker borduurwerk voor haar in quilts of kussens verwerkt, met bijzonder quiltwerk er omheen. Zo kan zij blijven borduren en wordt er toch een afgewerkt geheel van gemaakt, dus werd het een combinatie van borduurwerk en paper piecing.

Het basispatroon voor de quilt is een Pineapple blok (Octagon), waarbij elk borduurwerk in het midden vastgezet wordt. Uiteindelijk komen er driehoeken op de ‘hoeken’, zodat er vierkante blokken ontstaan. Alles wordt dan aan elkaar gezet, randen er omheen, tussenvulling en achterkant er achter en machinaal gequilt. Maar zover is het nog lang niet…


Een tijdje geleden hebben we ze allemaal bij haar op de vloer gelegd, totdat ze de volgorde goed vond. Kleinere en de wat grotere kruissteek werkstukken wisselen elkaar zo af. Linksboven op de borduurstof (die te ruim was) heb ik de borduurwerken genummerd, en deze foto als richtlijn genomen: zo weet ik zeker dat ze op dezelfde volgorde verwerkt gaan worden.

De borduurwerken blocken


Vantevoren heb ik al haar borduurwerken apart gespannen (geblockt) om ze recht te krijgen. Omdat er ook kraaltjes opzaten, kon ik ze niet strijken. In ieder geval is de stapel klaar om verder verwerkt te worden.

Het voorbereiden van de Units

Ik heb twee verschillende Pineapple Units ontworpen: 1 met een groter middenstuk en minder stroken rondom, en 1 met een kleiner middenstuk met meer stroken rondom. De eindmaat is van alles hetzelfde. Beide Units worden op Papers for Foundation Piecing geprint – elk in 4 stukken, omdat het om een groot blok per keer gaat.


Om het borduurwerk zo goed mogelijk op het midden van een paper piecing Unit te positioneren ( = 4 A4tjes aan elkaar getapet), gebruik ik mijn A3 lichtbak. Handig, want zo schijnen de lijnen van de Unit door, en kan ik alles er zo exact mogelijk op krijgen.


Daarna heb ik met Bohin Glue Pen tipjes lijm onder het borduurwerk gezet, en op de eerste stroken daaromheen. Zo kan het borduurwerk niet meer verschuiven tijdens het opnaaien van de stroken.


Met de centimeter alles vantevoren wel opgemeten: het hoeft niet op de millimeter exact, want borduurwerk blijft toch handwerk…


Daarna heb ik de randen van de borduurstof met spelden vastgezet op de papieren Unit, om te voorkomen dat deze omvallen bij het opnaaien van de stroken. Ze worden daarna direct met het ‘schoonsnijden’ van de naadtoeslagen van de eerste stroken rondom gelijk gesneden. Deze Octagon Unit is klaar voor de stoffen.

De quiltstoffen voorbereiden


Die moeten eerst nog gestreken worden: maandenlang hebben we rolletjes, fat quarters en stukken stof verzameld – willekeurige kleuren maar wel veel rozenstofjes. Ze lagen opgevouwen in een doos, dus moeten de ergste vouwen er uit. En dat was een hele klus: stoom en vocht gebruiken, alle op elkaar gestapeld, maar uiteindelijk waren de meer dan 40 stofjes gestreken.


Hoe warm het was en hoeveel er gestreken moest worden: warme krijg je vanwege de temperatuur van de strijkbout en de stoom. Er zullen in de loop van het project echt nog wel wat stroken/stofjes bijkomen, als blijkt dat er kleuren/tinten ontbreken.


Daarna met rolmes, liniaal en snijmat 5 cm brede stroken gesneden: dat is qua breedte ruim voldoende voor de Units.

Het opnaaien van de stroken


De eerste strook zit er op: naadtoeslagen afgesneden met de Add-a-Quarter liniaal en een vouwmal, daarna opnaaien en strook naar de goede kant vouwen. Ik strijk nu niets, omdat ik geen strijkbout op het borduurwerk met kralen wil zetten. Ik gebruik mijn nagels en een vouwbeen om de naden goed plat te krijgen.


Waar ik op let is variatie in printjes en kleuren. Niet teveel donker of licht bij elkaar, maar mixen. Dan kan ik alle stofjes optimaal gebruiken. De spelden gebruik ik alleen om te voorkomen dat stofjes die opgenaaid zijn weer terugslaan, bij het opnaaien van volgende stroken.


En dan zitten alle stroken voor blok 1 er op: door elkaar, willekeurig kleurgebruik. De stofjes zijn overigens gekozen n.a.v. de kleuren van de borduurwerken – alles kan, want daar zitten heel veel kleuren in.

Op naar de volgende 24: ik laat je over een poosje zien hoe dat gaat worden. Leuk hoor, borduurwerk én paper piecing.

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: Add-a-Quarter liniaal, Bohin Glue Pen, Kant en klare kruissteek borduurwerken, Papers for Foundation PIecing, quiltliniaal, Quiltstoffen, rolmes, snijmat, Vouwmal

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam