Creatieve berichten over naaien

Naaimachinetips: hoe vermijd ik garenchaos

Garenchaos tijdens het naaien oplossen en vermijden

In mijn lange carrière als trainer in het BERNINA Education Team heb ik gemerkt, dat een garenchaos tijdens het naaien een thema is dat veel naaisters bezighoudt. Vooral beginners komen dit probleem tegen en zoeken naar een oplossing.

Op het moment hebben veel mensen het naaien opnieuw ontdekt. Naast geoefende naaisters die alle kneepjes van het naaien en hun naaimachine kennen, zijn er ook nieuwelingen die de eerste keer achter een naaimachine zitten. Ik zal in de komende tijd regelmatig een bericht publiceren hoe je vaak gemaakte fouten kunt vermijden en jouw naaiproject een succes wordt. In mijn eerste blogbericht, dat je hier kunt lezen, gaf ik tips hoe je kunt voorkomen dat je machine de stof “opeet”. In dit bericht vandaag gaat het over “geen garenchaos – tips voor jouw naai-succes”. 

Wat doe je als er een garenchaos ontstaat? Hoe kan ik ervoor zorgen, dat dit niet gebeurt? Deze vragen zal ik beantwoorden. Bovendien leg ik uit wat je moet doen als de “tandwieltjes” op je beeldscherm verschijnen en de machine geblokkeerd is. 

Dit bericht is vooral gericht op beginners. Maar hopelijk vinden ook geoefende naaisters hier de een of andere handige tip.

Wat doe je bij een garenchaos?

Omdat een meestal “garenchaos” aan de onderkant van je project ontstaat, denk je misschien dat de onderdraad het probleem is. Je controleert of de spoel goed in de spoelhuls ligt of je verwisselt het spoeltje. Meestal verandert er echter niets aan de situatie. Want de oorzaak is meestal niet de onder-, maar de bovendraad!

Natuurlijk ga ik ervan uit, dat de bovendraadspanning correct is ingesteld. Bij veel modellen gebeurt de bovendraadspanning automatisch. Als je de spanning echter voor speciale naaitechnieken of garens hebt veranderd, moet je deze weer op de basisinstelling terugzetten. Bovendien is de juiste verhouding van naaigaren boven/onder ten opzichte van de naald belangrijk.

Hier volgen nu een paar tips die je hopelijk helpen een garenchaos op te lossen of te vermijden. Je zult zien, dat enkele tips dezelfde zijn als bij mijn eerste blogbericht over het thema “machine eet stof bij naaibegin op”. Beide thema’s hebben verband met elkaar. 

Tip 1: Is de bovendraad correct ingeregen?

Controleer eerst of de bovendraad correct is ingeregen. Dit betekent: ligt deze goed tussen de draadspanningsschijven aan de bovenkant van de machine? 

Masken nähen: Nähmaschine richtig einfädeln

Als dit niet het geval is, is er geen spanning op de draad en wordt de draad direct bij de eerste steek naar beneden getrokken.

Hoe je op de juiste manier inrijgt, wordt in mijn eerste blogbericht al in een video getoond. Het is belangrijk, dat je bij het inrijgen van de bovendraad de naaivoet omhoogzet en de draad met de rechterhand lichtjes vasthoudt, terwijl je de draad met de linkerhand langs het gemarkeerde inrijgschema door de geleidingen trekt.

Controleer ook, of de bovendraad in de draadhevel zit. De draadhevel is het onderdeel, dat aan de voorkant van de machine naar boven en beneden beweegt:

Fadensalat beim Nähen vermeiden - ist oben richtig eingefädelt?

Overigens is er een mooie video over het thema “draadspanning”, bekijk deze zeker ook: 

Tip 2: Staat de naaivoet omlaag?

Het klinkt misschien raar, maar juist als je dikke stoffen of meerdere lagen naait, kun je wel eens vergeten om de naaivoet omlaag te zetten. Dan is er natuurlijk ook geen spanning op de bovendraad. Deze wordt naar beneden getrokken en je hebt een garenchaos.

Tip 2: Is de bovendraad ergens blijven hangen?

Eventueel is de bovendraad ergens blijven hangen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er een opening tussen het plaatje van schuimstof, de garenklos en de garengeleidingsschijf is. Hier zie je aan de hand van de 4-serie van BERNINA hoe je de bovendraad correct inrijgt:

Dit is fout:

Fadensalat vermeiden, Bild einer falsch eingelegte Spule

Dit is correct:

Fadensalat vermeiden, richtig eingelegte Spule

Het kan ook gebeuren, dat je de verticale garenpin gebruikt en vergeet om het plaatje van schuimstof te bevestigen. Dan breekt de bovendraad en je vergeet misschien om bij het opnieuw inrijgen de naaivoet omhoog te zetten, zodat de bovendraad weer tussen de draadspanningsschijven komt te liggen.

Dit is fout:

Spule falsch auf vertikalem Fadenständer

… en dit is correct: 

Richtig unterlegte Spule

Tip 3: Knie weg van de kniehevel! 

Ik heb het zelf ook al ondervonden, dat je tijdens het naaien zachtjes met je knie tegen de kniehevel komt, omdat je er te dicht bij zit. Als je per ongeluk constant lichtjes tegen de kniehevel drukt tijdens het naaien, wordt de naaivoet steeds minimaal omhooggezet en de bovenspanning wordt onderbroken. Daarom geldt tijdens het naaien en borduren altijd de regel: knie weg van de kniehevel!

Tip 4: Eventueel afhechtsteken deactiveren (afhankelijk van de stof)

BERNINA machines worden bij levering zo ingesteld, dat ze bij naaibegin afhechtsteken maken. Als je daarom de afknip-toets gebruikt om de draad af te snijden en daarna weer met naaien begint, maakt de machine automatisch vier afhechtsteken op dezelfde plaats. Als je bij dunne stoffen direct op de rand begint met naaien, kan dit ertoe leiden, dat de stof en de bovendraad naar beneden worden getrokken en een garenchaos ontstaat.

De afhechtsteken kunnen echter bij onze nieuwe naaimachines vanaf de BERNINA 4-serie in het setup-programma worden gedeactiveerd. Dit gaat als volgt: selecteer het setup-programma, ga naar naai-instellingen, daarna op toetsen en functies programmeren, dan naar draadafsnijder. Hier kun je de afhechtsteken deactiveren.

Zo zie het eruit als de afhechtsteken geactiveerd zijn (met als voorbeeld de BERNINA 790 PLUS):

Fadensalat beim Nähen vermeiden: Vernähstiche sind aktiviert

En zo ziet het eruit, als je de afhechtsteken hebt gedeactiveerd:

Fadnesalat vermeiden: Vernähstiche sind deaktiviert

Ook hiervoor hebben we weer een video gemaakt waarin wordt getoond hoe je te werk moet gaan (aan de hand van de BERNINA 5-serie):

Tip 5 (voor eigenaars van een machine uit de 8-serie): Let op de volgorde bij handmatig inrijgen 

Als je een machine uit de BERNINA 8-serie hebt, wordt de naald gebruikelijk automatisch ingeregen. Het kan echter voorkomen, dat je handmatig wilt inrijgen – als je bijvoorbeeld een tweelingnaald of dik garen gebruikt. Hiervoor moet je eerst de functie “Handmatig inrijgen” op het display kiezen. Druk daarna op de toets “Automatische inrijger” en rijg de draad handmatig in de naald. 

Fadensalaat beim Nähen vermeiden - manuelles Einfädeln bei der 8er Serie

In de tutorial van de 8-serie vind je bij het thema “Draad inrijgen”, “Tweelingnaald inrijgen” een filmpje. 

Bij mij komt het tijdens het inrijgen van een machine uit de 8-serie af en toe voor, dat ik iets te snel inrijg. Daarom deze tip voor iedereen die voor de eerste keer met een BERNINA 8-serie start: je kunt de linkerkap van de machine met het meegeleverde multifunctionele gereedschap verwijderen om te zien, of de bovendraad ook daadwerkelijk in de draadhevel zit. Ervaren gebruikers van de 8-serie kennen deze tip misschien al. 

Wat doe je als de machine geblokkeerd is?

Wat doe je als de draad naar beneden werd getrokken, de machine geblokkeerd is en de tandwieltjes op het beeldscherm verschijnen? 

Maschine blockiert - Zahnräder auf Bildschirm

Hier heb ik een lijstje met tips voor je: 

 • Trek nooit aan de stof of het garen! Door het trekken kunnen onderdelen zoals bijv. de draadafsnijder worden beschadigd. 
 • Verwijder indien mogelijk als eerste de naaivoet en de naald. 
 • Probeer dan met een schaar de draden of de stof voorzichtig boven de steekplaat af te knippen. 
 • Open de grijperdeksel en verwijder de spoelhuls. 
 • Controleer of er in de war geraakt garen bij de grijper zit. Neem hiervoor de grijper uit de machine.  
 • Probeer de blokkering op te heffen door het handwiel voorzichtig naar voren te draaien. 
 • Verwijder de steekplaat en controleer of er in de war geraakte draden onder de steekplaat zitten; verwijder deze. 
 • Zet de grijper, de spoelhuls en de steekplaat weer in de machine. 
 • Controleer of de bovendraad correct werd ingeregen. Rijg deze eventueel opnieuw in.  

Hoe je de BERNINA grijper bij de machines van de 4-, 5- en 7-serie verwijderd en schoonmaakt, zie je in deze video: 

Zo, dat zijn de tips die ik jullie dit keer heb kunnen geven voor een succesvolle start van je naaiproject. Zoals ik aan het begin al zei, is een garenchaos bij het naaien helaas iets dat vooral bij beginnende naaisters voorkomt. Nu weet je hoe je dit probleem kunt oplossen of vermijden. Ik hoop nu natuurlijk dat je dit probleem nooit zult tegenkomen, omdat je mijn tips leest en toepast. Veel plezier en succes!

Groetjes,

Mirjam

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Anja, als deze tips niet helpen, adviseren we om de Authorized BERNINA Dealer te contacteren waar je je BERNINA naaimachine hebt gekocht om dit nader te onderzoeken. Met vriendelijke groet, Geertje van het BERNINA team

 • Stella Colliers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hi,  Bernina 215, heb probleem met inrijgen, draad breekt, en veranderd van linkse kant A naar rechtse gleuf ernaast. Is er misschien een veertje kapot? 2 de probleem, statische machine, mijn draden vliegen omhoog en kleven tegen mijn machine door staticiteit! Heb al vanalles geprobeerd om statisiteit weg te krijgen door ijzer vast te houden, metaal in mijn kleding te steken niks helpt!

 • Ellen Venrooij BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  ik heb een bernina 1008 van mijn dochter gekregen de handleiding heeft ze niet meer en ik moet nu zelf ontdekken wat de machine kan.

  op dit moment naait de machine alleen achteruit en ik weet niet welke knop ik moet veranderen / indrukken zodat hij weer vooruit naait.

  kan iemand mij helpen?

 • Irma `Rijskamp BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mijn Bernina 930 record heeft af en toe kuurtjes. Als ik wil zigzaggen (rechter hendel naar onderen op “0”, zigzag geeft aan op nul) dan stikt ie. En even later zigzagt ie en dan weer stikken.
  Heb alles schoongemaakt, ook de draadgrijper, en dan lijkt het beter te gaan.
  Maar daarna het zelfde euvel.  Wat zou hier aan de hand kunnen zijn?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam