Creatieve berichten over naaien

Naaimachinetips: allerhande weetjes & mondmaskers

Overal op de wereld zijn er mensen bezig met mondmaskers naaien. We geven in dit bericht handige naaimachinetips en je krijgt allerhande weetjes van ons mee. 

In eerdere berichten op deze blog hebben we al beschreven waar je op moet letten en welke accessoires en naaimachinefuncties handig zijn voor het naaien van mondmaskers.

Hier kun je nog een keer snel alles nalezen:

Mondmaskers naaien – wat je moet weten

Mondmaskers – naaitips van het BERNINA Education Team

Het tweede bericht vul ik vandaag aan. Je krijgt van mij nog een aantal tips voor een goede start, zodat het naaien van mondmaskers probleemloos lukt. Je vindt hieronder ook een aantal video’s waarin je handige informatie vindt.

Mondmaskers naaien – tips voor een succesvolle start

Als veel mensen achter de naaimachine zitten, is het logisch dat er ook veel vragen opduiken. Ik zal proberen om enkele hier te beantwoorden. Ik wil jullie een paar kneepjes van het vak leren en handige tips geven over het algemene gebruik van een naaimachine en over naaitechnieken. 

Ben je bijvoorbeeld bezig met mondmaskers naaien, heb je de stof met voering en elastiek mooi onder de naaivoet gelegd maar wordt bij naaibegin de stof niet goed getransporteerd? Of wil je de beide uiteinden van een smal stukje elastiek aan elkaar naaien en wordt het elastiek in de steekplaat getrokken, dus naar de spoelhuls? Soms lees je namelijk bij de vragen dat een machine de stof “opeet”. Ik laat je zien, hoe je dit kunt vermijden.  

Tips om het “opeten” van de stof tegen te gaan

Tip 1: Correct inrijgen

Als eerste is het extreem belangrijk dat je de machine correct inrijgt. 

Dat klinkt misschien simpel en je vraagt je wellicht af of dat nu zo moeilijk is. Nee, eigenlijk niet, maar je moet het wel goed doen: de bovendraad moet tussen de spanningsschijven liggen. Deze bevinden zich bovenop de machine:

Masken nähen: Nähmaschine richtig einfädeln

Als dit niet het geval is, heeft de draad geen spanning en direct bij de eerste steek wordt de bovendraad naar beneden getrokken. 

Mocht de stof dan ook niet goed over het steekgat liggen, maar net voor het steekgat, is het mogelijk dat de stof naar beneden wordt getrokken. 

Vooral als de bovendraad tijdens het naaien breekt en weer opnieuw wordt ingeregen, vergeet je snel om de naaivoet omhoog te zetten. Alleen wanneer de naaivoet omhoogstaat, staan de spanningsschijven open en kan de draad hiertussen worden gelegd!

Hoe je een BERNINA correct inrijgt, zie je hier met als voorbeeld onze 3-serie: 

In de volgende video zie je het inrijgen met een machine uit de 4-serie: 

Voor de meeste van onze naaimachineseries vind je inrijgvideo’s op internet, of op de productpagina’s op onze website of op ons Youtube-kanaal.

Tip 2: Steekgat bedekken

Bij naaibegin moet de rand van de stof altijd over het steekgaat in de steekplaat liggen. 

Is dit niet het geval, of als de stof maar voor een deel over het steekgat ligt, wordt deze direct met de eerste neerwaartse beweging van de naald naar beneden getrokken. Klinkt eigenlijk logisch nietwaar? 

Wist je, dat de steekplaat daarom extra een markering heeft? 

Behelfsmasken nähen: Markierung auf der Stichplatte

Waar alle markeringen op de steekplaat voor zijn en hoe je deze moet toepassen, zie je in deze video: 

Vooral bij dunne stoffen begin ik meestal ong. 1 cm in de stof en naai dan terug tot de rand. Dit heeft direct als voordeel dat het begin van de naad is afgehecht. 

Tip 3: Stiksteekplaat gebruiken

Bij dunne en rekbare stoffen, maar ook bij smal elastiek is het raadzaam om de stiksteekplaat/CutWork-steekplaat en een voet voor rechte steken te gebruiken (bijv. jeansvoet #8). Zowel de opening in de steekplaat als in de voet is maar heel smal en verhindert op deze manier dat de stof naar beneden wordt getrokken. Dit kun je goed zien in deze video: 

Tip 4: Nivelleerplaatjes gebruiken

Opdat de stof direct vanaf het begin goed wordt getransporteerd, gebruik ik vaak de nivelleerplaatjes. Dit zijn de kleine kunststof plaatjes die met de machine worden geleverd. Sarah heeft dit ook in haar blogbericht beschreven.  

Als ik bijvoorbeeld verschillende lagen stof moet naaien, neem ik 2-3 plaatjes, bij een dunnere stof is 1 plaatje vaak voldoende. Zo help ik de transporteur de stof vanaf het begin optimaal te transporteren. Probeer het maar, het werkt!  

Meer informatie over deze handige hulpjes vindt je ook in de handleiding van je machine. Zoals in de handleiding van de BERNINA 335. Op pagina 20 onder “Stoflagen aanpassen” wordt het gebruik van de nivelleerplaatjes uitgelegd.  

Tip 5: Let op de naald-garen-stof-verhouding

Last but not least heb ik nog de tip dat je altijd op de juiste naald-garen-stof-verhouding moet letten. 

Bij een dunne stof is een naald nr. 70 geschikt, bij een dikke stof kan het goed zijn dat je naald nr. 90 nodig hebt. En let er ook altijd op dat je kwaliteitsgaren gebruikt. 

In deze video zie je hoe je de juiste verhouding tussen naald en garen bepaalt: 

Zo lukt jullie hopelijk een goede start bij het naaien van mondmaskers

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben en wens jullie heel veel plezier bij alle naaiprojecten. Natuurlijk gelden deze tips niet alleen voor het naaien van mondmaskers, maar ook voor alle andere projecten.  

Kijk regelmatig op onze blog. Naast werkbeschrijvingen voor mondmaskers naaien vind je hier ook veel andere werkbeschrijvingen voor creatieve projecten. Quilters vinden hier net zo goed ideeën als borduurfans. En ook fashionista’s koment niet te kort. Regelmatig verschijnen berichten met gratis patronen die je kunt downloaden. 

Bovendien laat ik je binnenkort zien, wat je moet doen als er een “garennest” ontstaat en hoe je dit probleem kunt vermijden. Weet je niet wat een “garennest” is, dan moet je mijn bericht zeker lezen.  

Groetjes,

Mirjam 


BERNINA maakt erop attent, dat maskers die n.a.v. de handleidingen op de BERNINA blog worden gemaakt, niet-gecertificeerde mondmaskers zijn. Deze projecten voldoen niet aan de hoogste medische richtlijnen voor mondmaskers en is geen garantie voor het reduceren van besmettingsrisico. Elke vorm van verantwoordelijkheid, resp. aansprakelijkheid wordt hieromtrent afgewezen.

Meer informatie over mondmaskers vind je hier: 

Mondmaskers naaien – wat je moet weten

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Lutgarde Devriese BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    bedankt voor de uitleg, mijn dochter heeft het garennest probleem, ik hoop vlug te horen hoe dat kan opgelost worden. Ik heb het probleem bijna nooit met mijn oude Bernina record 830.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam