Creatieve berichten over naaien

Naaimachinetips: alles over naaimachine schoonmaken

Wellness voor je naaimachine! Een naaimachine moet je regelmatig schoonmaken – handige tips!

Als je intensief met je naaimachine bezig bent, vergeet je soms dat je deze ook moet schoonmaken. Dit blogbericht gaat over dit thema: “wellness voor je naaimachine”.

Ontzettend veel mensen hebben het naaien herontdekt! Daarom is het zo belangrijk dat je je machine ook goed onderhoudt. Soms erger je je misschien over een onregelmatige draadspanning of dat de draadafsnijder niet goed werkt. Vaak is dat een teken, dat je je machine weer moet schoonmaken!

Hoe en waarmee moet ik mijn machine schoonmaken, hoe kan ik draadrestjes van de draadvanger verwijderen, allemaal vragen die ik hier beantwoord:

Tip 1: Regelmatig schoonmaken en oliën

Stof, garen en stof laten sporen achter in je naaimachine. Hoe vaker je naait, hoe meer restjes, pluisjes, etc. ontstaan. Deze hebben een negatieve invloed op de draadspanning en op het resultaat van je naaiproject. Vooral bij het borduren, als de machine op hoge snelheid naait of langdurig in gebruik is, moet je je machine vaker schoonmaken.

Dikwijls vragen mensen hoe vaak je een naaimachine moet schoonmaken en oliën. In de handleiding staat meestal “regelmatig”. Maar wat betekent dat precies? We willen natuurlijk allemaal dat onze naaimachines zo lang mogelijk en betrouwbaar functioneren. Daarom geef ik mijn naaimachine oftewel na een naaiproject of voor het volgende naaiproject een schoonmaak- en oliebeurtje. Als ik een naaiproject heb dat weken duurt, zal ik de naaimachine natuurlijk ook tussendoor schoonmaken en oliën. Bovendien is dit ook afhankelijk van welke stof je gebruikt. Fluweel en fleece laten meer pluisjes in de naaimachine achter dan katoen. Natuurlijk moet je je naaimachine dan vaker reinigen. 

Voor elke BERNINA serie zijn er videotutorials die je op de BERNINA website of op het Youtube-kanaal kunt vinden. In deze video zie je bijvoorbeeld hoe je de BERNINA 435 en 475 QE schoonmaakt: 

Bij onze nieuwe machines kun je bovendien op het machinebeeldscherm een tutorial over het schoonmaken bekijken. Ga hiervoor naar “Tutorial, Probleem opheffen” en naar “Machine reinigen”: 

naaimachine schoonmaken

Tip 2: Let op draadrestjes 

Controleer bij elke schoonmaakbeurt of er in de grijper of grijperbaan nog ergens draadrestjes zitten. Ik werp altijd – altijd! – een blik in de grijper als er een garennest ontstaat (lees hierover dit blogbericht) of als de afbeelding met het tandwiel op het beeldscherm verschijnt.

Eerst verwijder ik de spoelhuls en de grijper. Hoe je dit doet, zie je in de tutorialvideo op de machine.

Vooral bij de beide zilverkleurige grijperdrijverpinnen kunnen draadrestjes blijven hangen. Deze verwijder ik voorzichtig met een pincet. Gebruik zeker geen andere scherpe of spitse voorwerpen zoals een naald of schaar, omdat je hiermee de grijperbaan kunt beschadigen.

naaimachine schoonmaken naaimachine schoonmaken

Tip 3: Een microvezeldoekje verricht wonderen

In onze handleidingsvideo wordt weliswaar het reinigen rondom de grijper met het kwastje dat met onze machines wordt meegeleverd, getoond, maar een schoon, droog microvezeldoekje is zeker ook handig voor het schoonmaken van je naaimachine. Door olierestjes en pluisjes ontstaan soms plakkende restjes vuil die je met een kwastje niet altijd eenvoudig kunt verwijderen en wat makkelijker met het microvezeldoekje lukt. 

naaimachine schoonmaken

Ook de grijper veeg ik voor en achter met het microvezeldoekje schoon: 

naaimachine schoonmaken naaimachine schoonmaken

En de zwarte grijperbaandeksel die je naar voren klapt, krijgt in het kader van de wellnessbehandeling een massage met het microvezeldoekje:

naaimachine schoonmaken

Voor het schoonmaken onder de steekplaat gebruik ik in ieder geval wel het kwastje. Dit kun je in deze video bekijken: 

Tip 4: Grijper inzetten, nu eens anders

Af en toe lees of hoor ik dat het wat oefening vereist om de BERNINA grijper op de juiste manier in te zetten, omdat je niet ziet wat je met je hand doet. Ik laat jullie nu een methode zien hoe dit heel gemakkelijk is:  

Ook hier heb je wat oefening voor nodig, maar je zult zien dat je dit snel onder de knie krijgt.

Het is belangrijk dat de linkerpunt van de grijper met de linkerpunt van de grijperbaanring overeenstemt. In de video die ik voor jullie heb gemaakt, wijs ik met de punt van mijn vinger naar deze beide plaatsen. Door het dichtklappen van de grijperbaanring wordt de grijper dan automatisch correct gepositioneerd, omdat deze magnetisch is. 

Tip 5: Reinig ook de draadvanger!

Bij machines met een automatische draadafsnijder is het heel belangrijk om ook de draadvanger regelmatig schoon te maken, zodat de draadafsnijder goed kan funtioneren. Draadrestjes of pluisjes kunnen ertoe leiden dat bij het gebruik van de draadafsnijder de draad niet goed of helemaal niet wordt afgesneden.

Zo reinig je de draadvanger:

Eerst verwijder je de naaivoet, naald en steekplaat en zet je de transporteur omlaag.

Dan kies ik in het setup-programma “Machine-instellingen, Onderhoud/Update” en “Draadvanger reinigen”:

naaimachine schoonmaken

Er verschijnt een stap-voor-stap handleiding die je kunt volgen. 

Ik moet toegeven, dat ik ook wel eens ben vergeten om de naald te verwijderen. Ik heb op de link bij stap 2 gedrukt en ik heb hier direct spijt van gehad, omdat natuurlijk de naald in de weg stond. Houd je dus altijd aan de juiste volgorde!

Het is ook belangrijk dat je eerst op de link en pas daarna op de draadafsnijder-toets op de machine drukt. Anders gebeurt er namelijk niets. Deze videotutorial laat zien hoe je te werk gaat:

Tip 6: Gebruik geen drukluchtsprays!

Misschien heb je gezien of gehoord dat er drukluchtsprays te koop zijn. Ik adviseer om deze niet te gebruiken!

Als je met druklucht werkt, spuit je de draadrestjes en pluisjes in delen van je naaimachine waar je niet meer bij kunt. Een monteur die jouw machine ooit nakijkt, zal verbaasd zijn over het vuil dat zich in de machine bevindt.

Microvezeldoekjes en het meegeleverde kwastje zijn dus voldoende voor het schoonmaken van je naaimachine. Natuurlijk is het raadzaam om je naaimachine ook regelmatig voor een onderhoudsbeurt naar je BERNINA dealer te brengen.

Hopelijk zijn deze tips nuttig. Zoals ik bovenaan in het bericht schreef, is ook het oliën van je naaimachine belangrijk, maar daarover weer meer in mijn volgende blogbericht. 

Tot gauw weer!

Groetjes,

Mirjam

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam