Creatieve berichten over naaien

Speciale feestrok voor 5 mei….en daarna!

Feestrok

Dit jaar op 5 mei viert Nederland 75 jaar bevrijding. Via verschillende initiatieven van musea en op social media zag ik mooie bevrijdingsrokken ofwel feestrokken voorbij komen. En ook de oproep om, hoewel we dit jaar geen bevrijdingsfestivals hebben, toch een speciale feestrok te maken. Aan die oproep heb ik gehoor gegeven, op mijn eigen wijze zodat het een rok is geworden die ook na 5 mei te dragen is.

Click to read in English

Wil je meer lezen over de achtergrond van de bevrijdingsrok lees dan de blog ‘Een bevrijdingsrok naaien – sew along’.

Freestyle colorblock

Het uitgangspunt voor mijn eigentijdse versie van de feestrok is een verzameling lapjes die ik volgens de ‘freestyle colorblock methode’ aan elkaar heb gemaakt. Met een duik in de restanten voorraad vond ik genoeg leuke stofjes die samen een feestelijke rok zouden maken. Ik koos voornamelijk katoentjes van projecten die ik in de afgelopen 3 jaar gedaan heb. Een boel vrolijke kleuren en prints! Love it!

Te midden van de opties! Zo kon ik zien welke stofjes goed bij elkaar zouden gaan.

In het begin liet ik de bestaande vorm van de restanten het patchwork bepalen. Zo zie je ook ronde vormen in de rok terugkomen, zoals van de stof die ik gebruikte voor de zwierige overslag rok.

Puzzelen met de originele vorm van de restanten.

De ronde vorm stikte ik smal op de kant door, dit deed ik eerst ook bij de rechte stukken. Later bleek dat goed plat strijken voldoende was. 

De eerste stukken ‘nieuwe’ stof ontstaan

Borduren

In mijn research naar bevrijdingsrokken zag ik veel borduurwerk voorbij komen. Toen weliswaar met de hand, maar als je een fijne borduurmodule hebt doe je het uiteraard daarmee. Ik zocht online naar een paar passende afbeedingen en koos garen uit die goed bij de kleuren in de rok zouden passen. De teksten die voor mij in het creatieproces (en ook in mijn verdere leven) heel bevrijdend zijn Be You (wees jezelf) en Believe in yourself (geloof in jezelf) konden niet ontbreken. Zo symboliseert de rok mijn vrijheid.

Het borduren deed ik voordat ik de stofjes aan elkaar naaide. De stofjes zijn op het borduurvlies bevestigd met spuitlijm, vervolgens met een rijgsteek extra vastgezet en daarna kon het borduren beginnen.

Wat dikker katoen van de trenchcoat die ik heb gemaakt is een ideale ondergrond voor borduursel.

Ook in mijn versie van de bevrijdingsrok heb ik de kenmerkende onderste rand met driehoeken verwerkt. Op één van de driehoeken borduurde ik de referentie naar de 75 jaar vrijheid. De vorm van de driehoek gaf ik aan met krijt. De tekst kantelde ik 90 graden. Of de geborduurde tekst ook in de driehoek ging vallen heb ik dubbel gecontroleerd met de ‘check’ optie in de borduurmodule. Ik borduurde eerst een testversie….maar die was gelijk prima.

Het checken van de plaats van de geborduurde teksten was ook belangrijk, omdat ik niet wilde dat ze in de print weg zouden vallen. Dus opnieuw was het check, check en dubbel check.

Patroon

Voor het patroon gebruikte ik niet een cirkelrok wat je veel ziet, maar mijn favoriete patroon: een pencilskirt. Een patroon met tailleband, split en een blinde rits in de achternaad. Door de stofjes op de patroondelen te leggen kon ik zien welke stofjes waar moesten komen voor een mooie verdeling en ook hoeveel stof en nog bij moest komen. Hierbij hield ik ook rekening met de stoffen die aangrenzend aan de zijnaad zouden komen. Nadat ik genoeg stof voor het patroondeel had gaf ik met rijgdraad de contouren van het patroon aan. 

Zoals eerder benoemd bestaat de onderste rij uit driehoeken die ik achteraf gezien beter als losstaande rand onderaan de rok had kunnen maken. Dan had de reeks driehoeken niet onderbroken hoeven worden. Ach ja, voor de volgende keer… 

Met een mal was het makkelijk de driehoeken alvast te strijken, zodat aan elkaar zetten makkelijker ging

De driehoeken reeks inspireerde me wel om het ook op een andere plek in de rok terug te laten komen, zodat ik ook kleinere stukjes stof nog kon gebruiken. 

Alle patroondelen klaar?… in elkaar zetten maar.

De patroondelen zijn inclusief tailleband. Ik had niet genoeg panterprint dus werd het een tailleband in twee prints

 

Zoom beleg

De split achter is verstevigd met vlieseline. Aan de zoom stikte ik een zoombeleg uit één stuk, zodat de zoom mooi zou vallen. Het doorstikken deed ik met verschillende kleuren garen; passend bij de ondergrond, zodat het stikstel zoveel mogelijk zou wegvallen.

Zoom stikken. Gaat precies tussen het borduursel door…pfieuwww

Passend garen

En zie hier een eigentijdse feestrok met tof borduursel voor 5 mei en daarna! Ik kan het goed combineren met de eerder gemaakte items. 😉 Kijk maar:

Weet je trouwens dat BERNINA op het moment die leuke actie heeft? Bij aankoop van een B 540 of B 570 ontvangt je maar liefst 50% korting op een borduurmodule! Wil je meer weten, klik dan hier voor meer informatie.

Liefs,

Marlies 

@madebyliesl

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam