Creatieve berichten over quilten

Sylvia’s Bridal Sampler, in rood wit grijs en zwart: deel 9 – blok veranderen

Weer verder met het maken van de blokken voor Sylvia’s Bridal Sampler: dit keer ga ik een blok veranderen, om het ‘makkelijker’ te maken. Soms doe ik dat als er teveel naden bij elkaar komen, of om een totaal ander effect te krijgen. En omdat het je eigen quilt is, mag jij dat ook doen.


Blok C6 – Crossed Canoes is een eenvoudig blok, met 4 dezelfde delen, maar dan positief en negatief qua stofindeling. Het blok is te vinden op pagina 28, Foundation patronen op pagina 93. Het is dus al gemaakt voor paper piecing.

De aanpassingen.


Ik heb de 4 gelijke onderdelen op één vel ‘Papers for Foundation Piecing‘ gezet, en het dus op één pagina uitgeprint. Via de foto in het boek is al te zien dat er veel naden bij elkaar moeten komen: op zich geen probleem, maar het zou anders kunnen. Als je bijvoorbeeld de naden in het midden van 2 vierkanten anders tekent, dus breder maakt, en meer uit elkaar, dan hoeven de naden elkaar niet te raken. Kijk maar goed hoe ik twee van de foundations heb herzien: de smalle driehoek is van vorm veranderd.

Doordat ik dus een kleine wijziging heb aangebracht, is het deel in het midden nu ‘makkelijker’, omdat de punten/naden niet bij elkaar komen. Dat is één mogelijkheid.


Daarnaast heb ik de punt in de buitenhoek verplaatst = 1 cm naar onderen gezet. Dat betekent dat ik ook in die hoek geen probleem hoef te hebben met exact uitkomen. Bovendien – en dat is ook een groot voordeel – heb ik de naden verlegd, waardoor er in de hoek geen ‘bulk’ ontstaat = opbouw van naden. Soms kan dat handig zijn, als je veel van dit soort blokken aan elkaar zou moeten zetten.

SAMENGEVAT: van twee blokken (2 x A) het middendeel veranderd,


en van alle 4 de blokken (2 x A en 2 x B) de punt verplaatst. De ‘oude’ vorm negeer ik, de nieuwe – met potlood getekende vorm – gebruik ik. Als je hetzelfde wilt doen, kun je de nieuwe lijn uiteindelijk overtrekken met bv. een rode pen, zodat deze er goed uitspringt, om te voorkomen dat je toch per ongeluk de oude lijnen gebruikt.

De stofjes.


Na het wijzigen van de naailijnen heb ik ook wat anders met de stofjes gedaan. In plaats van 2 kleuren heb ik er 4: 2 grijzen voor de achtergrond, en een rood en zwart voor de punten/midden driehoek. Maar ook bij de laatste twee stofjes heb ik iets veranderd: de punten worden 2 aan 2 met rood en zwart gemaakt, de driehoekjes in het midden krijgen dan hun contrastkleur rood of zwart er tegenaan. Zoals het op de afbeelding te zien is, wordt alles op de papieren foundations genaaid.


Omdat er twee aan twee dezelfde vierkantjes gemaakt worden, werk ik ze twee aan twee af: dat is handiger dan steeds per stuk te pakken. Ik werk weer met Bohin Glue pen voor stofje op onderdeel 1, maar ook voor de andere stoffen op de naden, en gebruik mijn Add-a-Quarter liniaal en vouwmal, samen met het rolmes om alles netjes af te snijden.


Na het vol zetten van de Units/vierkantjes, netjes strijken – het laatste driehoekje moet plat liggen.

Het aan elkaar zetten.


Nu kunnen de Units/vierkantjes afgesneden worden tot aan de buitenste rand = naadtoeslag. Zo heb ik ze even neergelegd, op de manier waarop ik alles in elkaar ga zetten.


Maar kijk: als je de vierkantjes omdraait, kun je ze ook zó aan elkaar zetten – dan krijg je een grappig blokje, waarbij het handig is dat daar in het midden de scherpe punten oftewel veel naden NIET bij elkaar komen, vanwege het verschuiven van de plek van de punten. Je krijgt dan een soort draai in het midden… kan ook.


Per twee zet ik de Units/vierkantjes aan elkaar, gebruik makend van Bohin Glue pen op de naden, zoals altijd.


Dan de twee stukken over één lange naad aan elkaar tot een heel blok.


En dan zit het blok in elkaar: op de achterkant kun je weer zien dat ik de naden plat heb gestreken, netjes als een ‘windmolen’ steeds naar links.


De voorkant laat het blokje zien: dezelfde figuur, maar aangepast in het midden. Zo zijn er geen lastige punten of kruisingen bij elkaar, en heeft het blok een wat speelser uiterlijk gekregen, een beetje beweging zelfs, omdat de punten in de uiterste hoeken verplaatst zijn.

Dit is een mogelijkheid om zo’n blokje te wijzigen: dat hoeft natuurlijk niet: je kunt het maken zoals het origineel. Maar ik houd er van om te kijken hoe het ook anders kan. Ben benieuwd hoe jij dit blokje maakt.

Blijf bezig, blijf gezond!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Add-a-Quarter liniaal, Boek Sylvia's Bridal Sampler, Bohin Glue Pen, Papers for Foundation PIecing, quiltliniaal, Quiltstoffen, rolmes, snijmat, Vouwmal

Thema's met betrekking tot dit bericht

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam