Creatieve berichten over borduren

Borduren voor jongens – een stoer setje!

Wanderlust… Zeker in deze tijden dat we veel thuis zijn heeft mijn zoon dat extra, daar past borduren voor jongens dan prima bij! 

Hoe leuk is het dat er een nieuwe collectie stoffen is uitgebracht met als collectienaam ‘Wanderlust’? Deze stoffen zijn van Chat Chocolat, een ontwerpster uit Antwerpen. Deze rekbare stoffen zijn van 100% katoen. Hierdoor zijn ze lekker luchtig en nemen ze vocht goed op. Heel fijn bij kinderkleding! 

Ik naaide een broekje van de blauwe french terry. Met 2 achterzakken en 2 steekzakken, genoeg ruimte om onderweg stenen en andere voorwerpen te verzamelen! Het patroon wat ik gebruikte is de Alex Pants van Misusu Patterns. Ik gebruikte nestels op leer voor de band en een blauw wit gestreept koord. Beiden komen van Mamarieke.

Maar dan! Bij een broekje hoort een passend shirt. Ik besloot een simpel shirt te pimpen. Toen ik mijn BERNINA 590 kreeg, heb ik hem eerst uitgeprobeerd met naaien. Diverse stiksels kwamen aan bod, en nog steeds leer ik hem elke keer een beetje meer kennen! Bij deze machine wordt ook een borduurmodule geleverd. 
Jaren geleden toen ik begon met naaien had mijn machine ook een borduurmodule. Deze is kapot gegaan. Maar nu, na jaren ga ik het borduren weer oppakken! 

Machine ombouwen

En wat is er veel veranderd! Deze borduurmodule is heel handzaam en klein. Er zit een handvat aan waarmee je hem goed kan dragen. Maar ook schuift hij heel makkelijk aan de machine. Eigenlijk bouw je de machine echt in een handomdraai om van naaimachine naar borduurmachine. 
Eerst sluit je de borduurmodule aan. Dit gaat heel eenvoudig, je schuift hem gewoon aan je machine. Hierna verwissel je de steekplaat, gewoon met 1 vinger; er komt geen schroevendraaier aan te pas! Je verwisselt de naaivoet en de naald, zet het transport uit en je bent klaar! 

Borduurpatroon zoeken

Ik zocht op internet naar een borduurpatroon met thema Wanderlust. Er kwamen een heleboel leuke naar boven, maar ik besloot een eenvoudig patroon te gebruiken. Zo komt de print van de stof nog goed naar voren, maar ook omdat ik voor een niet te moeilijk borduursel wilde kiezen.

Ik vond hem op Urban Threads. Het patroontje kon ik downloaden in een formaat wat het beste paste. Voor een kindershirt is het patroon veel kleiner dan voor een volwassen shirt. Je kan niet zomaar een volwassen maat nemen en die even verkleinen. Dan worden de steken namelijk niet altijd mooi. Je kan een patroon vaak maar een x aantal % verkleinen of vergroten.
Met de gratis software ARTLINK van BERNINA zette ik de instellingen goed. 

We beginnen!

Ik gebruikte dus een simpel wit shirt, ik tornde de zijkanten open, zodat ik hem goed kon inspannen. Met een groter shirt hoeft dit niet, dan kan je hem eromheen vouwen. Vervolgens bepaalde ik het middenvoor van het shirt en streek het even glad.

strijken midden bepalen

Als versteviging gebruikte ik Neschen. Dit is een vlies wat plakt. Eerst spande ik de versteviging en. Hierna haalde ik een deel van het papier weg, zodat het plakgedeelte tevoorschijn kwam. Ik meette het midden van het shirten lijnde hem goed uit

verstevigen neschen

Het borduurbestand heb ik op een USB-stick gezet, zodat mijn machine hem zo in kon lezen. Deze borduur bestaat uit twee kleuren en hij startte met het gele garen. 
Ik heb ervoor gekozen eerst een ‘basting stitch’ te maken. Dit is een rechthoek van grote steken om het echte borduurwerk heen. Zo blijft de stof goed zitten op de versteviging.

beginnen borduren basting stitch

De machine doet het zelf!

Hierna begon mijn machine, de BERNINA 590, met een druk op de knop te borduren! Zo leuk om je borduurtje tevoorschijn te zien komen! Ook bij het borduren kan je de snelheid aangeven, hoe sneller je het doet; hoe korter de algehele borduurtijd is. Ik heb hem gewoon op de middenstand gezet. Snel is niet altijd goed! 

borduren bernina 590

Nadat hij klaar was, heb ik de basting stitch eruit gehaald en de versteviging aan de achterkant weggeknipt. Volgende keer probeer ik het met een wateroplosbare versteviging, dan zie je er helemaal niks meer van nadat het gewassen is. Daarover maak ik in de toekomst ook nog een blog! Stiekem heb ik het al wel even uitgeprobeerd bij dit borduren voor jongens project.

Het resultaat!

borduur patroon klaar

Superleuk toch, borduren voor jongens! En klaar om gedragen te worden!


geborduurd t shirt jongen

 

Op naar het volgende project! 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: artlink, borduurgaren, borduurmachine, jersey, neschen, strijkijzer, Tricot, USB-stick, versteviging
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
ArtLink 8 Borduursoftware
ArtLink 8 Borduursoftware
Het grote, ovale borduurraam
Het grote, ovale borduurraam

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam