Creatieve berichten over naaien

Maak van een kussenhoes een leuke strandtas!

Hallo allemaal! Mijn naam is Amber, en sinds november maak ik deel uit van het Marketing team van BERNINA! Mijn moeder zei me altijd al dat ik moest leren naaien voor ik het huis uit zou gaan, maar helaas is dat er nooit van gekomen. Nu ik bij BERNINA aan de slag ben gegaan en veel creatieve collega’s heb, moest ik er ook aan gaan geloven! Twee maanden geleden ben ik begonnen met naaien, en nu deel ik graag wat projectjes op de blog voor andere beginners! Het eerste projectje is super simpel en heel leuk voor beginners: een beach bag voor beginners met werkbeschrijving gemaakt van een kussenhoes. In deze blog geef ik je uitleg en laat foto’s zien, zodat jij deze toffe beach bag ook kunt maken!

Beach bag voor beginners

Benodigdheden:

  • Kussenhoes van stevige stof (ik heb een hoes van 50x50cm gebruikt)
  • Naaimachine (ik heb een bernette 37 gebruikt)
  • Een stofschaar
  • Speldjes
  • Garen dat bij de kleur van je kussenhoes past
  • Meetlint

Werkbeschrijving

Stap 1

Zoek een leuke kussenhoes uit! Misschien heb je thuis nog een gave kussenhoes liggen, die je niet meer gebruikt en die je kunt upcyclen? Zo niet, dan kun je net als ik naar de winkel gaan om een kussenhoes te kopen. De hoes die ik voor dit project heb gebruikt heb ik bij de H&M Home in de sale gekocht. Deze hoes is 50x50cm, maar je kunt natuurlijk ook een andere maat gebruiken. Het ligt er net aan hoe groot jij jouw tas wilt hebben!

Wat zo handig is aan een kussenhoes als basis voor jouw beach bag, is dat je tas al bijna af is! De zijkanten en onderkanten zijn al helemaal netjes afgewerkt; je hoeft alleen nog de hengsels en de bovenkant van de tas af te werken. ?

Kussenhoes

Stap 2

Bepaal hoe breed je je hengsels wilt maken en hoe hoog je de tas wilt hebben. Ik heb er voor gekozen om de hengsels ongeveer 5 centimeter breed te maken. Daarom heb ik van de bovenkant van de kussenhoes 10 cm afgeknipt (voor 2 hengsels). Van deze stof ga ik straks de hengsels maken.

Stap 3

Werk de bovenkant van de tas (dus de kant waar je net de stof voor de hengsels hebt geknipt) af met een steek om te voorkomen dat de stof later gaat rafelen. Je kunt hiervoor een overlocker gebruiken, maar ik heb gewoon een steek van mijn bernette 37 gebruikt.

Stof afwerken

Stap 4

Vouw de bovenkant van de stof, die je in stap 3 netjes hebt afgewerkt met een steek, naar binnen en zet deze vast met speldjes. Bij mijn eerste tas heb ik dit randje één keer omgevouwen (zoals je op de foto ziet), maar bij mijn tweede tas heb ik het randje 2 keer omgevouwen, zodat je ook het afgewerkte randje niet meer ziet zitten in de binnenkant van je tas.

Stof afwerken

Naai het randje wat je naar binnen hebt gevouwen vast. Je tas krijgt nu al meteen vorm! Je hoeft alleen nog de hengsels toe te voegen, en je tas is af! ?

Onderkant van de tas

Stap 5

Nu ga je je hengsels naaien. In het begin heb je 10cm stof van de kussenhoes af geknipt. Deze stof ga je gebruiken om 2 tassenhengsels van te maken. Knip de strook in 2 gelijke stukken.

Tip: ik dacht dat de hengsels een beetje kort zouden worden als ik alleen de stof van de kussenhoes zou gebruiken. Daarom heb ik nog 4 strookjes uitgeknipt (per tas 2 strookjes) van een andere stof die er goed bij past en deze delen (dus de kussenhoes stof en de extra stof) aan elkaar gezet. Leg de goede kanten van de stoffen op elkaar, en naai het uiteinde vast. Op de foto zie je dat de hengsels er dan netjes afgewerkt uit zien (op de uiteindes na ?).

Vervolgens pak je één strook stof (evt. die je hebt verlengd met extra stof), waarvan je de stof met de goede kanten (dus de stof die je straks wilt zien als je tas af is) op elkaar legt. Hiervan ga je de lange kanten aan elkaar naaien. Let op! Je naait alleen nog de lange kanten aan elkaar, dus de korte zijkantjes – of de uiteindes van je hengsels – laat je nog even open!

Tassenhengsels

Als je nu beide lange kanten aan elkaar hebt genaaid, heb je je hengsel als het goed is binnenstebuiten voor je liggen. Het is een beetje een onhandig werkje, maar door de stof door de uiteindes van je hengsels te duwen, zorg je er voor dat de goede kant zichtbaar wordt. Is het gelukt? Dan is je hengsel af!

Herhaal deze stap met de tweede strook van je stof. Nu heb je je 2 hengsels af! Om deze hengsels er straks mooi uit te laten zien, strijk je ze even plat. Ook stik je de uiteindes om, zodat dit er straks netjes afgewerkt uit ziet in de binnenkant van je tas.

Tas met tassenhengsels

Stap 6

Bepaal waar je je hengsels wilt hebben. Zet deze dan vast aan de tas met speldjes. Nu kun je de hengsels vast naaien. Omdat je tas wel wat gewicht moet kunnen dragen, moet je ervoor zorgen dat je de hengsels goed vast zet. Zoals je op de foto kunt zien, heb ik de hengsels vastgenaaid door een rechthoekje met kruisje erin te naaien. Hopelijk is de tas zo stevig genoeg! ?

Beach bag voor beginners

Klaar! Als het goed is, is jouw beach bag nu klaar om te gebruiken!

Ik hoop dat ik je een beetje goed op weg heb kunnen helpen met het maken van jouw tas! Heb je zelf een tas gemaakt, of heb je misschien een ander leuk beginnersproject dat je wilt delen om andere beginners te inspireren? Zet dit dan in de Community of deel het op social media met #BERNINAproject! Ik ben super benieuwd naar jullie creaties ?

Liefs,

Amber

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: kussenhoes, naaimachine, stofschaar
Benodigde producten:
bernette 37
bernette 37

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam