Creatieve berichten over borduren

Een zomers geborduurde handdoek cadeau!

Een zomers geborduurde handdoek cadeau! In mijn vorige blog schreef ik over mijn eerste borduurtje op een t-shirt van tricot. Je kan uiteraard borduren op veel verschillende stoffen. Tijd voor een nieuw borduurprojectje dus! 

Een zomers geborduurd cadeautje!

Vlak voordat de Corona sluiting was, zou een vriendinnetje gaan afzwemmen. Het proefzwemmen had al plaatsgevonden; de dag voordat ze zou gaan afzwemmen ging het zwembad dicht. Wat een domper! En wat een extra feest als je dan tóch mag afzwemmen na een aantal weken. Alhoewel, ook weer een beetje anders want er mocht maar 1 ouder mee. 

Bij afzwemmen hoort dus een cadeautje! De zomer is nu echt begonnen, dus tijd voor zwemplezier! In de tuin, op het strand, of in het zwembad. En wat is er dan leuker dan je eigen zomerse handdoek cadeau, met geborduurde naam erop? 

Benodigdheden

Eerst op zoek naar een leuke handdoek, die vond ik al snel. Met een lekker zomers printje! Verder kocht ik Neschen en Avalon. Neschen verstevigt en er zit een kleeflaag op. Omdat deze handdoek geen hele grote lusjes had, lukte dat wel. Maar je kan ook stik en trek gebruiken. De Avalon leg ik straks bovenop zodat de letters er mooi op komen te liggen als ze geborduurd zijn. Ik heb thuis een doos met diverse kleurtjes borduurgaren dus daar kies ik er een van uit!

Maar eerst: de machine ombouwen! Dit is de BERNINA 590 omgebouwd tot borduurmachine. Plaatje hè! In deze machine staan een heleboel borduurbestanden die je kan gebruiken. Leuke plaatjes, en 8 alfabetten.

Stap voor stap borduren – instellen deel 1

Ik neem stap voor stap met je door wat ik heb gedaan.

Als eerste selecteerde ik het type alfabet. Lekker strakke letters. Je kan uiteraard ook een alfabet aankopen op internet en die importeren om uit te borduren.

Nadat ik het lettertype heb geselecteerd, typte ik de tekst in. In dit geval de naam NOVA. Je kan in dit scherm kiezen uit hoofdletters, kleine letters en de leestekens. Vervolgens drukte ik op het groene vinkje. 

Je ziet op onderstaande foto dat ik de goede steekplaat en de naald al heb ingesteld tijdens het ombouwen van de B590 van naaimachine naar borduurmachine. Zie je ook dat ik het voetje nog niet heb veranderd? Deze staat ook nu nog naaivoet 1D. Wanneer je nu direct zou willen gaan borduren, krijg je een melding dat er nog geen borduurvoet is ingesteld! Meegeleverd bij de machine is borduurvoet nummer 26.       

Het borduuronwerp bewerken

Even terug naar het ontwerp. Je ziet hier dat ik de Medium Hoop heb geselecteerd. Wanneer je op de circel met de i drukt, krijg je meer opties te zien. De naam draaide ik 90 graden gedraaid zodat ik de volledige breedte van de hoop kon benutten. De letters heb ik vergroot en zag dat deze op zijn grootst 94 x 28 mm konden worden. Dit vond ik te klein, en dus selecteerde ik vervolgens de Oval Hoop. Beide Hoops worden bij de machine geleverd.

 

Je kan ook klikken op het raster, dan geeft hij het raster weer op je borduurpatroon. Op deze manier kan je je borduurtje goed uitlijnen. Hier zie je dat ik de naam uiteindelijk heb vergroot naar 57 x 190 mm. Vervolgens heb ik ingesteld dat deze exact in het midden van de Oval Hoop wordt uitgeborduurd. 

Als laatste heb ik de naam nog een keer gedraaid. Op deze manier kon de onderkant van de handdoek in de hoop, en de rest kon ik er aan de linkerkant van de machine naast leggen. Geen opgehoopte handdoek tussen de naaimachine!

Borduren op de B 590!

De eerste stap is weer de basting stitch. Hiermee wordt de handdoek vastgezet aan de versteviging, en bovenop de Avalon. Vervolgens even checken of alles goed staat, goede borduurvoet erop? En gaan! 

Dit gepersonaliseerde borduurtje duurde op de snelste stand 14 minuten. Ik ben meer tijd kwijt geweest met het ontwerp en het inspannen van de versteviging, positioneren van de handdoek.

Ik koos voor een lekker geel garen, lekker zomers! Ik had eerst roze in mijn hoofd, maar ik had niet de goede kleur roze voor bij de handdoek. Maar geel is ook heel vrolijk! 

Als de machine klaar is is, haal je je handdoek met borduur uit de Hoop. Zo ziet het er aan de achterkant uit. Je ziet de versteviging nog zitten. Dit heb ik er heel voorzichtig afgehaald. Ook aan de voorzijde haalde ik de Avalon eraf. De restjes die je eventueel nog ziet zitten van de Avalon lossen op in water. De restantjes Avalon heb ik bewaard zodat ik ze kan gebruiken bij bijvoorbeeld het naaien.

Het eindresultaat!

Het eindresultaat: een vrolijke zomerse geborduurde handdoek met naam! Er werden hier thuis gelijk al verzoekjes ingediend! 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Avalon, badstof, borduurbestand, borduurgaren, borduurnaald, handdoek, neschen
Benodigde producten:
BERNINA 590
BERNINA 590
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Borduurvoet (met druppelvormig gat) #26
Middelgroot borduurraam
Middelgroot borduurraam
Het grote, ovale borduurraam
Het grote, ovale borduurraam

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam