Creatieve berichten over naaien

Fruitige versie van mijn favoriete jurk

Ik heb één patroon waar ik keer op keer op terug val. Z’n patroon dat altijd goed is, wat je veel draagt en waarmee je veel kan variëren. Zo maakte ik nog een versie van mijn favoriete jurk, net anders, maar hetzelfde. 

De stof voor deze jurk had ik al heel lang liggen, ik kocht het een paar jaar terug op het stoffenspektakel. Omdat ik de stof zo leuk vond wilde ik er graag iets van maken wat ik ook echt zou gaan dragen. Na lang nadenken, besloot ik er een Buttrick 6453 van te maken. Een jurk die ik, als ik goed heb geteld, nu 10 keer gemaakt heb. Op mijn eigen blog maakte ik een overzicht van de andere versies.

Dit patroon werkt goed voor mijn lichaam. Daarbij is deze jurk snel en simpel te maken, heeft een flatterende pasvorm en staat ook goed met een vestje. Ik draag deze jurken daardoor het hele jaar door.

Tussenvoering stikken

Deze nieuwste versie maakte ik dus van deze katoenen stof met citroenen print. Omdat de stof aan de dunne kant is koos ik ervoor om het lijfje een tussenvoering te geven van wit katoen.
Een tussenvoering is een laag stof die je aan je buitenstof vast rijgt, daarna verwerk je beide lagen als één laag stof. Dit is anders dan een normale voering waarbij je een losse laag stof aan de binnenkant zet. 

Omdat de buitenste stof en tussenvoering als één worden verwerkt is het belangrijk om de tussenvoering zo vlak mogelijk op de stof te rijgen. Voorheen deed ik dit altijd met de hand omdat de twee lagen met de machine altijd schoven waardoor rimpels ontstonden die je vervolgens aan de buitenkant terug ziet. Omdat de b77 een ingebouwde boventransport heeft besloot ik deze uit te testen hiervoor en het werkte fantastisch!

Nadat ik het lijfje had uitgeknipt van de citroenenstof en het effen katoen spelde ik elk pand op elkaar. Vervolgens stelde ik de machine in op een lange steek en zette ik de hendel van het boventransport naar beneden. Het patroon heeft 1,5 cm naadtoeslag. Daarom naaide ik de twee lagen met 1 cm naadtoeslag op elkaar zodat dit stiksel later niet meer te zien zou zijn aan de buitenkant.

De rok maken

Voor de rok koos ik voor een simpele geregen rok. Hiervoor knipte ik twee stroken uit de volledige breedte van de stof, op de gewenste lengte. Een strook knipte ik door middel zodat twee achterpanden ontstonden, het volledige pand gebruikte ik voor de voorkant. Ook zette ik zakken in de zij naden, wel zo praktisch! 

Voor het rijgen van de rok gebruik ik normaal twee rijen rijg steken met de machine. Dit keer besloot ik het anders te doen, namelijk met een losse draad en een zich zag steek. Hiervoor nam ik een steviger garen en knoopte dit aan de rokpanden op de verkeerde kant, het blauwe garen op de foto.

Vervolgens ging ik eroverheen met een brede zich zag steek. Hierbij moet je goed opletten dat de zich zag binnen de naadtoeslag blijft en dat je de blauwe rijgdraad niet vast stikt. Stik de zich zag steek met rijgdraad geheel rondom de rok. 

Nu kan je de rok gemakkelijk rijgen aan de blauwe draad en de rok aan het lijfje stikken. Voor het mooie verwijderde ik de blauwe rijgdraad na het vastzetten van de rok aan het lijfje. 

Ookal heb ik dit patroon nu 10 keer gemaakt, door te blijven variëren met stoffen en rokken zijn ze allemaal net anders. Ik heb er in ieder geval een zomers exemplaar van mijn favoriete jurk bij! 

Heb jij ook een favoriete jurk die je een keer op een andere manier hebt gemaakt? Laat het ons zien in de Community van deze blog!

Groetjes,

Lisa

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigde producten:
bernette 77
bernette 77

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam