Creatieve berichten over quilten

Vrolijke kompasblokken maken

Wat een leuk patchwork blok, de Mariner’s Compass: kompasblokken van stukjes stof. Zoveel mogelijkheden om te maken: traditioneel of modern. Wij maken natuurlijk alles met de machine, zelf werk ik via de BERNINA 770QE. Daarbij gebruik ik fel gekleurde stoffen en wit als contrastkleur. Een moderne uitstraling voor deze traditionele Mariner’s Compass patchwork blokken.

kleurrijke stroken

25 gekleurde stroken

Vrolijke stroken quiltstof, afgewisseld met witte stukken, geven dit quiltje een frisse uitstraling. Via mijn basisstoffen Colourful Minis kun je een Jelly Roll met 25 stroken én 1 meter witte stof bestellen, beiden van ‘Tussu de Marie‘. De beschrijving voor dit quiltje met Mariner’s Compass quiltblokken vindt je bij dat artikel in mijn webshop. Onderaan bij ‘Beschrijving’. Daar zijn diverse .pdf’s te downloaden om zo stap voor stap het quiltje te kunnen maken.

De stoffen snijden

Bij paper piecing werk je op een papieren ondergrond, die je naderhand wegscheurt. Voor het maken van de Units gebruik je de naaimachine. Deze patroondelen kun je via de daarvoor bestemde .pdf’s dus bij het artikel downloaden. Print ze uit op speciaal papier, of op heel dun printerpapier. Knip de Units per stuk uit met extra rand (zoals in de beschrijving staat aangegeven). Snij de stoffen volgens het bijgeleverde stoffenplan en ga aan de slag.

Overzicht stoffen onderdelen

Alle stoffen onderdelen per blok aan elkaar

Het is altijd prettig om georganiseerd te werk te gaan. Alle stoffen onderdelen snijden volgens beschrijving en bij elkaar leggen, per blok, helpt om een overzicht te houden. Zie je het kompasblok al een beetje tevoorschijn komen?

De Units bewerken tot een blok

Gebruik de Bohin Glue pen

Gebruik de Bohin Glue pen voor nr. 1

Beide Units A en B bevatten vakjes met nummers. Deze geven de werkvolgorde aan. De Units moeten volledig bedekt zijn met de daarvoor bestemde stof. Laat de stof ruim over de randen van het papier vallen. Zo weet je zeker dat je voldoende stof rondom hebt.

Eerste kompas blok

Eerste Mariner’s Compass blok

Elke Unit moet 8 x per blok gemaakt worden. Zet A en B na het wegscheuren van papier aan elkaar. Daarna deze set A/B per 2 aan elkaar, dan per 4 en uiteindelijk de laatste naden sluiten. Zo heb je een kompasblok gemaakt.

Veel kleurrijke blokken maken

5 Frisse blokken

5 Frisse blokken

Van de eerste opzet maak je 5 blokken. Dit als je het quiltje wilt maken zoals het voorbeeld. Je kunt natuurlijk veel meer kompasblokken maken, maar dan heb je meer stof nodig. Kijk eens hoe vrolijk dit al wordt.

Om dit quiltje compleet te maken heb je nog 4 blokken nodig. De opzet daarvan is omgekeerd: kleur i.p.v. wit, en wit i.p.v. kleur.

Blokken met contrast

Contrasten

Hier zie je het verschil – alleen van de ronding. Zo kun je afwisselen met effecten. Zo kun je dat ook doen met de andere kleuren.

Colourful Minis klaar

Kleurrijk quiltje klaar

Maak het geheel af met stroken tussen de blokken en randen. Gebruik hiervoor de overgebleven stoffen. Maak het zo kleurrijk als je zelf wilt.

Zo maak je van een traditioneel blok zelf vrolijke kompassen met fel gekleurde stoffen en wit als contrastkleur. 

 

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia Handwerken/Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam