Deel uw creatieve projecten met ons

Een nieuwe naai- en borduurmachine: de B590!

Een nieuwe naai- en borduurmachine kopen: de BERNINA B590!

De meeste naaisters en lezers van deze blog herkennen het wel. Of hebben er toch stiekem weleens naar gekeken. Een nieuwe naaimachine of borduurmachine. Vele naaisters willen wel een nieuwe kopen. Vele opties zijn mogelijk, ga ik voor nieuw of een tweedehands machine. En wat voor opties moeten er allemaal op de naaimachine zitten?

Ik heb sinds een paar maanden een prachtige BERNINA B90. Toen ik zelf begon met naaien, kocht ik een goede tweedehands machine bij een naaimachine winkel. Ik had nog geen idee wat ik nodig had maar vond het een goede deal. Ik heb er een aantal jaar met plezier op genaaid. Het was een oud beestje en uiteindelijk kwam de stoom er letterlijk uit. Tijd voor een nieuwe machine!

Waar moet je op letten bij het kopen van een naai- en borduurmachine? 

Ik koos een nieuwe machine: nieuwe naai- en borduurmachine: de B590!Dit is voor iedereen anders, en er is niet een standaard lijst voor. Het hangt er helemaal vanaf wat je met de machine wil gaan maken. Ik heb geen standaard lijstje voor jullie. Maar ik zal beschrijven hoe ik tot deze keuze ben gekomen. Ik hoop dat jullie hier ook wat aan hebben! 

Soort stof

Ik naai met diverse soorten stoffen. Voornamelijk kinderkleding. Veel met rekbare stoffen, maar de afgelopen periode ook steeds meer met niet rekbare stoffen zoals tricot, french terry en jogging. Tegenwoordig ben ik ook begonnen met lingerie naaien. Hiervoor gebruik ik lycra, powermesh en kant. Toen ik begon met naaien, bijna 10 jaar terug, naaide ik alleen met katoen. Rekbare stoffen zitten wel heerlijk bij kinderen! Als je leren tassen wilt naaien, heb je wellicht een heel ander soort machine nodig.

Steken

Op de meeste machines zitten wel een rechte steek, een zigzag en een stikkende zigzag. Een locksteek is ook handig, zeker als je geen lockmachine bij de hand hebt. Hiermee werk je de randen van je stoffen netjes af en gaan ze niet rafelen.  Een alfabet, of zelfs meerdere. Fantasiesteken, figuurtjes. Er is zoveel mogelijk!

Handigheden

Wat ik zelf heel handig vind, is een goede lamp. Een draadinrijger, hiermee haal je de draad snel door de naald. Groot werkoppervlak. Vrije arm. Electrisch knoopsgatvoetje. Automatisch naaien van knoopsgaten. Bij de BERNINA B590 kan je de machine ook gebruiken zonder het voetpedaal. Er zit een start-stop knop op de machine. Ideaal ook voor het naaien met kleine kinderen om je heen!  Tevens zit er een kniehevel bij deze machine, op deze manier kan je makkelijk het voetje omhoog doen als de naald nog in je stof staat. Heel makkelijk om zo je werk bijvoorbeeld een kwartslag te draaien.
Spoeltjes, je kan ze nooit genoeg hebben! Heb jij voor elke kleur garen een apart spoeltje of gebruik je de spoeltjes telkens opnieuw? Voor beiden is wat te zeggen. Jumbo spoelen zijn erg handig, windt je favoriete kleuren op de klossen en je kan een heel eind vooruit! Is je onderdraad bijna op? Dan is het fijn als de machine dit ruim van tevoren aangeeft. De BERNINA B590 doet dit ook.
Aan-en afhechten kan automatisch of handmatig.  

Op de jumbo spoel past 80% meer draad dan op de reguliere spoeltjes.

Extra voetjes

Er zit vaak bij de machine al een heel assortiment aan voetjes. Toch keek ik nog even verder, omdat ik sommige voeten extra vaak gebruik. Of het naaiwerk een stuk vergemakkelijkt met een extra voet. En dat draagt weer bij aan het naaiplezier! Er zijn namelijk zoveel voetjes om het naaien naar een hoger niveau te tillen!
Zo gebruik ik vaak paspel/pipingband. Een paspelvoet is voor mij wel een must! Een blinde rits zet ik ook met regelmaat in, de blinde ritsvoet mocht daarom ook niet ontbreken. Hiernaast heb ik nog applicatievoet 23 erbij besteld. Vorige week kocht ik voetje nummer 64, om hele smalle zoompjes te maken in bijvoorbeeld viscose, satijn. Ik maakte een nachtset en gebruikte hem hiervoor. Ik wilde jullie deze blog de nacht set laten zien, maar het patroon was nog niet uit. Die houden jullie nog tegoed! 

Naaivoet # 64. Smalle zoomvoet voor de stiksteek. Hiermee maak je nette zomen van 4 mm. in fijne materialen.

Naaigids

Wat heel handig is op een naai-en borduurmachine; bijvoorbeeld de BERNINA B590, is een naaigids. Deze gids zit op de naaimachine zelf en helpt je met instellingen. Naai je een dikke stof, of juist een dunnere? Rekbaar of niet rekbaar? Toets het in via de gids en de naaimachine laat zien welke instellingen je nodig hebt, en welke naald. Ook het voetje is verschillend. Bij rekbare stoffen gebruik je bij de BERNINA B590 de boventransportvoet. Deze zit al vast aan de machine. Het is alleen een kwestie van de voet omlaag zetten en gaan! 
Tevens zitten er bij deze machine korte tutorials in. Naast de naaigids op de naaimachine krijg je ook nog een dikke handleiding waarin alles beschreven staat. Op de site van BERNINA NL staan een aantal tutorials speciaal voor de B590.  Èn last but not least, er zijn diverse Youtube kanalen met BERNINA filmpjes. 

Borduurunit

Op mijn eerste machine zat een borduurunit, de oudste was toen baby en ik heb er diverse dingen mee geborduurd. Daarna heb ik een hele tijd genaaid zonder deze machine. Regelmatig dacht ik terug aan de borduurmachine. Bij het kiezen van deze machine kwam de borduurunit weer ter sprake. Je ziet steeds weer meer geborduurde items in de mode. De borduurunit is eenvoudig in gebruik en makkelijk aan te sluiten. Het ombouwen is zo gebeurd. Ook dit wordt allemaal aangegeven in de naaigids. Mijn eerste borduurtje op deze machine ging gelijk goed! Echt super.
De BERNINA B590 is een goed model voor beginnende borduurders, maar ook voor gevorderde borduurders. Je kan extra hoop erbij kopen. Er zitten diverse borduurpatronen in de machine, maar op internet zijn er legio te vinden!

 

Quilten

Op dit moment doe ik nog niks met quilten, maar met de B590 is dit wel heel goed mogelijk. Ik zie tegenwoordig ook hele hippe quilts voorbijkomen. Op de blog van BERNINA is ook een Quilt Sew Along bezig

Kortom, voor mij is de B590 echt een droommachine! Zo veelzijdig, hier kan ik echt alle kanten mee op! 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam