Creatieve berichten over borduren

Inspiration: kussenhoes, quiltpatroon en koordvoet #43

Er staan weer leuke projecten in de Inspiration van deze zomer, nr 2-2020‘: mijn oog viel direct op de kussenhoes (pg. 31 foto’s, 220-46 kussenhoes is de benaming, pg. met beschrijving staat binnenin): vooral het bovenste gedeelte met het quiltmotief, dat gemaakt is door (dikker) breigaren met koordvoet #43 te gebruiken.

Als je andere materialen wilt gebruiken, kun je bv. spijkerstof nemen, of zachte fleece. Gebruik bv. een brei/haakdraad, dus geen dik of dun machine quiltgaren – waar je het aangegeven borduurmotief natuurlijk ook voor kunt gebruiken – voor een ‘voller’ effect, dat er bovenop ligt.

 

Borduurmotief bestellen

Het machine borduurmotief is te bestellen via Embroideryonline.com (je kunt andere borduurmotieven downloaden via Inspiration 2/2020, maar deze niet). Daar kijk je bij ‘Quilting by Design with Jessica Schick’ – een design pack met 50 verschillende quiltmotieven, die je via machinaal borduren kunt gebruiken. Je kunt het volledige design pack bestellen, maar ook het motief #80196-05 aanklikken, want dat is het motief dat voor het kussen gebruikt is. Kosten zijn niet zo hoog voor alleen dit motief (prijs juni2020), dus al je niet meer dan dit wilt maken, is dit ‘single’ quiltmotief bestellen wellicht de beste optie.

Je kunt kiezen voor ‘download, zodat je het borduurmotief direct na afrekenen op de harte schijf van je computer.  Als je een account hebt aangemaakt bij deze website, vindt je je motieven bij ‘My Designs’.

Als je er voor kiest om het volledige design pack te bestellen, krijg je alle 50 machine quiltmotieven – het zijn zogenaamde ‘Pantographs’ = quiltmotieven die je eenvoudig achter elkaar, of boven elkaar kunt zetten, om zo over patchwork en applicaties heen te quilten, van de ene kant naar de andere kant. Via de .pdf wordt een volledige beschrijving meegeleverd waarbij je aanwijzingen krijgt hoe je te werk kunt gaan. Je kunt ze via je borduurmachine met ‘gewoon’ machine quiltgaren laten maken – als quiltpatroon, maar ook via koordvoetje #43 en dikker garen voor een 3D siereffect.

En dan geeft V8 je goede mogelijkheden om motieven bij elkaar te zetten, via Multi-Hooping in te delen, voordat je ze daadwerkelijk gaat borduren.

Inspiration 2-2020: kussenhoes 220-46

In de beschrijving in het inspiration magazine staat dat je het borduurbestand in het Mega Hoop proportioneel naar 125mm breedte moet vergroten. Ik heb geen Mega Hoop, maar wel een Jumbo Hoop. Aangegeven wordt dat het oorspronkelijke kussen 50 x 50 cm is, maar ik heb het vermoeden dat dat een foutje is – als je namelijk verder leest welke afmetingen je uit de stoffen moet knippen, kom ik op 80 x 80 cm. Verderop in de tekst vindt je deze zin: ‘… zodat de maat 80 x 80 cm ontstaat’. Dus aantekening maken en ik maak even een melding aan het redactieteam van het inspiration magazine :-).


Voorbereiding

Bij het oorspronkelijke kussen uit de inspiration kun je ook vanaf de foto zien dat het quiltmotief 3 x gemaakt is (het quiltmotief dat hierboven op de afbeelding staat is ‘omgekeerd’ op de foto van het kussen te zien). Ik heb bij de afbeelding van de bovenkant van het kussen even wat stipjes gezet, zodat je kunt zien dat het motief 3 x geplaatst is.


Stap 1

Het quiltmotief wordt eerst op het werkvlak van de BERNINA borduursoftware V8 gezet. Zo kan ik de aangegeven maat bekijken, eventueel aanpassen of meerdere keren plaatsen (Multi-Hooping). Het is verstandig om op dit punt het motief onder een andere naam te bewaren, zodat je het kunt bewerken zoveel als je wilt, waarbij het origineel onder de oorspronkelijke naam blijft bestaan. Bewaar steeds tussendoor, bij elke stap, zodat niets verloren gaat, mocht je computer uitvallen of er een error ontstaan.


Stap 2

Zodra ik op het icoontje ‘Toon inspanraam’ klik, wordt mijn laatst gebruikte borduurraam geplaatst. Dat is de Large Oval Hoop. Het borduurmotief past daar precies in – het is 108.22mm breed en 215.83mm hoog. Zo zou ik het dus in één keer kunnen laten borduren – als dat op een sandwich van stof, tussenvulling en topstof gedaan wordt, is het ‘quilten’. Als ik dikker garen ga gebruiken met Koordvoet #43 is het couchen, met hetzelfde borduurmotief.


Voor het maken van de kussenhoes heb je drie keer het motief nodig, naast elkaar. Via Multi-Hooping ga je het dan 3 x inspannen. Om te zien hoe dat gaat, heb ik het motief 90° gedraaid, waardoor het horizontaal op mijn werkvlak staat.


Stap 3

Met het borduurmotief nog steeds geselecteerd klik ik bovenaan bij de Menu balk op ‘Bewerken’ en daarna op ‘Dupliceer met compensatie’.  Een kopie wordt – iets verschoven – bovenop het origineel geplaatst. Dat is het voordeel van deze optie. Als je gewoon ‘Copy’ en ‘Paste’ gebruikt, wordt alles exact op elkaar geplaatst en kun je niet goed zien wat wat is…


Nu is het een kwestie van verschuiven van één motief naar rechts, naast het andere motief. Schuif het zo dicht mogelijk bij elkaar: je ziet dat er één ‘los draadje’ van beide borduurmotieven aan de zijkant een ‘aansluitingspunt’ is. Dat is bij Pantograaf patronen zo – ze sluiten exact aan, als je de goed positioneert.


Schuif ze dus dicht bij elkaar, en laat beide losse uiteinden exact tegen elkaar komen, zodat het optisch gezien één doorlopend patroon wordt. Vergroot het werk zodat je dat duidelijk kunt zien. Op de afbeelding hierboven zijn twee motieven nu met elkaar verbonden tot één motief. 


Stap 4

Nog even uitzoomen, om het geheel te laten zien: een doorlopend (quilt)motief is zo gemaakt. Via ‘Steekspeler’ kun je zien dat V8 dit toch als 2 motieven laat borduren – allereerst het linker deel = het eerst geplaatst. Deze wordt volledig gemaakt – V8 stopt bij het ‘losse’ draadje aan de rechter kant – waarna het rechter deel volgt. V8 gaat als het ware ‘door’, als je dit motief in één keer zou kunnen maken. Maar ook nu al is het te groot voor zelfs de grootste borduurring. Deze twee motieven zijn nu 426.52mm breed geworden (horizontaal geplaatst is de breedte van het enkele motief in het begin de hoogte geworden en de hoogte de breedte).

Zo weet je ook dat je dit – als je het zo zou willen borduren – in twee keer inspannen kunt maken. Multi-Hooping dus, waarbij de ‘losse’ draadjes links en rechts bij het contact tussen beide motieven exact op elkaar moeten komen. Daar heb je markeringspunten voor, die bij Mulit-Hooping aangegeven kunnen worden – zie les 121, 122 en 123 op deze BERNINA Blog.


Voeg daarbij nog een 3e motief, op dezelfde manier als de 2e toegevoegd is, en je totale lengte wordt 637.09mm. Multi-Hooping in 3 keer.


Stap 5

Bij de werkbeschrijving in Inspiration 2-2020 staat bij nr. 1: ‘Vergroot het borduurbestand in het Megaborduurraam proportioneel naar 125mm breedte’. Dat kun je ook in V8 al doen: het staat toch op je scherm. Doe dit door het volledige motief te selecteren, en bij de breedte en hoogte – naast het aantal .mm de vakjes van de % aan te passen: 100% maak je 125% van. LET OP: het slotje moet gesloten zijn zodat je in één vakje de waarde naar 125 kunt zetten om beide (breedte en hoogte) gezamenlijk te wijzigen. De nieuwe afmeting = 796.36mm x 135.30mm geworden. Dit staat weer op 100%: het is je nieuwe totaalmaat.


Stap 6

Ga nu naar ‘Toon Inspanraam’, klik daar met de rechter muisknop op om ‘Selecteer een inspanraam’ te openen. Daar zet je het Megaborduurraam (of – zoals in mijn geval – de Jumbo Hoop) als inspanraam op, en bij ‘Voet’ selecteer je #43 = de Couching voet. Klik op OK om te bevestigen.


De ring wordt daarna verticaal op het geheel geplaatst. Dat kun je wijzigen door naar ‘Multi-Inspanramen’ te gaan, via de linker taakbalk.


Zodra je daarop geklikt hebt, zie je dat de borduurring in rode stippellijnen verandert, met een middenroos. Klik op de rode stippellijn, daarna op het icoontje om 45° naar rechte te roteren (2x)


en daar staat je borduurring horizontaal, over het middelste motief (de eerste ring ‘pakt’ altijd het midden). Zolang de ring geselecteerd is, zie je direct wat daar in past = groen: het volledige motief dat als middelste op je scherm staat.


Stap 7

Om nu ook beide andere motieven in te kunnen spannen, klik je bij ‘Multi-Inspanramen’ op ‘voeg inspanraam’- een tweede raam wordt verticaal geplaatst = blauwe stippellijnen en midden punt.


Klik op de blauwe stippellijn en roteer weer 2 x 45° naar rechts. Verschuif de ring naar links, zodat het linker motief geheel in de ring past. Dat dat lukt zie je weer aan het feit dat het motief volledig groen is. Zolang een borduurmotief zwart is, of gedeelten zwart, past dat niet binnen een ring en moet je deze verschuiven, of meer ringen toevoegen, zoals je bij het rechter motief ziet – die is nog zwart, omdat het niet in de 1e borduurring past.


En dan voeg je nog een inspanraam toe, roteert deze 2 x 45° naar rechts en schuif dit over het rechter motief, zodanig, dat ook dat motief groen is en volledig binnen de borduurring past. Nu hebt je in 3 x inspannen de borduurmotieven voorbereid.


Stap 8

Bekijk nu hoe alles geborduurd gaat worden, door op ‘Inspanraam voor-weergave’ te klikken: een docker komt rechts in beeld, die je Inspanraam 1, 2 en 3 op volgorde laat zien. Er wordt in dit geval gestart met het linker borduurraam, daarna het middelste en als laatste het rechter borduurraam. Je weet hierdoor dat je als eerste op het linker deel van je stof moet beginnen met inspannen.


Maak nu een afdrukvoorbeeld = liefst op 100% (bij opties), om een patroon op ware grootte uit te printen. Je hebt dan vantevoren een goed beeld hoe alles geborduurd gaat worden. Je hebt meerdere pagina’s (in mijn geval 6 stuks) die uitgeprint worden. De overlap zie je duidelijk. Geef op je stof met bv. kleermakerskrijt alle belangrijke punten aan, zoals midden en markeringen/overlappingen ringen. Kijk weer terug bij de lessen 121, 122 en 123 waar je op moet letten.

Stap 9

Zet het motief over op je USBstick = Bestand (bovenaan), schrijf naar kaart/machine, en ga aan de slag. Laat je je resultaat zien via de COMMUNITY van deze BERNINA Blog?

Veel succes met dit kussen uit het magazine inspiration! Er staan overigens in elke uitgave van de inspiration leuke home dec projecten!

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam