Creatieve berichten over naaien

Meisjes badpak met lange mouwen

Het is volop zomer en we hebben al heel wat kunnen genieten van zon, water en zand. Door de huidige omstandigheden was dit echter enkel in onze tuin en in de zandbak, maar dat laten we niet aan ons hart komen. Ik maakte en blogde vorige weken al badmode voor mijn hele gezin: een bikini voor mezelf, een zwemshort voor de heer des huizes en een tweedelig zwempakje voor mijn zoontje. Omdat vele mama’s vooral graag voor meisjes naaien, maak ik nu ook nog een meisjes badpakje.

Hiervoor gebruik ik een patroon van Lowland Kids, een indie patronenmerk met echt de leukste patroontjes. Ik koos de rashguard swimsuit die je in verschillende versies kan maken: als t-shirt of als badpak met mouwtjes. Je kan zelf kiezen of je korte of lange mouwen wilt, en of je al dan niet ruches aan de heupjes wilt maken. Natuurlijk koos ik hier voor de ruches. Nu ik eens voor een meisje kan naaien, wil ik all the way gaan: roze mouwen én ruches!

badpak meisje met lange mouwen

Benodigdheden

Tips bij het knippen en naaien van het badpak

Het uitknippen van de patroondelen in lycra en stretch mesh doe je best met een snijmat en rolmes. Ik leg hierbij de stof niet dubbel en snij dus elk deel apart uit. Als je ook ruches aan de heupjes wilt, moet je deze onderaan zeer zorgvuldig uitsnijden, liefst zonder het rolmes tussendoor te heffen. De onderrand wordt namelijk niet meer afgewerkt.

Het naaien van lycra en badpakelastiek is veel gemakkelijker als je de boventransportvoet #50 gebruikt. De stoffen zullen hierdoor niet meer verschuiven ten opzichte van elkaar. Omdat je de naden heel precies op elkaar moet leggen, vind ik de kniehevel ook superhandig. Ik hou hierbij mijn handen zo lang mogelijk op de stof en kan ondertussen de naaivoet heffen door middel van mijn knie.

Voor het stikken van de naden gebruik je een super-stretchsteek, of een rechte steek als je elastisch garen gebruikt (zie verder in dit bericht).

Voor het afwerken van de mouwzomen en de hals gebruikte ik deze keer een tweelingnaald (hier vind je alle tips voor het naaien met een tweelingnaald). Je gebruikt hierbij een rechte steek met grote steeklengte en oefent best eerst op een proeflapje. Zoals je misschien kan zien op de foto, was mijn instelling nog niet helemaal ‘on point’: de zigzag achteraan is te plat of uitgerokken. Ik vind het resultaat met de tweelingnaald wel mooier dan bij mijn vorige project waar ik de super-stretchsteek gebruikte bij het omzomen en aan de hals.

boventransportvoet tweelingnaald mouwzoom tweelingnaald halsbies tweelingnaald

De beenuitsnijdingen werkte ik af met badpakelastiek dat je omvouwt. In mijn blog over de ‘summer bikini‘ kan je bij het bikinibroekje zien hoe dit precies moet.

badpakelastiek beenuitsnijding

Seraflex stretchgaren

Mettler heeft een nieuw garen op de markt, namelijk het elastisch Seraflex garen. Tot nu toe gebruikte ik het standaard katoengaren voor lingerie en badmode, maar hoe leuk is het dat er nu een andere optie is. Na een test op een proeflapje is het duidelijk dat je de draadspanning moet aanpassen, namelijk minder spanning. Ik gebruikte de super-stretchsteek en de zigzagsteek maar na een rondje google zie ik dat je een rechte steek mag gebruiken en dat je toch nog voldoende rek zal hebben zonder breken van het garen. Dat is pas handig! Er zit inderdaad extra veel rek op het kledingstuk zonder dat je golfjes krijgt. Heel erg geschikt dus voor een nauwsluitend badpak dat wel wat rek moet doorstaan. Het garen naait ook heel soepel en is makkelijker los te tornen als je een foutje hebt gemaakt, dan standaard garen.

seraflex elastisch garen

Ik wil dit elastisch garen later ook uitproberen met een rechte steek en op andere materialen zoals jersey, french terry of misschien zelfs kant.

Je kan trouwens nog steeds profiteren van de promotie bij BERNINA en een garenkoffer ter waarde van 300€ ontvangen.

badpak meisje lange mouwen

Ga je zelf dit garen ook uitproberen of hetzelfde badpakje maken? Laat het even weten of toon het in de community.

Wil je uitgebreid leren badmode naaien voor jezelf of je kinderen? Dan is mijn Start to sew swimwear cursus ideaal voor jou!

Liefs,

Clio

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: badpakelastiek, badpaklycra, badpakvoering, BERNINA 475 QE, boventransportvoet, rolmes en snijmat, seraflex garen, stretch mesh, tweelingnaald
Benodigde producten:
BERNINA 475 QE
BERNINA 475 QE
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam