Creatieve berichten over naaien

In de Kijker: Sylvia Schalk – Sales Manager

Accessoire van de maand: Stiksteekvoet met glijzool #53

Elke maand komt er een leuk project op de BERNINA blog te staan, gemaakt met het accessoire van de maand om jullie te inspireren. We willen jullie graag voorstellen aan de personen achter deze projecten. Vandaag is dit onze BERNINA Sales Manager Sylvia. Sylvia maakte deze maand met behulp van de Stiksteekvoet met glijzool #53 een prachtige leren tas! Deze maand is dit voetje het accessoire van de maand augustus. Dat betekent dat je dit voetje dus nog een paar dagen met 15% korting kunt kopen bij jouw BERNINA dealer! ?

Stiksteekvoet met glijzool #53

In de Kijker

Mijn naam is Sylvia Schalk en sinds 1 april 2019 ben ik Sales Manager Nederland bij BERNINA. Ongeveer 10 jaar geleden ben ik op naailes gegaan bij Dutch Fashion in Breda. Hoewel het naaien van kleding mij met de paplepel door mijn moeder is ingegoten, zat ik zelf niet van jongs af aan achter de naaimachine. In mijn pubertijd zat ik helemaal niet te wachten op de zelfgemaakte kleding van mijn moeder. Blijkbaar kruipt het creatieve bloed waar het niet gaan kan: ik heb de oude naaimachine van mijn moeder van zolder gehaald, stof en een Knip gekocht en mij aangemeld bij een naaischool. En daar ga ik nog steeds elke week naartoe voor naailes, maar vooral voor inspiratie en gezelligheid van mijn mede-cursisten.

3 jaar geleden was ik toe aan een nieuwe uitdaging en heb ik een cursus ‘lingerie maken’ bij mijn naaischool gevolgd. Daar heb ik geleerd om lingerie op maat te tekenen en naaien. Lingerie maken is echt een vak apart. Het werken met rekbare stoffen en elastiek is lastiger dan katoen. Verder moet je heel nauwkeurig werken. Een paar millimeter kan het verschil maken tot een perfect zittend kledingstuk of een vod. Juist daarom vind ik het naaien van lingerie leuk. Daarnaast kun je eindeloos veel creativiteit kwijt in de combinaties van stoffen, elastiek en kant, de kleurcombinaties, stoffencombinaties en bijbehorende accessoires.

Mijn favoriete voetje is de Boventransportvoet. Voordat ik bij BERNINA ging werken, had ik een slip gemaakt waar als laatste het elastiek nog ingezet moest worden. De combinatie van het elastiek met een wat stroevere lycra gleden niet goed onder het voetje van mijn oude machine (geen BERNINA ?) met als gevolg dat een onregelmatige steekafstand van de gestikte zigzag. Aangezien deze steek in het zicht zit, was ik er niet tevreden over en heb ik de slip niet meer afgemaakt. Met de Boventransport ging de stof met elastiek er verbazingwekkend soepel onderdoor. En zo was het afronden van mijn slip een fluitje van een cent.

Een ander voetje dat onmisbaar is voor mij, is het blinde ritsvoetje. Ik maak veel jurkjes met een blinde rits. In het verleden zat ik te tobben met een soort half voetje en een schaar om de tandjes opzij te duwen. Met het juiste voetje is het inzetten van een blinde rits zó gebeurd. Het juiste gereedschap maakt toch wel een wereld van verschil.

Mijn favoriete machine is een BERNINA L 460. Hiervoor had ik een lockmachine van een ander merk en helemaal tevreden over het eindresultaat was ik nooit. Het goed instellen van de spanning was een crime. Wat een verschil met de L 460! Het inrijgen is echt supersimpel: de lijntjes van de verschillende kleuren volgen en hij is ingeregen. 9 van de 10 keer kan ik de standaard instelling van de spanning gebruiken. Met de stoffen die ik meestal gebruik, krijg ik een perfect resultaat met het gebruik van de MTC. Wat ik verder fijn vind, is de controle van de snelheid. Als je met kleine stukjes stof moet locken of een bocht, dan is het heel fijn dat de machine stap-voor-stap kan locken. En voor de grote rechte stukken is het vol gas!

Het mooiste moment van het naaien vind ik als het kledingstuk zijn vorm begint te krijgen: door een paar naden te naaien kunnen losse stukken stof er ineens uitzien als een kledingstuk. Omdat ik een lang bovenlichaam heb, is het grote voordeel van zelf kleding maken dat ik het patroon kan aanpassen aan mijn lichaam. Daardoor komt de taille ook echt in de taille te zitten. Naast mijn werk, het huishouden en andere hobby’s blijft er helaas weinig tijd over om te naaien. Meestal blijft het beperkt tot 2 uurtjes naailes in de week. En in die 2 uurtjes moet er natuurlijk ook bijgekletst worden ?. Daarnaast werk ik zorgvuldig en daardoor traag. Gevolg is dat mijn productie zeer laag ligt. Belangrijkste les die ik in de afgelopen jaren heb geleerd, is om betere kwaliteit stoffen te kiezen. Het is zonde als je na een half jaar je kledingstuk eindelijk klaar hebt en deze dan na 1 keer wassen er niet meer uitziet.

Mijn favoriete creaties by far zijn jurkjes. De hoeveelheid jurkjes die ik al gemaakt heb, is niet meer op 2 handen te tellen. Het meest trots ben ik op mijn Mondriaan jurkje, gemaakt van rekbaar linnen met een patroon uit de Knip. De uitdaging bij dit jurkje was het perfect laten doorlopen van de verschillende panden. Een ander topstuk is een jurkje van panelstof. Het was een enorme puzzel om de patronen zo over de 3 panelen te verdelen dat alles mooi doorloopt en te voorkomen dat je rondloopt met een onthoofd zeepaard op je jurk.

Mijn hoofd zit altijd vol met ideeën voor projecten. Het nadeel van werken bij BERNINA is een overschot aan creatieve impulsen ?. Mijn voorraad met stoffen puilt uit, mijn Pinterest pagina met interessante patronen stroomt over en er liggen nog wat onafgemaakte projecten waar nog een stukje handwerk aan te pas komt… Herkenbaar? Bedenk dan: People who start projects and never finish them are cooler than people who never start projects in the first place.

Groetjes van Sylvia

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam