Creatieve berichten over naaien

Garenkoffer project #4: decoratieve steken met Mettler Poly Sheen Multi

Tijdens de afgelopen maanden liep een leuke actie, waarbij je bij aankoop van een BERNINA naaimachine uit de 5-  of 7-reeks gratis een waardevolle Mettler garenkoffer cadeau kreeg. Die actie is helaas afgelopen. De einddatum was nog niet verstreken, maar de beschikbare gratis koffers zijn nu allemaal weg. Het werd dus echt wel een groot succes. Betekent dit dat je de koffers niet meer kunt aanschaffen? Neen, hoor, want er is een kans dat je verdeler er nog te koop heeft staan. Informeren dus. Ik vond er dit heel leuke Mettler Poly Sheen Multi garen in en ging ermee aan de slag om siersteken te maken. Wat er nog meer in zit, vind je in het blogbericht ‘Promotie met gratis Mettler garenkoffer’.

Vraag je je af of dit garen niet eerder borduurgaren is? Ja, het is het ook, maar in onderstaande afbeelding zie je dat het in de eerste plaats borduur- en quiltgaren is, maar ook geschikt voor naaien en overlocken.

De voorbereiding voor het Mettler garenkoffer project:

Het Poly Sheen Multi garen is in 42 kleuren beschikbaar en ik koos er 9 klosjes uit. Ik selecteerde op basis van niet te sterke kleurcontrasten en warme kleuren. Dit zijn ze geworden en ik legde ze ook nog eens in verlopende kleurvolgorde:

Mettler garenkoffer promotieOm een siersteek uit mijn BERNINA 710 te kiezen, maakte ik een proeflapje. Ik nam hiervoor een donkerder garen, eveneens met kleurverloop:

Ik koos uiteindelijk voor de sterretjes en dat is de steek nr 604. Ze zijn tamelijk gevuld van kleur , zodat het kleurverloop mooi tot zijn recht komt.

En dan aan de slag voor het Mettler garenkoffer project:

Het project dat ik ermee wil maken is een keukenschort. Ik knip een lap stof uit voor schort en zak, en ik voorzie aan weerszijden van de strook met de siersteken een extra 5 cm. Zo zal ik een nette boord krijgen na het stikken. Om de stof niet te laten samentrekken, verstevig ik de stof, en voorzie een extra 12 cm hoogte voor beleg, waar de sierrand gaat komen.

Om nette rechte lijnen te maken, teken ik ze af met verdwijnstift. Met doorzichtig Mettler nylongaren stik ik een vijftal lijnen door.

De rand van beleg voor schort en zak overlock ik met de BERNINA 460, in een speels contrasterend kleurtje.

En nu kan ik aan de slag. Door de open borduurvoet nr 20 te gebruiken, heb ik mooi zicht op de vorming van de steken.

Mettler garenkoffer promotie

En ik word heel blij van het resultaat: mooie rijen sterretjes in verloop van kleuren. Door verschillende kleurcombinaties te nemen, komt er vanzelf diepte in het geheel.

De verdere afwerking:

Wanneer de sierranden gestikt zijn, leg ik het patroon op de stof en knip uit.

Aan de gebogen zijrand knip ik geen naadwaarde. Ik doe dit wel op de zijrand en voor de zoom. Ik strijk de naden om en stik ze vast.

Door naadband te strijken langs de gebogen randen, zal ik golven voorkomen:

Ik stik het biaisband aan de zakrand, en speld die op de schort om met de smalle kantvoet nr 10 op te stikken.

Vervolgens stik ik een extra keperband voor de halsopening en voor de striklinten. Dit geeft meer stevigheid.

Mettler Garenkoffer projectHet biaisband stik ik met het biaisbandapparaat nr 87.

En zo stik ik verder langs de gebogen randen. Voor de striklinten nam ik 65 cm lint en voor de halsopening 49 cm (overlap 1 cm op schort voorzien).

Om rafelen te voorkomen, leg ik een knoopje in het uiteinde van de striklinten.

Mijn keukenschortje is helemaal klaar en ik ben best tevreden!

Garenkoffer project

Weer een zonnige verschijning in de keuken!

Mettler garenkoffer promotieBenieuwd naar jullie projecten met dit leuke garen! Heb je zelf ook al een Mettler garenkoffer project in gedachten?

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: katoen, keperband, Mettler nylon, Mettler Poly Sheen Multi, versteviging
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
Smalle kantvoet #10
Smalle kantvoet #10
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20
Bandapparaat #87
Bandapparaat #87

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam