Creatieve berichten over naaien

Maak een leren tas met de stiksteekvoet met glijzool #53!

Accessoire van de maand project met de stiksteekvoet met glijzool #53

Onze BERNINA Sales Manager Sylvia maakte een prachtige tas van leer met stiksteekvoet met glijzool #53! In deze blog deelt Sylvia met jullie hoe ze precies op dit project is gekomen en wat er allemaal voor nodig is om deze tas zelf te kunnen maken! Deze maand is dit voetje dus het accessoire van de maand. Dat betekent dat je dit voetje in augustus met 15% korting kunt kopen bij jouw BERNINA dealer! ? 

Deze maand staat de stiksteekvoet met glijzool #53 in de spotlight. Dit voetje is geschikt voor projecten met rechte steken en voor smalle naden. Dankzij de zool met antikleeflaag naait hij gemakkelijk over moeilijk glijdende stoffen zoals leder, kunststof en gelijksoortige materialen. De 2 voettenen van verschillende breedte dienen tegelijk als geleidingslijnen voor naadtoeslagen van 3 en 6 mm.

In inspiration nr. 75 van herfst 2019 stond een leuk patroon van een tas waar mijn oog al eerder op was gevallen. En bij de benodigde accessoires stond de stiksteekvoet met glijzool als accessoire vermeld. Een goede reden om met dat patroon aan de slag te gaan voor mijn Accessoire van de Maand project! Ook een leuke uitdaging voor mij, want ik heb nog nooit een tas gemaakt. In de inspiration webshop kun je editie 75 van de inspiration kopen. Wil je nou alleen het patroon? Dan kan dat ook! Bekijk hier het patroon.

Toen ik het patroon aan mijn collega Isabelle liet zien, kreeg ik het advies om deze te maken met echt leer in plaats van imitatieleer. Ze had ook nog wel een prachtig stuk rood suède liggen, dat ik kon gebruiken. Dus gewapend met een stuk leer en een berg met tips over het werken met leer, ging ik op pad.

Werken met leer

De tips voor het werken met leer zal ik gelijk met jullie delen: leer kun je maar 1x stikken. Uithalen met een tornmesje kun je vergeten, aangezien de gaatjes van de naald zichtbaar blijven. Om dezelfde reden zijn spelden ook uit den boze. Bij leer werk je met knijpertjes (wonderclips). Hoewel ik zelf dubbelzijdig tape (wondertape) ook heel fijn vond. Omdat de naden niet worden afgewerkt, is het belangrijk om heel netjes te knippen of beter nog: een rolsnijmes te gebruiken. Tot slot kreeg ik nog de tip om het leer voor het verwerken in te spuiten met een vuilafstotend middel, zodat je geen smoezelige tas hebt tegen de tijd dat je klaar bent…

Benodigdheden volgens het patroon:

 • (Imitatie)leer, 140 cm breed
 • 1 magneetsluiting
 • 2 ogen, doorsnede 14 mm
 • Decovil

Optionele accessoires:

De ogen heb ik uiteindelijk niet gebruikt en ik heb een stel holnieten toegevoegd.

Instellingen van de machine

Voor het naaien met leer heb je een leernaald nodig. Het is ook aan te bevelen om sterk garen te gebruiken. Zelf heb ik ervoor gekozen om gewoon garen te gebruiken, maar deze te versterken met steek 6 van mijn BERNINA 475 QE. Deze naait een drievoudige rechte steek, die geschikt is voor duurzame naden in stevige stoffen, zichtbare zoom en zichtbare naad. De steeklengte heb ik op 3 laten staan, omdat ik dat het mooist vind. Zoals mijn collega Diane al aangeeft in haar blog, is het verstandig om de naaivoetdruk ook wat te verlagen.

Voetje 53

Het doorstikken van de naden was prima te doen met dit stiksteekvoetje. Zoals de naam al verklapt, is deze uitstekende geschikt voor het stikken van rechte naden. Bij het doorstikken van de onderslagstroken heb ik de smalle teen van het voetje aangehouden (3 mm). Ook voor het doorstikken van de schouderband heb ik 3 mm aangehouden.

De magneetsluiting van Prym

In het patroon staat duidelijk aangegeven waar de magneetsluiting moet komen. Voor het bevestigen van de magneetsluiting heb ik het plaatje op de achterzijde van de verpakking en mijn gezonde verstand gebruikt. Uiteindelijk sprak het voor zich. Een paar ferme klappen met de hamer en de lipjes zaten plat op elkaar. Achteraf heb ik nog wel gelezen dat het beter was geweest om de achterzijde van de magneetsluiting (aan de binnenzijde dus!) te verstevigen met een klein stukje vlieseline. Om te voorkomen dat je de sluiting door de stof heen trekt. Voor de volgende keer dus…

Schouderband

Aan de schouderband heb ik mijn eigen draai gegeven. Allereerst heb ik band ingekort, omdat ik een tas met een kortere band prettiger dragen vind. Verder heb ik geen knoop aan het einde van de band gelegd. Daar was mijn suède te stevig voor.  Bovendien was dat een goede reden om holnieten te gebruiken, die ik ook van collega Isabelle had gekregen. Dat geeft een extra stoer effect bij het suède.

Proefversies

Eigenwijs als ik ben, ben ik afgeweken van het patroon door de band maar aan 1 kant door te stikken en niet aan 2 kanten. Ik had een proefversie van de band met 2 stiksels gemaakt en dat vond ik minder geslaagd. De holnieten heb ik ook eerst getest of deze lang genoeg waren om door 3 lagen stof heen te gaan. Ook het naaien door 4 lagen stevig leer heb ik eerst getest. Het is een open deur, maar bewaar de reststukjes van je stof totdat je werkstuk definitief klaar is zodat je in de loop van het project wat stof hebt voor uitprobeersels.

Eindresultaat

De tijd voor het maken van een tas is me echt 100% meegevallen. Ook ben ik te spreken over het eindresultaat. En de kosten? Die zijn echt een fractie van een tas uit de winkel. Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ik enorm ben geholpen: de rode suède van Isabelle, stof voor de voering was een kadootje van mijn naaischool en het rolmes, de naalden en de wonderclips mocht ik lenen. Zou ik de volgende keer nog wat anders doen? Jazeker. Meer onderzoek doen naar voering voor tassen. De Decovil die werd voorgeschreven in het patroon vond ik wat stug en liet los bij het in elkaar zetten van de tas. Wellicht zijn daar nog betere alternatieven voor op de markt?

Wat gaan jullie maken met dit accessoire?

Groetjes,

Sylvia

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ellen Van Schaik BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een leuk project,Graag zou ik willen weten hoe je voet 53 op de stof plaatst om 6mm naadtoeslag te krijgen. Is hier een filmpje van? Bedankt alvast voor uw reactie.

 • diany BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Het werken met leer is inderdaad superleuk om te doen, ik heb het al vaker gedaan, maar het vereist inderdaad wel een wat andere werkwijze dan het werken met stoffen. Overigens gebruik ik op mijn oude Bernina 1230 een rollenvoet wanneer het leer te stroef is om te stikken, dat gaat ook heel goed.
  Zelf heb ik vaker gewerkt met Decovil Light, dat is een iets dunnere versie van de normale Decovil en daardoor wat minder stug, maar ook hierbij had ik het probleem van loslaten. Daar heb ik eerlijk gezegd ook nog geen oplossing of alternatief voor gevonden.

  Ik vind de tas in ieder geval heel leuk geworden, maar ik houd ook heel erg van de kleur rood!

 • Diana de Been BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb het proces van het maken van de tas van dichtbij mogen volgen omdat ik op dezelfde naaischool zit als Silvia en het hele project was zeker een inspiratie! Ik zag meteen recycle-mogelijkheden met een oude leren jas en/of een hier en daar kaal geworden koeienvel wat op de grond ligt.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam