Creatieve berichten over borduren

Machinaal borduren op vilt voor een kussenhoes

Machinaal borduren op vilt om er een kussenhoes van te maken is leuk om te doen. Bij dit project heb ik borduurontwerpen via de website van BERNINA besteld. Daarna in V8 omgezet naar mijn eigen kleuren: rood wit grijs en zwart.

Werken met vilt is handig, want het rafelt niet. Je kunt stukken en stroken vilt op elkaar naaien, al dan niet met siersteken. Zo maak je snel een bovenkant van een kussenhoes. Maar eerst heb je borduurmotieven nodig: voor mijn project heb ik gekozen voor ‘Garden Appliques’, die je via DEZE LINK kunt bekijken en bestellen.

4 Bij elkaar behorende borduurwerken

4 Bij elkaar behorende borduurwerken

Het gaat om bloemen, blaadjes, fruit en dieren die per kwart afgebeeld staan: 20 stuks in totaal. Je kunt ze aan elkaar zetten na het borduren om zo een tafereel te vormen. Zelf heb ik er 4 uitgehaald waarvan je al kunt zien dat ze bij elkaar horen: Daisy 1, 2, 3 en 4. Die ga ik bij elkaar op het midden van de kussenhoes zetten, maar eerst ga ik de kleuren aanpassen.

Het wijzigen van kleuren.

DOckers Kleurenfilm en Mijn Garens

Dockers Kleurenfilm en Mijn Garens vastgezet

Daar heb ik de BERNINA Borduursoftware V8 voor nodig: ik open alle 4 (apart) in de Borduur Canvas om ze te bekijken. Daarbij heb ik de dockers Kleurenfilm en Mijn Garens klaargezet.

Zoals je misschien nog weet van mijn ‘lessen V8’, kan het gebeuren dat kleuren van een bestaand borduurontwerp er anders uitzien dan oorspronkelijk het geval is: dat heeft te maken met het ontwerpprogramma van de designer. Die kan anders zijn, waardoor V8 de ‘best’ vergelijkbare kleuren plaatst. Dat betekent dat je dat zelf moet wijzigen, of – als je zo’n borduurontwerp niet eerst in V8 opent – de garenklosjes met de juiste kleuren bij je machine gaat gebruiken. Voor mij werkt het beter als ik het ontwerp direct in de juiste kleuren zet, of dat nu de oorspronkelijke zijn, of mijn kleuren.

Verberg ongebruikte kleuren

Verberg ongebruikte kleuren

Daarbij gebruik ik mijn speciale rood wit grijs zwarte kleurenopzet die ik bij het maken van de 9 huisjes (zie lessen 140 t/m 150 op deze BERNINA Blog)bewaard heb. in ‘Mijn Garens’. En dan ziet – na het aanpassen – de kwart bloem er heel anders uit. De ongebruikte kleuren heb ik ‘verborgen’, de pijl wijst naar het betreffende icoontje.

Borduurmotieven naar de USB stick

Borduurmotieven naar de USB stick

Zo werk ik alle vier de borduurontwerpen af. Daarna bewaar ik ze onder een nieuwe naam zodat het origineel bewaard blijft, en zet ik ze op mijn USB stick om naar de borduurmachine te brengen. Voordat ik dat laatste doe, controleer ik altijd of alles er op staat: per ontwerp moeten er drie bestanden te zien zijn, namelijk de .exp (borduurbestand zelf), de .inf (informatie die de borduurmachine nodig heeft om alles te maken) en de .bdp (de afbeelding).

Afdrukvoorbeeld

Afdrukvoorbeeld

Wat ook belangrijk is in dit geval: een afdrukvoorbeeld op ware grootte (100%) te maken. De borduurontwerpen zijn namelijk gedeeltelijk met een applicatie = extra stuk stof bedekt. Om die vorm uit een stofje te kunnen knippen, heb je de applicatievorm nodig op ware grootte. Bij mijn project heb ik dat niet gebruikt: ik ben direct op een stuk wit vilt gaan borduren en heb alleen de steken qua kleur aangepast.

Het borduren van de motieven.

Vilt op Mesh in borduurring

Vilt op Mesh in borduurring

De borduurversteviging Mesh is ingespannen. Een stukje vilt dat ruim uitgeknipt is los op het midden gelegd en daarna de borduurring naar de machine gebracht. Het eerste borduurmotief is via de USB stick op de machine gezet, het eerste garenklosje en bijpassend ondergaren zitten er op en dan kan het borduren beginnen met het maken van een stekenrand langs de buitenkant van het te maken borduurmotief. Dat zorgt er voor dat vilt en Mesh niet meer kunnen verschuiven.

Applicatie patroontje

Applicatie patroontje

En direct daarna wordt het eerste deel van het borduurmotief gemaakt: in dit geval is dat de belijning van het applicatie deel (wat ik dus niet gebruik, maar via de afbeelding hierboven zie je wel het papieren patroondeel dat ik er even op gelegd heb om je dat te laten zien): de machine zal hierna stoppen om je de gelegenheid te geven je stofje hier op te leggen.

De volgende kleuren

De volgende kleuren worden geborduurd

Dan komen er nog een paar stappen voor tacken, afknippen en stekenrand er overheen zetten, wat ik over kan slaan. Ik druk op de pijltjes die naar beneden wijzen = om naar de volgende kleur(en) of stappen te gaan en sla zo de genoemde stappen over. De ‘volgende’ kleur is opgezet en de machine borduurt die steken.

Hierboven heb ik een korte video geplaatst om je te laten zien hoe langzaam mijn machine borduurde tijdens het maken van lange satijnsteken: als je te snel gaat kan het garen knappen. Maar ook kan er een spanningsprobleem ontstaan. Door de snelheid flink te verlagen blijven de satijnsteken prachtig naast elkaar liggen en wordt er een mooie rand geborduurd.

Het eerste blokje is klaar.

Eerste blokje klaar

Eerste blokje klaar

Het ziet er prima uit en evengoed gevarieerd, als gebruik ik maar een aantal kleuren. Door licht, medium en donker van kleuren te gebruiken kun je nog voor behoorlijk wat afwisseling zorgen.

En zo gaat het verder met borduren…

Blokje onder de machine

Blokje onder de machine

Tweede blokje, derde blokje en vierde blokje worden op vergelijkbare manier geborduurd. Ze hebben elk wel hun eigen bloemkleuren, maar de basiskleuren van fijne lijntjes en omranding heb ik hetzelfde gelaten.

Vier bloemen blokjes

Vier bloemen blokjes

Alle vier de blokjes zijn uiteindelijk klaar. Nu kan ik ze met andere stukken vilt aan elkaar gaan zetten, om zo op het formaat voor de kussenhoes te komen.

De voorkant van de kussenhoes.

Op elkaar zetten met steek 6

Op elkaar zetten met steek 6

De hele voorkant van de kussenhoes wordt van vilt gemaakt. Tussen de vier kwart bloemen zet ik strookjes grijs vilt, zodat de rode eindranden van het borduurwerk nog goed uitkomen.

Deze stroken zijn op 2 cm breedte gesneden en OP de blokjesrand genaaid. Om ze vast te zetten heb ik van mijn B770QE steek 6 gebruikt en zwarte Sulky rayon 40 en zwart DecoBob ondergaren. Deze steek geeft een wat voller effect: het is een stiksteek die vooruit, achteruit en weer vooruit gaat, dus 3 x pas op de plaats. Ik gebruik geen siersteken, omdat meerdere lagen vilt op elkaar al dik genoeg is. Het gaat om het vastzetten, en de kleur garen die ik voor steek 6 gebruik is steeds zwart, dus valt prima op bij de grijze stroken.

Vier blokken aan elkaar gezet

Vier blokken aan elkaar gezet

Zo zijn de bloemen d.m.v. sashings van vilt met elkaar verbonden en vormen ze een optisch geheel. Met een beetje Bohin Glue op de randen blijft het vilt goed zitten tot de steken alles definitief vastgezet hebben.

Voorkant klaar

Voorkant klaar

Nu nog meer stroken vilt rondom dit middenstuk zetten tot de gewenste maat = binnenkussen 40 x 40 cm. Ook hier gebruik ik steek 6 en zwart borduurgaren, hoewel dat op het zwarte vilt niet zo op zal vallen. Totaal zijn er rondom het middenstuk 3 stroken gezet: grijs, rood en eindigend met zwart.

Voor de achterkant met hotelsluiting = overlappende opening heb ik zwarte quiltstof gebruikt, omdat dat wat soepeler is om het kussen te keren en het binnenkussen in te zetten.

Kussen op bed

Kussen op bed

Al met al een geslaagd project: weer een kussen voor mijn slaapkamer in rood wit grijs en zwarte kleuren. Het wordt al wat zo.

Op naar het volgende project. Kijk je dan weer mee? 

 

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam