Creatieve berichten over naaien

Tutorial Mousseline – Naai een rok met fake knopenlijst

Hallo allemaal,

Vandaag gaan we kijken naar het naaien van mousseline en het naaien van knopen op een fake knopenlijst. We kijken of knoop-aanzetvoet #18 handig werkt op dunne stoffen zoals mousseline en of het mooie resultaten oplevert!

Vandaag naaien we een damesrok en als je wilt kun je dit ook doen zonder overlock. Ik ga deze dunne stof, mousseline, voornamelijk naaien met de overlock, omdat de randen een beetje rafelen en ik ze snel en gemakkelijk kan afwerken met de overlock. Echter kun je het dus ook gewoon met een naaimachine doen! 

De afmetingen van de rok

De rok die ik hier laat zien heeft geen patroon nodig. De belangrijkste afmetingen zijn: tailleomtrek, heupomtrek en de gewenste lengte van de rok. Je kunt de rok dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen naaien, als deze drie parameters bekend zijn.

Je hebt de tailleomtrek nodig om het elastiek te kunnen berekenen. Afhankelijk van de elasticiteit moet deze overeenkomen met 0,8-0,9 keer de tailleomtrek. Je kunt zelf de breedte van de band kiezen; ik gebruik hier een brede elastische band van 4 cm.

Voor de breedte van de rok is het volgende van belang: meet je breedste punt, de heupomtrek. De rok moet minimaal 50 cm breder zijn dan deze afmeting. Dat zorgt voor een mooie pasvorm. Als je een uitlopende rok wilt, kun je ook meer dan 50 cm aanhouden, bijvoorbeeld 70-80 cm. De rok beweegt dan des te meer!

Ik hou persoonlijk van rokken die net boven de knie eindigen. Daarom heb ik bij een lichaamslengte van 1,65m gekozen voor een hoogte van 50 cm. Als je vervolgens de naad- en zoomtoeslag verwijdert, eindigt de rok precies waar ik wil. Je kunt deze hoogte kiezen zoals je zelf wilt!

Benodigdheden

Je hebt nodig:

  • Mousseline stof gebaseerd op de berekende afmetingen (als richtlijn: ik draag meestal maat 34 en 50 cm x 140 cm mousseline was voldoende)
  • Mousseline stof voor de tailleband van de rok (breedte van het rokgedeelte – 6 cm x 10 cm hoogte)
  • Elastische band
  • 4-5 knopen
  • Knoop-aanzetvoet #18

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Naai de uiteindes van de rok aan elkaar, zodat er een ring ontstaat. Werk de onderrand van de rok af met een normale naaimachine of overlock.

Naai de fake knopenlijst

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Identificeer het midden. Draai de stof aan de boven- en onderkant 2 cm naar links en dan weer naar rechts, zodat er een platte “S” verschijnt. Dit wordt de fake knopenlijst.Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Stik de fake knopenlijst goed vast een de boven- en onderkant.

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Stik beide randen van de knopenlijst stevig door. Als je dit hebt, kun je hiervoor smalle kantvoet #10 gebruiken. Tip: deze maand is dit voetje het accessoire van de maand! Dat betekent dat je dit voetje in juli met 15% korting kunt kopen bij jouw BERNINA dealer! 🙂 Ik verlaag de naaivoetdruk een beetje en kies een langere steeklengte van ongeveer 3,5-4 mm. 

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Zo is de fake knopenlijst netjes gestikt.

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Vervolgens naai je de tailleband vast. Ik heb dit in mijn vorige blog in detail uitgelegd en het werkt voor dit rokje op dezelfde manier! Ook werk je de onderkant van de rok af, door de zoom 2 cm naar binnen te strijken en daar stevig vast te stikken. Ook hier gebruikte ik een lange steeklengte in combinatie met de eerder genoemde instellingen.

 

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Vervolgens meet je je knopenlijst en bepaal je de plaatsen waarop de knopen moeten worden genaaid. Plaats daar spelden als markeringen.

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Vervolgens plaats je knoop-aanzetvoet #18 in je machine en selecteer je steek 60. Voor mousseline gebruik ik graag een draad van 120 gauge/ 0.03 mm.

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Controleer eerst met het handwiel of de ingestelde afstand tussen knoopsgaten past. Druk dan gewoon op het pedaal en de machine doet de rest!

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Als de machine klaar is met de knoop, til je je voet op en trek je de rok voorzichtig naar voren. Houd de genaaide knoop met één hand vast. Knip vervolgens de draden af.

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Je herhaalt dit proces voor alle andere knopen.

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

Gefeliciteerd, je mousseline-rok met een fake knopenlijst is klaar en is heerlijk om te dragen deze zomer! Toen we foto’s maakten, was het helaas een beetje winderig, maar ik verzeker je dat de rok supermooi valt!

Sara

Tutorial Musselin - Rock mit Knopfannähfuß nähen

 

 

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam